16 juni 2018
Emiliana Organic Vineyards DO Colchagua Valley Coyam 2010
M'n favoriete rode wijn maar weer 'ns ingeschonken. Dit keer oogstjaar 2010. Dertien maanden houtopvoeding, 80% Frans, 20% Amerikaans eiken, alcohol is 14,5%, gebruikte druivenrassen dit jaar: syrah 38%, carmenère 27%, merlot 21%, cabernet sauvignon 12%, mourvèdre 1% en petit verdot 1%. Ieder jaar weer een andere blend en/of blendverhouding en ieder jaar weet wijnmaker Álvaro Espinoza Durán weer de beleving van een Bordeaux Grand Cru Classé te creëren. Mocht een fles daarvan nou boven je budget gaan, probeer dan eens een Coyam en je weet hoe zo'n overprijsde Bordeaux hoort te smaken. Dat is geen feit, dat is mijn mening. Ook Coyam moet nog steeds een kleine zestien euro kosten bij de Albert Heijn XL maar dat is hij dubbel en dwars waard en daarom komt hij ook jaar in, jaar uit bij mijn aanraders. Purperen kleur, intensiteit 4 uit 5. In de neus zondoorstoofd zwart fruit, jammy, malo. In de aanzet een klein zoetje, voldoende zuren, iets belegen, tikje alcoholisch, iets langer dan gemiddelde afdronk. Hoge smaakintensiteit, malo, jammy, pruimedanten, tutti-frutti, krenten, vanille, rijpe zwarte kersen. Wat ik nog steeds niet weet is of deze wijn goed kan ouderen en dan heb ik het niet over een paar jaar. Tien, twintig jaar, langer wellicht? Toch maar eens gaan proberen.