02 december 2023
Bricco dei Guazzi DOC Piemonte Albarossa 2017
Albarossa... het is weer eens tijd voor een monocépage van een voor mij tot nu toe onbekende druif. Een zogenaamd "vergeten druivenras" dat recentelijk pas weer opnieuw is aangeplant in Piemonte. Het zou gaan om een kruising tussen twee druivenrassen die wel degelijk bekend zijn: de nebbiolo en de barbera. Het doel was om de kwaliteiten en eigenschappen van deze twee te combineren in de albarossa. DNA-onderzoek heeft echter aangetoond dat het niet om de nebbiolo zelf ging maar om de nebbiolo di Dronero, een synoniem voor het druivenras "chatus". Albarossa is daarom een kruising tussen chatus en barbera en is officieel tot het Italiaanse druivenregister toegetreden in 1977 (bron: Wine Grapes). Pas in 2006 werd er de eerste monocépage van geproduceerd. Ruim een decennium later kwam dit exemplaar van Bricco dei Guazzi op de markt. Een behoorlijk hoog percentage alcohol van maar liefst 15,5% (inmiddels heb ik dit percentage ook al gezien bij een Nederlandse wijn uit Limburg). Een rijpingstraject van twaalf maanden in barriques, twaalf maanden in vaten van 20.000 liter en twaalf maanden op fles. Ik ben heel benieuwd. Diep paars van kleur, intensiteit 3 uit 5, licht nevelig. Veel fruit in het aroma, framboos, zure rode kers, rode bessen, rozenbottel. In de mond droog, hoge zuren, sappig, speekselopwekkend, klein bittertje, balancerend tussen strak en filmend, hele lange afdronk. Hoge smaakintensiteit maar door de zuren goed doordrinkbaar, rijpe kersen, zowel rode als zwarte, bramen, pruim. Het is een biodynamische fruitdag op het moment dat ik deze fles open, wellicht is dat de reden voor de fruitigheid in de wijn want het hout is goed verborgen en ook tertiaire tonen blijven op de achtergrond. Een "dikke" wijn zonder logheid. Te koop bij Andere Wijn.
Labels:
druif: albarossa,
land: italië,
rood