08 maart 2024

Weinhaus Julius Treis Mosel Gewürztraminer trocken 2022

weinhaus-julius-treis-mosel-gewurztraminer
Zoveel Gewürztraminers heb ik eigenlijk nog niet besproken op Wijn-Blog. Het beeld dat ik erbij heb is vrijwel hetzelfde als dat van Viognier. Bloemig, zoet, overweldigend. Ik weet best dat er prachtige droge uitzonderingen zijn maar mijn vooroordeel wordt maar al te vaak bevestigd. Het exemplaar van vandaag is er weer zo één. Toch ga ik proberen hem zo neutraal mogelijk en onbevooroordeeld te beschrijven. In het glas alvast een hele mooie goudgele tint, helder, fonkelend, iets pétillant. Aromatisch, geen verrassing daar, lychee, perzik, abrikoos, floraal, kamille. In de mond een redelijk aanwezig zoetje, fraaie hoge zuren, een bittertje, strak, de lange afdronk is toch nog behoorlijk droog. Hij is zelfs iets drogend op m'n tandvlees. Intense smaak en concentratie, het bittere van lychee voorop gevolgd door rijp tropisch fruit, perzik, mango, abrikoos, rozenwater en een hintje witte peper. Eigenlijk voldoet hij precies aan de criteria waarom ik wijn van de gewürztraminer meestal links laat liggen maar daar komt toch mijn subjectiviteit weer om de hoek kijken. Het lukt me niet. Wijn bespreken op Wijn-Blog is nou eenmaal een kwestie van mijn eigen smaak ventileren, ik geef het toe. Dat gezegd hebbende is deze wijn uiteraard zeer exemplarisch voor het druivenras en liefhebbers ervan kunnen hiermee zeer goed aan hun trekken komen. Drink 'm in combinatie met een fruitcocktail of als tegenhanger bij een pittig Oosters gerecht zoals ik vaak doe. Bij een blauwschimmelkaas zal hij ook goed tot z'n recht komen. Bij een licht zoete of zoete wijn zoek ik graag het contrast op. Alcohol is 13,5%, geen hout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.