16 februari 2024

Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Sint-Juttemis Glühwein 2022

wijngaard-sint-martinus-sint-juttemis-gluhwein
Ooit bezocht ik een glühwein-party. Ingrediënten: een winterse avond, open vuurtjes her en der verspreid in de tuin, een grote gietijzeren ketel waarin alle genodigden hun goedkope rode wijn (zonder hout) toevoegden aan een mix van sinaasappel, citroen, kaneel, kruidnagel, steranijs, suiker en rum. De hele avond bleef het mengsel lekker pruttelen en werd er geregeld een soeplepel glühwein in iemands glas gegoten. Gezelligheid alom. Niet moeilijk doen met wijnglazen op steeltjes, gewone Duralex waterglazen zijn voldoende. Of de glazen van de potjes Nutella die iedereen bewaart, toch? Voor het zelf maken van glühwein kun je het best een fruitige rode jonge wijn gebruiken, hoeft niet persé zoet te zijn, het zoetgehalte van de glühwein kun je met de ingrediënten aanpassen naar smaak. Wijngaard Sint Martinus maakte speciaal voor dit doel de glühwein Sint-Juttemis. Geen jaartal voor op het etiket, achterop zie ik 2022 staan. Het gebruikte druivenras hiervoor is de dornfelder, alcohol is 12,3%, geen houtrijping. Ik ga hem eerst onverwarmd proeven. In het glas helder, rood tot magenta van kleur, intensiteit 2 uit 5. In de webshop van St. Martinus staan behalve de dornfelder geen overige ingrediënten vermeld maar een eerste snuif doet mij vermoeden dat er iets is toegevoegd om deze kant-en-klare glühwein in de fles te krijgen. Op de stille spiegel ruik ik iets rokerigs, iets kruidigs en iets zoets. Kruidnagel, rijp rood en zwart fruit, kaneel, kokos, vanille, rode grapefruit. In de mond zoet, voldoende zuren, speekselopwekkend, filmend, micro-bittertje, lange afdronk. Intense smaak, rokerig, honing, vanille, rijpe kersen, bloedsinaasappel, rode grapefruit. Geen houtrijping maar wellicht dat ze iets anders hebben gebruikt of gedaan om die rokerige smaak te krijgen. De beleving van het verwarmen boven open vuur wordt er zeker zeer goed mee bereikt. Onverwarmd is het gewoon een zoete wijn, verwarmd geeft je die extra sensatie vooral wanneer je dit drinkt in gezelschap. Ook lijkt het zoetgehalte bij verwarming wat af te nemen terwijl de zuren dan juist toenemen. Eventueel kun je er zelf nog wat verse partjes citrusfruit aan toevoegen maar op zich is het recept heel goed gevangen in de fles.