08 december 2014
Bodegas Campo Viejo DOCa Rioja Tempranillo 2012
Meteen snuffelen zodra je de wijn inschenkt onthult veel; houtgebruik, vinificatie, gistsoort. Zodra de wijn wat langer open staat verdwijnen deze verklikkers naar de achtergrond, of liever: de wijn in. Bij deze jonge Rioja is het ofwel de vinificatie dan wel de gistsoort die mijn neus het eerst bereikt. Thermoflash of VR5. Beide doen denken aan Beaujolais Nouveau. Perendrups, framboos, ontbijtkoek, banaan. Een minuut of vijf later komt er dan nog kers en wat kruidigheid om de hoek kijken. De tweede dag is het vooral rood fruit wat de klok slaat en dan met name de kers. Houtgebruik is subtiel in zowel de neus als de mond. Dat mag ook wel, het zijn slechts vier maandjes in Amerikaans eiken. De kleur is paars, intensiteit 3 uit 5, alcohol is 13,5%. In mijn mond komt hij jong over, veel rood fruit, framboos, kers. Hoog in de zuren, nauwelijks tannines, klein bittertje. Lekker kruidig, pittig ook, beetje vanille en rokerig, erg sappig. Tapaswijntje maar pas op, té pittige chorizo overstemt hem. Dat dan weer wel.
Labels:
druif: tempranillo,
land: spanje,
rioja,
rood