20 april 2014
Quinta da Trovisca Fine Rosé Port
Wanneer je dit blind te proeven zou krijgen zou de twijfel wel degelijk kunnen toeslaan. Is het witte Port, is het tawny, is het ruby? Rosé Port mag in geen geval worden verkregen door simpel witte en rode Port met elkaar te mengen, dat is verboden. In feite worden dezelfde druiven gebruikt als in rode Port alleen is het 'skincontact', de schil-inweking slechts een paar uur. De kleurextractie is daarom veel minder dan bij rode Port. Rosé Port bestaat pas sinds 2009 officieel. De reden waarom men hiermee opeens op de markt komt zal ongetwijfeld van commerciële aard zijn. Traditionele Port is natuurlijk een 'oude mannen drankje', absoluut niet hip. Rosé Port drink je gekoeld, al of niet 'in the mix' en zal een jonger publiek aanspreken. Alcohol is 19,5%. Helder, lichtrood in het glas. In de neus naast rood fruit als aardbei en framboos ook nog vijgen, licht noterig, tikje alcoholisch. In de mond uiteraard zoet maar voldoende zuren om van een goede balans te kunnen spreken. Licht branderig van de alcohol, wat snoeperig rood fruit, framboos, aardbeienjam maar ook bloedsinaasappel en een aangenaam grapefruit-bittertje in de finale. Voor bij een dessert van aardbeien- of frambozenbavarois bijvoorbeeld maar ook gewoon zonder iets als aperitief of digestief. Verkrijgbaar bij de Jumbo.
Labels:
blend,
land: portugal,
port,
rosé,
zoet