12 oktober 2013
Giesen Estate Marlborough Pinot Noir 2011
Oogstjaar 2011 moest in Marlborough wat langer wachten op de pluk voordat de fysiologische rijpheid van de druiven bereikt was, het resulteerde in iets hogere suikerlevels dan gewenst. Handmatige oogst, 20% complete trossen (de rest ontsteeld), 5 tot 10 dagen koude schilinweking, gebruik van wilde gisten, 4 tot 10 dagen 'sur lies' na vergisting, houtopvoeding in Frans eiken vaten van 225 en 300 liter waarvan 15% nieuw, spontane malolactische gisting in een opwarmende lente-kelder, klaring met eiwit. Tot zover de technische specificaties. Op de verjaardag van een vriendin dronk ik deze wijn. Ze kocht, nee, kreeg hem bij de Jumbo. Er stond geen prijskaartje bij het schap, bij het afrekenen stond er 3 euro op het scherm. "Laat maar, dat kan nooit wat zijn", zei ze. Vervolgens kreeg ze de wijn gratis onder voorbehoud dat ze haar mening over deze wijn zou komen vertellen. "Misschien dan wel leuk om te kunnen doorverwijzen naar Wijn-Blog" en dus kreeg ik de wijn te proeven. Alcohol is 13,5%. In het glas de kleur van een donkere rosé, helder, licht kersenrood, intensiteit 2 uit 5 voor rood. In de neus een hintje hout, een klein stalletje, verder aardbei, kers, framboos. In de mond ook weer dat heerlijke stalletje, een klein zoetje, hoge zuren, een licht bittertje, tikje drogend, best wat tannines voor een pinot noir (3 uit 5), subtiele houtsmaak. Hij doet me sterk aan een 'lieblich' Spätburgunder uit de Ahr denken. Laten de drie broers Theo, Alex en Marcel nou vanuit Duitsland naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd zijn. Als deze wijn echt maar 3 euro moet kosten dan ga ik even een voorraadje inslaan.
Labels:
druif: pinot noir,
land: nieuw zeeland,
rood