14 oktober 2018
Quinta de Covela DOC Vinho Verde Edição Nacional Avesso 2014
Vinho verde betekent letterlijk "groene wijn" maar er wordt "jonge wijn" mee bedoeld en hij moet eigenlijk ook jong gedronken worden, uiteraard bij voorkeur in Portugal zelf in combinatie met gegrilde sardientjes. Het aantal toegestane druivenrassen om deze DOC wijn te mogen maken is legio. Alvarinho (albariño) en loureiro zijn daarvoor de meest gebruikte maar vandaag heb ik er eentje in m'n glas vervaardigd van de minder bekende druif avesso. Alcohol is 12,5%, RVS, natuurlijke gisten, enkele maanden sur lie, lichte filtering. Oogstjaar 2014 is niet echt jong meer, ik ben benieuwd. In het glas een kleurintensiteit die gemiddeld is te noemen voor witte wijn, redelijk intens geel dus, strogeel, iets nevelig. Het eerste dat me opvalt aan het aroma is het notige karakter, hazelnoot vooral, verder nog citroen, gedroogde honing, mango en venkel. In de mond krachtige zuren, droog, strak, iets ziltig, klein bittertje, korte afdronk. Smaken van citroen, limoen, hazelnoot, gedroogde honing, de smaakintensiteit iets lager dan gemiddeld. Nog niet zo heel oud en nog zeer goed drinkbaar maar een jaar of twee terug was-ie ongetwijfeld net iets frisser. Dit exemplaar komt bij Wine In Black vandaan.
Labels:
druif: avesso,
land: portugal,
wit