26 oktober 2016

Heathen Mead Lindehoning

Net een weekje bekomen van een hevige griepaanval, komt de volgende alweer op zetten. Tussendoor gelukkig nog net wat flessen kunnen opentrekken. Tijdens de griep zelf drink ik voornamelijk thee met honing. Even googelen leert me dat het theewater dan niet warmer dan 40° Celsius mag zijn omdat anders de waardevolle enzymen die in de honing zitten worden afgebroken. Nooit geweten, weer wat geleerd. Ik schonk altijd het kokende water rechtstreeks op de honing. Niet meer doen dus. Honing zou een gunstige werking op het zenuwstelsel hebben. Het zou positief werken bij nervositeit, onrust, slapeloosheid, koorts, bronchitis en hardnekkige hoest. Er is ook een alcoholische honingdrank, 'mede' geheten, onder kruiswoordpuzzelaars geen onbekend woord. Door de combinatie van water en honing te verhitten en daarna gist bij te voegen begint de fermentatie waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Na meerdere keren oversteken wordt de drank helder en kan hij worden gebotteld. Er zijn verschillende gradaties voor wat betreft zoetheid alhoewel helemaal droog maar weinig voorkomt. Tevens zijn er talloze honingsoorten die je kunt gebruiken. Vandaag heb ik lindehoning in m'n glas. Het alcoholpercentage bedraagt 11%. Mede zul je niet aantreffen bij de slijter op de hoek, mijn exemplaar kwam bij een webshop vandaan: Heathen Mead.


De kleur is als die van een Sauternes, donkergeel tot licht oranje. De neus... tja... honing. Iets anders kan ik er niet van maken. Honing die al een tijdje staat. Honing die al een beetje begint te versuikeren. Heel zacht in de mond. Zoet maar niet stroperig, mooie zuren ook en zelfs iets van een heel klein bittertje in de afdronk. Van de alcohol merk je maar weinig. Het is ook te intens van smaak en zoetheid om hiervan meerdere glazen achter elkaar te drinken. Een glaasje voor het slapengaan is precies genoeg. De smaak is uiteraard weer die van honing. Nu is dit dus lindehoning maar ik ben wel benieuwd of je variatie zou kunnen proeven tussen de verschillende soorten honing. Is het lekker? Als je niet van zoet en/of niet van honing houdt dan is dit niks voor jou. Voor alle anderen is dit wel eens leuk om te proberen. Je kunt er zeker wel een aantal spijs-combinaties mee bedenken, dat hoeft niet specifiek een dessert te zijn. Foie gras zou ook goed kunnen of een frisse salade met geitenkaas, walnoten, honing, sinaasappel.