Er zijn inmiddels een boel druiven met een "speciale" internationale dag, soms lokaal. Riesling heeft zijn eigen week, voor merlot is er zelfs een complete maand gereserveerd, die is trouwens deze maand. Sherry beleeft in november zijn eigen week en vandaag, 4 oktober 2015, staan gewoon alle wijnen uit Georgië in het zonnetje.
#GeorgianWineDay. Georgië, het land van de saperavi. Al eeuwen wordt er wijn gemaakt in Georgië, vroeger heel oxidatief, vandaag de dag worden ook daar alle nieuwe technieken ingezet. Met name vanaf 1991 toen het een zelfstandige republiek werd.
Saperavi heb ik al een keer gehad, vandaag ga ik voor wit en wel de mtsvane kakhuri, kortweg mtsvane. Weer een voor mij nieuw druivenras erbij. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas goud-geel met een groene gloed. De eerste snuif valt tegen. Is dat nou kurk? Vervolgens ruik ik nagellak-remover daarna weer tandpasta. Flink laten overklotsen in een karaf, hij is nog erg gesloten. Dat werkt, nu frist hij op. Peer, appel, gele appel, complete appel, klokhuis, pitjes en steeltje. Fris maar ook iets aards, alsof de appel van de boom op de grond is gevallen en daar nog even in de modder heeft gelegen. In m'n mond dezelfde tendens. Rijpe appel, peer, citroen toch ook nog, mooie zuren, droog, fris, floraal, rond. In Nederland onder andere verkrijgbaar bij
Het Gouden Glas.