29 juni 2025
Weingut Fogt Rheinhessen Crémant Brut Nature 2020
Op het etiket aan de voorkant staat "crémant", achterop staat "Sekt". Deutscher Sekt kan vervaardigd worden op twee manieren: de "méthode charmat" of de "méthode traditionnelle" ("méthode Champenoise"). De eerste is ingespoten koolzuur in een roestvrijstalen vat, de tweede is navergisting (tweede vergisting) op fles. Precies zoals dat gebeurt bij champagne. Om geen misverstanden of vragen op te werpen heeft wijnmaker Georg Fogt besloten om de term crémant te gebruiken. Crémant wordt namelijk altijd via de "méthode Champenoise" vervaardigd. Hij laat zijn flessen 18 tot 26 maanden "sur lattes" rijpen voor het moment van "dégorgement". Dat is het moment dat de tijdelijke kroonkurk eraf gaat en wordt vervangen door een echte kurk. Bij dit exemplaar vond dat plaats in april 2023. Het is een assemblage van de druivenrassen chardonnay en pinot noir (wit gevinifieerd), alcohol is 12,5%, geen hout. Een enorm heftige mousse tijdens het inschenken, nadat deze is gesetteld blijven er dansende kettingen van fijne bubbels achter in het glas. Helder, licht strogeel met groene reflecties. Geurig, de warme bakker in m'n neus, brioche, toast, wit brood, gistcellen. In de mond droog, hoge zuren, strak, klein bittertje, middellange afdronk. Eigenlijk heb ik deze fles te vroeg geopend, hij is nog veel te jong en vief. Tien jaar extra kelderen kan hij nog best hebben. Intense en geconcentreerde smaak, vooral citroen, beetje toast, wit brood, gele grapefruit. Heerlijk verfrissend en dorstlessend. Dit exemplaar komt bij Brederode Wijnkopers vandaan.
Labels:
blend,
land: duitsland,
sprankel,
wit