08 februari 2017
Blato 1902 d.d. Pošíp Premium 2013
Voor wijnen uit Kroatië moet je goed zoeken in de Nederlandse winkels. Je zal via een surfsessie op het wereldwijde web eerder op een 'digitale' winkel uitkomen. Het leuke van deze onbekende wijnen is dat ze vaak ook van onbekende druivenrassen zijn vervaardigd. Een genot voor de avontuurlijke wijndrinker. Vandaag heb ik in m'n glas een monocépage van de pošip bijeli, gewoonlijk afgekort tot pošip. Daarmee kan ik weer een voor mij nieuwe druif afvinken! Dit inheemse ras komt oorspronkelijk van het eiland Korčula. Oogstjaar 2013 is alweer even geleden en dat resulteert in een diepe strogele tot goudgele kleur met lichte groene reflecties. Vanuit de koeling lekker laten opwarmen tot de neus wat prijsgeeft. Ananas, mango, lychee, honing, niet heel intens, subtiel. In de mond fris, precieze en delicate zuren, licht ziltig, een prachtige rijpingstoon, doet me aan geouderde droge Riesling denken, honing, ananas, citroen. Sappige en lange afdronk. Ik weet niet hoe een 'vers' exemplaar smaakt maar persoonlijk vind ik hem rijp wel heel erg lekker. Hier zijn ongetwijfeld mooie kleine gerechten bij te verzinnen. Ik geloof dat sommelier Ronnie Brouwer van Restaurant De Kromme Dissel er vast wel iets mee kan. Alcohol is 13%, geen hout, verkrijgbaar bij de webshop van Wijnland Kroatië. Mocht je een verser oogstjaar ontvangen: hij kan gerust wat jaartjes blijven liggen. Wordt-ie alleen maar beter van is mijn persoonlijke mening.
Labels:
biowijn,
druif: pošip bijeli,
land: kroatië,
wit