04 juli 2025
Kapistoni Winery Chinebuli Qvevri 2019
En wéér een nieuwe monocépage! De druif chinuri, van oorsprong uit Georgië, synoniem aan chinebuli. Ze hebben er een "oranje wijn" van gemaakt, opgevoed in "qvevri's", grote aardewerken amfora's, vaak in de grond ingegraven. Oranje wijn is eigenlijk witte wijn maar opgevoed en gevinifieerd als rode wijn. Dus, schilinweking voor langere periode, schilletjes en eventueel takjes en pitjes nog aanwezig tijdens de persing. Resultaat: meer kleur (oranje) en zelfs tannines. Neigt het dan naar rosé? Nee, verre van. Het is nog steeds een "witte" wijn maar met meer smaak. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas helder, intens oranje. Hele "droge neus", aards, kruidig, specerijen, umami, maggi, gedroogde abrikozen. In de mond droog, verfijnde precieze zuren, middellange afdronk. Ingetogen smaak en concentratie, gedroogde abrikoos, umami, gedroogde honing, notig. Van alle oranje wijnen die ik inmiddels heb geproefd en hier beschreven vind ik dit exemplaar het mooiste schoolvoorbeeld. Hij is complex en elegant, bij elke slok vraag je je af wat je nu eigenlijk proeft. Hij is toegankelijk zonder makkelijk te zijn. Hij is uitstekend in balans. Te koop bij Andere Wijn.
Labels:
biowijn,
druif: chinuri,
land: georgië,
oranje wijn,
vin naturel