Drie jaar geleden gekocht op vakantie in Banyuls zelf, alcohol is 17%, druivenrassen grenache noir 75%, grenache gris 15%, carignan noir 10%, twee jaar houtopvoeding in vaten van 600 liter en barriques. In het glas bruinrood, oranje in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus kers, vijgen, notig, licht oxidatief, dadels, krenten, basterdsuiker, caramel, hazelnootpasta, mokka... hoezo complex? Zoet in de mond, beetje stroperig, meteen daarna slaan de enorm hoge zuren toe waardoor er tussen die twee in ieder geval balans is. De eerste dag lijkt hij nog wat groen, licht drogend, rauwe tannines, bitters, de dagen erna zijn beter, vijgen, zoete kers, boerenjongens, mokka. Hoeft niet perse bij een chocoladedessert zoals de geijkte wijn-spijs combinatie voorschrijft, gewoon als aperitief of slaapmutsje, licht koelen, nippen, mijmeren, reflecteren... een meditatiewijn dus eigenlijk.