07 november 2018
Claude Vialade AOP Corbières Saint Auriol Chatelaine blanc 2015
Een iets verser exemplaar van een golden oldie, oogstjaar 2014 had ik al eerder besproken. Een opvallend aspect aan de vinificatie van deze wijn is de vergisting, eikenhouten balken hangen in de kuip tijdens de fermentatie. Het zorgt voor een intense extractie van de smaakstoffen die anders bij maandenlange rijping op houten vaten hetzelfde effect teweeg zouden brengen. Met dien verstande dat op de laatste manier de "houtsmaak" meestal beter verweven is met de wijn maar dat proeft alleen de doorgewinterde liefhebber. Het is een kosten-kwestie. Alcohol is 13%, druivenrassen marsanne, roussanne, malvoisie (bourboulenc) en grenache blanc. In de neus wat tropisch fruit, citrusfruit, fris. In de mond mooie hoge zuren, droog, citroen, kokos, vanille. Vooral niet te koud drinken, mooie combinatie met vette vis. Verkrijgbaar bij De Proeftafel.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
wit