19 november 2016
Château Pey La Tour Reserve Bordeaux Supérieur 2007
Een blend van 95% merlot, 4% cabernet sauvignon en 1% petit verdot, houtopvoeding van twaalf tot veertien maanden in vaten van verschillende groottes waarvan iets meer dan een derde nieuw, alcohol is 13%. Bij het inschenken zie ik het, bij de eerste snuif weet ik het: ik heb weer eens een 'oude' wijn in m'n glas. Oud niet zozeer qua jaren maar vooral qua beleving. Lichtrood gekleurd met een oranje rand, tertiaire tonen in de neus. Houtgebruik boven het fruit. Animaal, leer, kruidig, rijp zwart fruit en dan plots die frisheid, mint, stophoest, anijs, salmiak. Heerlijk complex, ik wil m'n neus niet meer uit het glas halen. De liefhebbers herkennen het, die zitten nu heftig ja-knikkend voor het beeldscherm. In de mond ook al zo'n feestje. Fluweelzacht, rijpe afgeronde tannines die toch nog steeds voor wat stroefheid op de tanden zorgen, mooie hoge zuren, delicaat rood fruit, bessen, ook zwart fruit, bramen, pruimen, kersen. Leer, hout, sappig, kruidig, mooi bittertje in de finale. Elegantie ten top. Gemiddelde smaakintensiteit maar lange afdronk. Af en toe loont het om wat geduld te bewaren. Heerlijk exemplaar.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood