14 juli 2020

Quinta da Pellada DOP Dão Saes 2016

Een Portugese rode wijn met Spaanse invloeden. De blend bestaat uit vier verschillende druivenrassen, twee inheems, twee import. Alfrocheiro en touriga nacional vertegenwoordigen Portugal voor 30%, de resterende 70% bestaat uit de van oorsprong Spaanse mencía en tempranillo. Alcohol is 13% en maar liefst twee jaar mocht de wijn in Frans eikenhout rijpen. In het glas helder, een diep purperen kleur. Fraaie neus, tikkie zwoel, kruidig, peper, rood fruit, vanille, rozenbottel. Droog, hoge zuren, gemiddelde smaakintensiteit, sappig, klein bittertje, tannines 3 uit 5, middellange afdronk. Rood fruit, rozenbottel, vanille, kers, iets groenig. Eetwijn, hier moet voer bij! Iets vlezigs, rood, het mag nog een beetje bloeden, procureur, bavette of iets dergelijks. Lekker kruiden met peper, rozemarijn en tijm. Och, ik krijg gelijk trek terwijl ik dit schrijf! De wijn is niet log, goed doordrinkbaar, het hout goed geïntegreerd en een vakantiegevoel bekruipt me. En dat laatste kunnen we in de huidige omstandigheden maar al te goed gebruiken. Verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.