Zo, dat heeft een tijd geduurd sinds m'n laatste blog. Geveld door de griep, alcohol en paracetamol niet zo'n verstandige wijn-spijscombinatie plus het feit dat ik er door drukte op het werk gewoon even geen zin in had. Inmiddels heb ik dat afgelopen weekend weer helemaal ingehaald tijdens een diner met vrienden. Meerdere flessen werden geopend bij de diverse gangen, bij de gezellige en lange nazit gingen maar liefst drie verschillende dessertwijnen open. Een daarvan is de Banyuls van vandaag. Het zoet komt van de onvergiste aanwezige suikers van de druiven, restzoet noemen we dat. De vergisting wordt voortijdig gestopt door de toevoeging van alcohol, hierdoor sterven de gistcellen af. Het alcoholpercentage komt daarmee op 16 procent, geen houtopvoeding maar rijping in de "open lucht". De wijn wordt overgegoten in grote bonbonnes, enorme ronde flessen die nu vooral als decoratie worden verkocht bij woonwinkels. Die staan maanden, soms jaren te bakken in de zon. De druif voor deze wijn is de grenache noir oftewel garnacha, een van origine Spaanse druif. Niet heel aromatisch, vijgen, pure chocolade. Bij die laatste past deze wijn dan ook uitstekend. Ook qua smaak vijgen, mokka, chocola, mooie zuren, niet superzoet, verre van stroperig, licht drogend. Hij paste inderdaad zeer goed bij het nagerecht waarin pure chocolade was verwerkt.
Mam, gefeliciteerd met je verjaardag!
19 oktober 2016
Cazes AOP Banyuls Les Clos de Paulilles Banyuls Rimage 'R' 2011
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rood,
zoet