14 juli 2025
Domaine Marcel Deiss AOC Alsace Gewurztraminer 2018
Het laatste weekend dat restaurant De Dyck in Woubrugge geopend zou zijn voordat ze definitief de deuren sluiten. Een groene Michelinster, een 9-gangen menu, vegetarisch of indien gewenst met vlees en vis en een wijnkaart waar ik spontaan van begon te watertanden toen ik die doornam. Heel bewust hebben ze gekozen voor wijnen die verkrijgbaar zijn binnen een straal van 500 kilometer vanaf het restaurant om zo de koolstofvoetafdruk zo klein mogelijk te houden. Veel Nederlandse wijnen, ik begon het aperitief met de extra brut Raarberg van Domein Holset. Daarna moest ik kiezen van de wijnkaart. Het werd uiteindelijk na veel twijfelen de Gewurztraminer uit 2018 van Domaine Marcel Deiss. Geen onbekende hier op Wijn-Blog, ik vind dat hij sublieme wijnen maakt. Normaal gesproken doet hij veelal field-blends maar hij maakte een uitzondering voor de Gewurztraminer. Het alcoholpercentage ligt op 13,5%, geen hout, wel twaalf maanden rijping in roestvrij staal op de fijne droesem. In het glas helder, licht oranje van kleur. Behoorlijk aromatisch, abrikoos, perzik, licht kruidig. Zijdezacht mondgevoel, een prachtig gedoseerd zoetje gevolgd door de nodige verfijnde zuren, klein bittertje, hele lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, vooral abrikoos, perzik, licht kruidig. Prachtige stijl wijn.
Labels:
biowijn,
druif: gewurztraminer,
land: frankrijk,
wit