Oudjaarsavond, tenminste wanneer je de oud-Keltische kalender aanhoudt. Ik trek wat moois open, geen bubbels maar een 'groots geklasseerd gewas', een Grand Cru Classé. Uit de klimaatkast, dus eerst even laten acclimatiseren oftewel 'chambreren'. Alcohol is 13%, druivenrassen cabernet sauvignon 60%, merlot 30%, cabernet franc 5% en petit verdot 5%, achttien maanden opvoeding in Frans eiken waarvan 55% nieuw hout. Voorzichtig uitschenken, in de fles zit wat droesem, het komt niet in het glas. Donkerrood van kleur, intensiteit 3 uit 5, geen tekenen van ouderdom in de rand. Een fruitige neus, hout, animaal, leer, rijp zwart fruit, flink walsen helpt het hout te integreren. In de mond hoge zuren, ietwat drogende tannines, rood fruit, vief, hout maar nergens overdreven, iets groens, broccoli, licht dropperig in de afdronk. Vooraf was ik bevreesd dat deze jaargang 2002 al eerder geopend had moeten worden maar ik denk dat hij zelfs nog wel vijf jaar had kunnen blijven liggen. Zorg echter dat je in gezelschap bent van 'partners in wine' wanneer je een oudere wijn opent. Ik was in m'n eentje en dan komt die fles niet leeg op één avond. De volgende dag waren er al iets teveel oxidatieve tonen aanwezig.