23 juli 2019

Weingut Peter Kriechel Ahr Blanc de Noir Spätburgunder trocken 2017

In een "blinde" proeverij een blanc de noir zomaar kunnen benoemen... dat lijkt me een ultiem knappe prestatie. Een witte wijn van "blauwe" druiven. De typerende eigenschappen van de druif zelf zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Enkele uitzonderingen daargelaten is het sap van een blauwe druif namelijk kleurloos, doorzichtig, wit. Wanneer je de druiven snel perst zonder schilinweking vooraf, dan vloeit er dus kleurloos druivensap uit. Dit wordt dan verder gevinifieerd als ware het een witte wijn. De kleur van de wijn zit hem dus in de schilletjes van de druiven. Hoe langer je die bij het sap laat, des te meer kleur wordt er "afgegeven". Eigenlijk hetzelfde als het trekken van thee. Vandaag heb ik pinot noir in het glas die op deze wijze is vervaardigd. Zelfs geen licht oranje gloed is er te bespeuren. Licht goudgeel is-ie. Geurend naar tropisch fruit, mango, lychee, perzik. Een klein fruitig zoetje, lekker strakke zuren, iets drogend. Gemiddeld intense smaak, citroen, grapefruit, mango, lychee, ananas. Enorm verfrissend en dorstlessend, geen spijs benodigd. Ik vul m'n glas nog een keer. Alcohol is 12,5%, geen hout, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.