14 maart 2025

Mas de Daumas Gassac IGP Saint-Guilhem-le-Désert Cité d'Aniane Rouge 2016

mas-de-daumas-gassac-rouge
Deze wijn stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik wilde 'm ook persé uit oogstjaar 2016 hebben. Gelukkig was-ie "gewoon" te koop bij Wijnkoperij Okhuysen. Ik was tijdens een vakantie al eens vlakbij Aniane geweest maar dat was voor een compleet andere wijn: de "Vin de Merde" van een hele grote coöperatie. De wijn van vandaag heeft toch nét iets meer allure. Ik kan 'm gerust de "Bordeaux Grand Cru Classé" van de Languedoc noemen. Wellicht zelfs de "Super Tuscan" van de Languedoc. Ik begin even met de houtrijping. Die duurt ongeveer vijftien maanden variërend van nieuwe tot zeven jaar oude vaten, een behoorlijke mix dus. Het alcoholpercentage van de 2016 bedraagt 13,5%, het voelt echter alsof dat hoger ligt. Houdt u vast voor wat betreft de gebruikte druivenrassen. De eerste zes kent natuurlijk iedereen: cabernet sauvignon 73%, merlot 7%, cabernet franc 4%, petit verdot 4%, malbec 3% en pinot noir 3%. Opgeteld zitten we dan op 94%, resteert nog 6%. Op het achteretiket staat die laatste 6% vermeld als "variétés rares" oftewel zeldzame variëteiten. Met zeldzaam bedoelen ze vooral zeldzaam voor het gebruik in een Franse wijn. De laatste zes procent bestaat namelijk uit barbera, nebbiolo, dolcetto, amigne, bastardo, saperavi, montepulciano, areni noir, chkhaveri, vinhão, alvarelhão, carmenère, abouriou en plavac mali. Oprecht geloof ik dat dit de meest obscure druivensamenstelling in een wijn óóit is. Zelfs de bekende "field blends" kunnen hier niet aan tippen. Of die laatste verzameling druiven daadwerkelijk ook enige mate van impact heeft op de smaak van de wijn waag ik te betwijfelen. Uiteraard heeft het hoge percentage cabernet sauvignon de overhand. In het glas helder, granaatrood, intensiteit 3 uit 5. Ingetogen aroma, hout, groene paprika, garrigue, rozenbottel, fris, zure kersen. In de mond droog, hoge zuren, heel sappig, speekselopwekkend, klein bittertje, meer strak dan filmend, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, verre van log, zeer uitgesproken elegante stijl wijn, enorm fraai in balans, boeiend, complex, spannend. Hout zeer fraai in de wijn geïntegreerd, groene paprika, garrigue, droppig, kersen, specerijen. Deze wijn zit nog lang niet aan z'n top, is voldoende fruitig maar het is juist het non-fruit dat 'm zo interessant maakt. Ook hierin zit weer balans. Rozenbottel en zure kersen versus hout, specerijen en andere tertiaire tonen. Van deze wijn maak ik ook een "aanrader". Vaak doe ik dat alleen wanneer de prijs wat lager ligt maar ik ben van mening dat eigenlijk iedereen deze wijn een keer geproefd moet hebben, mits je dat ambieert en het er voor over hebt natuurlijk. Klok 'm dan niet achteloos achterover maar nip aan het glas en geniet ervan.