25 maart 2022
Bruno Duchêne IGP Côte Vermeille 'La Luna' 2018
Op "the socials" zie ik een foto voorbij komen van Vleck Wijnen. Vier wijnen van Bruno Duchêne, vin naturel. De 'La Luna' ken ik al en spontaan krijg ik er weer zin in. Eén van de eerste vins naturel die ik ooit mocht proeven en ik was gelijk om. Door kenners nog wel eens omschreven als funky en wispelturig. De flesvariatie zou te groot zijn, het risico op brett te hoog. Ik laat mij er niet door weerhouden. Oogstjaar 2018 is een mix van de druivenrassen grenache (90%) en carignan (10%). Daarbij moet even worden aangemerkt dat het wel alle soorten grenache betreft: noir, gris en blanc. Alcohol is 13,5% en de vergisting vond plaats in groot hout en INOX, de rijping vond plaats in Bourguignonnes, barriques met een inhoud van 228 liter. In het glas heel licht nevelig, magenta gekleurd, intensiteit 3 uit 5. Gemiddeld aromatisch, het eerste dat m'n neus bereikt is rozengeur. La Luna betekent 'de maan' dus feitelijk kun je nu zeggen dat ik rozengeur en maneschijn in het glas heb, haha! Veel rood vers fruit, zure kersen, bessen, framboos. In de mond droog, hoge zuren, speekselopwekkend, strak, een hele kleine tongtinteling, middellange afdronk. Hoge smaakconcentratie en -intensiteit, één en al fruit wat de klok slaat, zure kersen, rode bessen, framboos, iets droppig, hele licht aardse toon in de finale. Ik wacht bewust nog een dag met mijn eindoordeel omdat het dan een biodynamisch gunstige dag is om wijn te drinken. Helaas geldt dat niet voor deze wijn. Behalve dat het tongtinteltje me begint te storen, alsof de wijn nog aan het navergisten is, zijn de droppige en aardse tonen omgezet in paardenzweet. Zowel in geur als smaak. Brett (brettanomyces) dus, een wilde gistsoort. Helaas, pindakaas maar ik heb nog een fles uit oogstjaar 2019, met een andere druivensamenstelling, dus hij gaat nog een keer in de herkansing.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood,
vin naturel
21 maart 2022
Viña Luis Felipe Edwards DO Colchagua Costa Favoritos Reserva Chardonnay 2019
De term 'reserva' in Chili betekent geenszins automatisch dat er houtrijping heeft plaatsgevonden. Dat mag misschien in Spanje zo zijn maar daar houdt dat dan ook zo'n beetje op. In het geval van de Chardonnay van vandaag, de vierde op rij alweer, betekent het dat de druiven van wijngaarden komen die een betere ligging hebben met lagere opbrengsten en er vindt een strengere selectie plaats. Favoritos is één van de vele merken van het grote Chileense wijnhuis Luis Felipe Edwards. Deze serie wijnen is onder meer te vinden bij de leden die zijn aangesloten bij de Superunie. En dat zijn er best veel. Met zo'n 1700 verschillende winkels zijn ze goed voor ongeveer 30% marktaandeel in Nederland. Dirk van den Broek, Plus, Deen, Hoogvliet, Vomar, Coop, Jan Linders, Boon's Markt... om maar enkele namen te noemen waar je deze wijn kunt vinden. Alcoholpercentage is 13,5%, geen hout dus. In het glas helder, heel licht pétillant, redelijk intens strogeel. Behoorlijk aromatisch, maïs, asperges, hooi, tomatenblad, peer, lychee. In de mond droog, hoge zuren, meer strak dan filmend, een lichte tongtinteling, iets ziltig, warme en lange afdronk. Intense smaak, lychee, maïs, hooi, zonnebloemolie, zoute popcorn. Zoals Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc een (nieuwe) wereld van verschil biedt ten opzichte van de Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld de Loire-streek, zo is deze Chileense Chardonnay totaal anders dan wat je al kent van waar dan ook ter wereld. Uitstekend in balans bovendien en je wilt blijven inschenken. Dan doe je toch iets goed.
Labels:
druif: chardonnay,
land: chili,
wit
20 maart 2022
La Famille Meiland IGP Pays d'Oc Chardonnay 2020
De derde fles uit een serie van drie van de Familie Meiland. Tevens m'n derde Chardonnay op rij. Allemaal verschillende stijlen overigens. De druiven voor dit exemplaar komen uit het zuiden van Frankrijk. Het alcoholpercentage is 13,5% en er heeft geen rijping in, of contact met hout plaatsgevonden. Helder, redelijk intens strogeel in het glas. Gemiddeld aromatisch, licht kruidig, hooi, tropisch fruit. In de aanzet een heel klein fruitig zoetje meteen gevolgd door een bittertje, fraai gedoseerde zuren, vettig, meer filmend dan strak, iets alcoholisch, warme en lange afdronk. Niet al te hoge smaakintensiteit, het alcoholpercentage stoort een beetje, citroen, lychee, mango, gele grapefruit, hooi, zonnebloemolie. Fijn dat er geen hout in zit maar balans zit er ook niet in. Hij vermoeit, nodigt niet uit tot een tweede glas. Een setje wit, rosé en rood is te koop bij Wijnvoordeel.
Labels:
druif: chardonnay,
land: frankrijk,
wit
19 maart 2022
Cono Sur 'Bicicleta' Reserva Unoaked Chardonnay 2020
En daar het bewijs dat het woord 'reserva' niet automatisch betekent dat de wijn in hout heeft gerijpt, met uitzondering van Spanje. Het staat er Nota Bene pontificaal op: 'unoaked'. Ongeëikt dus, in welke vorm dan ook. In het glas helder, fonkelend strogeel met groene reflecties. Gemiddeld aromatisch, licht kruidig, hooi, zonnebloemolie, tropisch steenfruit. Na walsen met het glas komt er een aangenaam mineralig toontje bij, zoute popcorn. In de mond een minuscuul fruitig zoetje, mooie hoge speekselopwekkende zuren, balans tussen strak en filmend, klein bittertje, lange afdronk. Intense smaak, ziltig, mango, lychee, hooi, grassig, licht kruidig, wit pepertje. Zit erg fraai in elkaar en gastronomisch bovendien. Hier kun je wat mee in je menu. Mooie verfijnde gerechten met zeefauna, witvis, schaal- en schelpdieren. Op 10 graden Celsius serveren, langzaam in je glas laten opwarmen tot hooguit 14 graden. Alcohol is 13%, verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
Labels:
druif: chardonnay,
land: chili,
wit
15 maart 2022
Claude Vialade AOP Limoux Blanc Réserve du Champ des Nummus Chardonnay 2018
Chardonnay... de kameleon onder de witte druiven. Zuigt het terroir in zich op waar hij zich ook mag bevinden. Wordt vaak geassocieerd met een vettig botertje, karamel en vanille maar dat is vooral wanneer er hout in het spel is. Houttoevoeging tijdens de fermentatie, fermentatie in eiken vaten, rijping op eikenhouten vaten. Vooral bij Chardonnay willen "we", de consument, een beetje hout, soms een hoop hout. Die ene keer dat je wellicht een Meursault hebt geproefd en er later achterkomt dat diezelfde beleving veel goedkoper kan! Het heeft iets decadents, vind ik. De wijn van vandaag ging voor 20% in nieuw hout, de overige 80% ging in tweede- en derdejaars hout. Na de houtrijping begint de kunst van het blenden. Vaak een kwestie van verschillende druiven en/of oogstjaren maar nu dus van verschillende vormen van houtrijping. Ik vind het een goede balans geworden. Aanwezig maar niet "in your face". Subtiel genoeg. Licht aromatisch, vanille, tropisch fruit, citrusfruit. In de mond een klein fruitig zoetje, wel droog, hoge zuren, meer strak dan filmend, licht kruidig, volle en lange afdronk. Uiteraard kom je bij de smaak niet om het hout heen, dat is evident. Vanille, kokos, droppig, ook citroen en mango. Mooie balans tussen fruit en secundaire tonen. Fraai gemaakte Chardonnay. Alcohol is 12,5%, biologisch geteelde druiven, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
druif: chardonnay,
land: frankrijk,
wit
13 maart 2022
Marqués de la Concordia Vino de la Tierra de Castilla y León Hacienda Zorita Single Vineyard Magister 2010
Eindelijk is het dan zover. Acht jaar lang mocht deze Magister nog in m'n wijnklimaatkast vertoeven nadat ik hem had gekocht. Ik weet zeker dat-ie nog veel langer bewaard kan blijven maar ik heb er nu zin in. In 2014 bezocht ik Hacienda Zorita inclusief een barreltasting van de Magister. Omdat het een vliegtuigtrip betrof dacht ik dat ik geen fles wijn mee terug naar Nederland kon nemen. Echter was dit exemplaar toevallig in de tax-free shop op het vliegveld van Madrid te koop. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, die ging mee naar huis om hem dan nu eindelijk te openen. Wat ik al bevroedde blijkt te kloppen: hij heeft lucht nodig, veel lucht. Pas na een dag maken de overwegend tertiaire tonen plaats voor fruit. Diep paars in het glas, intensiteit 4 uit 5. Gematigd aromatisch. Eerst leer, hout, kruidig, na een dag komt daar zondoorstoofd zwart fruit bij. In de mond een heel klein en aangenaam zoetje, fraaie en precieze zuren, balans tussen filmend en strak, elegante en lange afdronk. Overall balans ook, tussen tertiaire- en fruittonen, tussen elegantie en intensiteit. Alcohol is een stevige 15% maar ook dat is in balans en niet merkbaar. Achttien maanden in Franse Allier barriques maar ook dat is in balans met het fruit. De smaakintensiteit is gemiddeld, de concentratie is verdeeld over de gehele breedte, rijp rood fruit, kersen, zwarte pruimen, zondoorstoofd zwart fruit maar niet te jammy of te lactisch, lichte hint van drop en chocolade tussen de tanden, fris, kruidig, eucalyptus, peperkoek, speculaaskruiden, kaneel. Met elke slok wordt hij lekkerder. Eigenlijk is hij nu perfect op dronk heb ik het idee. Zelden proef ik een wijn die zo mooi in balans is als deze dat is. Gisteren kreeg ik spontaan zin in Chili Con Carne toen ik deze wijn proefde, vandaag maak ik daarom Chili Con Carne. Het blijkt een prachtige combinatie. Dikke vette aanrader!
Labels:
aanrader,
blend,
land: spanje,
rood
11 maart 2022
Tenuta Ulisse Merlot Rosato 2020
Deze rosé krijgt al een paar jaar op rij het hoogste aantal van 99 punten van de Italiaanse wijncriticus Luca Maroni. Overigens is deze meneer best wel scheutig met het toekennen van dit puntenaantal. Je gaat je bijna afvragen of deze criticus wel kritisch genoeg is. Als een Robert Parker zijn maximale score inzet, dat is dan 100 punten, dan weet je dat die wijn écht iets speciaals moet zijn want onze Bobby deelt ze niet zo vaak uit. Ik vermoed dat er bij Luca ook een beetje chauvinisme om de hoek komt kijken. Hoe dan ook, vandaag heb ik 'm in het glas en kan ik zelf gaan beoordelen of ik het iets vind. Uiteraard valt meteen de intense kleur op. De trend voor rosé scheen alsmaar lichter te zijn maar volgens mij is die wat dat betreft misschien wel op z'n retour. Helder, scharlakenrood, intensiteit 3 uit 5. Behoorlijk aromatisch, enorm veel rood fruit, aardbei, framboos, winegums. In de mond een zoetje, een lichte tinteling rond de tong, ruim voldoende zuren, meer filmend dan strak, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, aardbei, framboos, kers, droppig, heel licht kruidig. Als ik dan toch Merlot moet drinken, doe dan maar een rosé. Ik vind hem zeer aangenaam en plezierig drinken, zeker op de juiste temperatuur. Ik zou hem echter nooit zo'n hoge score geven als dat Luca Maroni heeft gedaan. Ik hou van iets meer citrustonen en wat meer spanning in mijn rosé. Desalniettemin is dit een uitstekend en correct glas wijn en ook nog eens een allemansvriend. Alcohol is 13%, geen hout, dit exemplaar kwam bij Wine In Black vandaan.
Labels:
druif: merlot,
land: italië,
rosé
09 maart 2022
Gérard Bertrand AOP Corbières Hérésie Rouge 2018
De witte Hérésie beviel me zozeer, dat ik de rode versie daarvan ook wel eens wilde proberen. Deze is wel gewoon in Nederland te koop, bij de Sligro of wijnspeciaalzaak. Een blend van de druivenrassen grenache, syrah en mourvèdre, een zogenaamde GSM-wijn dus. Alcohol is 14%, geen houtopvoeding. In het glas helder, magenta tot paars gekleurd, intensiteit 2 uit 5. Licht aromatisch, rood fruit, bessen, rozenbottel, zure kersen, kruidig, walnoot. In de mond droog, hoge zuren, heel sappig, klein aangenaam bittertje, prachtige volle afdronk. Rood fruit, bessen, bramen, zwart fruit, kersen, pruim, zwarte peper, garrigue, mooie aardse toon in de finale. Kort samengevat: fruitig en kruidig. Goed in balans, wordt met elk glas complexer en lekkerder.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
07 maart 2022
Weingut Nik Weis Mosel Riesling Trocken 2020
Trocken: droog. Duits riesling-droog is eigenlijk nooit helemaal droog. Qua regelgeving en suikergehalte misschien wel maar vrijwel altijd is er een fruitig zoetje aanwezig, hoe klein ook. Dit exemplaar van Nik Weis is daarop geen uitzondering. Licht aromatisch, gedroogde honing, hooi, mineralig, zonnebloemolie, katoen, ananas, floraal. In de mond een fruitig zoetje, daar is-ie weer, verfijnde en precieze zuren, strak, delicate afdronk. Hoge smaakconcentratie, ananas, citroen, mineraal, hooi. Vrij standaard Riesling naar mijn mening. Correct en loepzuiver. Typisch voor zowel druif als herkomst. Alcohol is 11,5%, geen hout, verkrijgbaar bij de Sligro en wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: riesling,
land: duitsland,
wit
05 maart 2022
Domaine des Cognettes IGP Val de Loire 'En haut du Moulin' Sauvignon Blanc 2019
Niet zo "stuivend" uit het glas als je van de meeste Sauvignon Blanc zou mogen verwachten, ingetogen zelfs. Vers regenwater, kamille, heel licht kruidig, peer. Zacht in de mond, a-typisch voor de Sauvignon Blanc die ik ken, een klein zoetje zelfs, prachtige verfijnde en precieze zuren, klein kruidig bittertje, lange afdronk. Overduidelijk wat rijpere tonen, hoge smaakconcentratie, gedroogde honing, kamille, witte peper, lychee. Wederom a-typisch voor het druivenras. Het terroir, de (biologische) behandeling van de druiven in de wijngaard en de vinificatie zullen de doorslag hebben gegeven voor hoe deze wijn smaakt. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkste. Persoonlijk hou ik wel van deze rijpheid in een witte wijn, ik vind dat hij er gastronomisch door wordt. Inzetten bij delicate gerechtjes met een stukje witvis in een ziltig schuimpje. Daar mogen ook wat aardse elementen bij, gele biet of truffel. Alcohol is 14%, geen hout, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
druif: sauvignon blanc,
land: frankrijk,
wit
03 maart 2022
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Johannes 2018
Limburg zit weer eens in m'n glas. Wijngaard Sint Martinus is verantwoordelijk voor de Johannes 2018. Licht nevelig, diep magenta tot paars, intensiteit 4 uit 5. Eerst snuif op de stille spiegel: vanillemerg. Een minuutje later: rood fruit, bessen, rozenbottel, zure kersen. Zacht mondgevoel, droog, speekselopwekkende hoge zuren, nauwelijks tannines, fruitig, sappig, klein aangenaam bittertje, middellange afdronk. Hoge smaakintensiteit en concentratie, rood fruit, bessen, framboos, zure kersen. Dezelfde druiven zijn gebruikt als die in de 'Zeven Zonden' van 2020 maar in een andere volgorde: cabernet cantor, cabernet cortis en pinotin. In de regel worden de gebruikte druiven in volgorde van bijdrage gezet, hoogste percentage voorop. Bij de 'Zeven Zonden' stond de cabernet cortis voorop, dat maakt het verschil. Ook het alcoholpercentage verschilt nogal. De 'Zeven Zonden' had 14,5%, deze Johannes heeft 13,5%. Ook de houtopvoeding verschilt enorm. Johannes mocht twaalf maanden in Frans eikenhouten barriques vertoeven, de 'Zeven Zonden' zat daar toch minimaal drie jaar in voor het oudste oogstjaar. Deze Johannes is echt op het fruit gemaakt ondanks de houtrust. Eigenlijk heel benieuwd wat dit op de lange termijn zou gaan doen. Op dit moment komt hij nog heel vief en jeugdig over. Minimaal nog vijf jaar in de kelder kan-ie makkelijk hebben.
Labels:
blend,
land: nederland,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)