09 oktober 2022

Giacobazzi DOC Lambrusco di Sorbara Frizzante Secco 'Gilles Villeneuve 40 ani'

giacobazzi-lambrusco-di-sorbara-gilles-villeneuve
De terugkerende Wijn-Blog-lezer weet dat ik behalve iets met wijn ook iets met Formule 1 heb. Regelmatig valt de naam van Max Verstappen hier wanneer hij weer eens wint op zondag. Vandaag schrijft hij wederom geschiedenis door de knotsgekke regenrace in Japan op zijn naam te schrijven en daarmee zijn tweede wereldtitel (op rij) te winnen. Ik volg deze sport al wat langer dan de gemiddelde Nederlander en ken daarom ook nog de naam Gilles Villeneuve, vader van Jacques Villeneuve, de wereldkampioen van 1997. Gilles Villeneuve haalde nooit de wereldtitel maar dat was niet wegens gebrek aan talent. Hij had een spectaculaire rijstijl die hem geliefd maakte, met name bij de "tifosi", de fans van de Italiaanse renstal Ferrari waar Gilles voor reed. Producent Giacobazzi was destijds een persoonlijk sponsor van Gilles en heeft de Lambrusco van vandaag voorzien van een etiket ter nagedachtenis van het overlijden van de coureur in 2022 precies 40 jaar geleden. Een monocépage van de blauwe druif lambrusco di Sorbara, alcohol is 11%, geen hout, koolzuurgas middels de méthode charmat. Bij het inschenken een heftige mousse die redelijk lang aanhoudt, grote bubbels blijven in het glas, helder, diep magenta tot licht rood van kleur, intensiteit 2 uit 5. In de neus perendrups, framboos, cassis. In de mond beendroog, hoge zuren, klein bittertje, middellange afdronk. Redelijk intense smaak, framboos, perendrups, cassis, aardbei, bloedsinaasappel, rode grapefruit. Afgezien van of je het lekker vindt of niet; dit is zoals échte Lambrusco hoort te zijn. Vroeger, misschien nu nog wel, zag je ze wat vaker staan op het onderste schap in de supermarkt. Laag in de alcohol, voorzien van een schroefdop en zoet. Echte Lambrusco heeft een alcoholpercentage van minimaal 11%, is droog en heeft vanwege de hoge atmosferische druk in de fles een "champagnekurk" als afsluiter. Het exemplaar van vandaag kreeg ik van een vriend en mede Formule 1-fan die 'm speciaal uit Italië had meegenomen. Vanwege de hoge zuren is deze wijn goed te combineren met gerechten die behoorlijk wat zout bevatten, ook bij "vette" gerechten komt de Lambrusco prima tot zijn recht.