27 april 2017
Peter Lehmann Barossa Botrytis Semillon 2002
Gerubriceerd als "wit" omdat de druif sémillon dat is maar bij het inschenken doet de kleur van de wijn anders vermoeden. Dat klopt. Witte wijn wordt donkerder in de loop der jaren terwijl rode wijn juist lichter van kleur wordt. Intens gekleurd amber, barnsteen, lichtbruin. Apart aroma, de druiven waren aangetast door 'edele rot' bij het oogsten. Licht oxidatief, intense abrikoosgeur maar ook iets 'muffigs'. In de mond soepel zoet, niet stroperig, hoge zuren, een licht oxidatieve toon. Intense smaak van abrikoos, sinaasappelschil, mandarijntjes. Past bijvoorbeeld bij blauwschimmelkaas, foie gras, tarte tatin van abrikoos of wat ik zelf vaak doe: als contrast bij een spicy oosters gerecht. Alcohol is 11%, geen hout. Alweer zes jaar geleden bij de Gall & Gall vandaan.
Labels:
druif: sémillon,
land: australië,
wit,
zoet