09 september 2019
Tilia DO Mendoza Malbec 2018
Op het schap stonden twee verschillende oogstjaren, ik nam ze allebei mee. Oogstjaar 2017 van deze wijn viel me iets tegen, eens zien of 2018 beter bevalt. Het etiket is in ieder geval opnieuw gestyled. Het percentage aan alcohol is een procentje gestegen naar 13,5%. Houtopvoeding is hetzelfde gebleven: zes maanden in een mix van Frans en Amerikaans eiken. In het glas diep magenta tot paars gekleurd, intensiteit 3 uit 5, helder. Licht aromatisch, boers, rijpe zwarte kersen, pruimen, vanille. Iets droger in de aanzet, da's alvast een plus, zuren zijn meer aanwezig, hoger en ze trekken lekker laat achter op de tong, speekselopwekkend, klein bittertje, sappig. Tot zover alleen maar verbeteringen ten opzichte van 2017. De smaakintensiteit is gemiddeld, rijpe zwarte kersen, pruimen, vanille. Veel en veel spannender dan het vorige oogstjaar, subtieler, minder log. Deze gaat dus niet door de gootsteen. De opbrengst in 2018 lag met 20 miljoen hectoliter in Argentinië 30% hoger ten opzichte van 2017. Dan kun je iets strenger zijn in de selectie van je druiven. Ik beweer niet dat het alleen aan het oogstjaar ligt, het kan meerdere oorzaken hebben. De opslag bij de supermarkt bijvoorbeeld. Die oudere fles stond waarschijnlijk ook al een jaar langer in het magazijn.
Labels:
biowijn,
druif: malbec,
land: argentinië,
rood