08 september 2019
Tilia DO Mendoza Malbec 2017
Na een reeks pinot noir/Spätburgunder wijnen begin ik nu aan een serie van de druif malbec. Officieel (of is het officieus?) geregistreerd onder de naam "cot". Zo wordt hij genoemd in de streek van origine, Cahors. Er zijn meerdere synoniemen voor deze druif maar de allerbekendste is toch wel de Zuid-Amerikaanse naam "malbec". Vooral in Argentinië omarmd en gezien als USP, unique selling point. De tien exemplaren die ik hiervoor op Wijn-Blog heb beschreven komen ook allemaal uit Argentinië. Met de fles van vandaag blijf ik daar nog even maar Frankrijk en Chili zullen ook aan bod komen. De "Tilia" is te koop bij de Albert Heijn, soms "in de bonus", het alcoholpercentage van oogstjaar 2017 zit op 12,5%, zes maanden rijping in een mix van Frans en Amerikaans eikenhout. In het glas een fel magenta kleur, intensiteit 3 uit 5. Licht aromatisch, iets boers, perendrups, kers, vanille, leer. Zacht mondgevoel, tannines niet tot nauwelijks aanwezig, zoetje, zuren blijven iets achterwege, warm, middellange afdronk. Iets hoger dan gemiddelde smaakintensiteit, donker rijp fruit, kersen, kersenjam, pruimen, vanille. Enkelvoudig, net voldoende zuren, zeer toegankelijk, makkelijk en verveelt helaas iets te snel.
Labels:
biowijn,
druif: malbec,
land: argentinië,
rood