02 oktober 2013

Chais Réunis AOP Cahors 2011

Cahors, ook wel 'black wine' genoemd in vroeger dagen. Het etiket refereert qua kleur in ieder geval nog steeds aan die 'dark ages'. Malbec is de druif die er voor minimaal 70% in moet zitten, soms zit er zelfs 100% in, aanvulling met merlot en/of tannat is toegestaan. Het exemplaar van vandaag bestaat uit malbec en merlot, alcohol is 13%, geen houtopvoeding. Cahors wijnen, zelfs die in het lagere prijssegment, kun je zeker vijf jaar bewaren dankzij de hoge zuurgraad en aanwezige tannines. In het glas helder, fel donkermagenta tot paars, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus kruidig, fruitig, milky, jammy. In de mond ook al zo fruitig, veel zwart fruit, peperig, branderig op de tong, hoge zuren, drogende tannines, 3 uit 5. Een stevige wijn, stevig traditioneel gerecht gewenst; stoofpot, suddervlees, cassoulet.