30 september 2017
Bodegas Santo Domingo Casa Amada DO Valle de Colchagua Single Vineyard Syrah 2016
Op de 'stille spiegel' eerst nog wat reductieve tonen, na het walsen spat meteen het verse rode fruit het glas uit. Frambozen, perendrups, rode bessen, een klein stalletje. In de aanzet vrij zoet, mooie zuren, enorm sappig, speekselopwekkend, rijpe en zachte tannines (2 uit 5), iets langer dan gemiddelde afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, rood fruit, kersen, bessen, frambozen, bramen. Zowel in het aroma als in de smaak kom ik het houtgebruik niet tegen, het zit er wel degelijk. Niet veel, slechts een kwart van de wijn heeft vier maanden in Frans eikenhout vertoefd, de rest in RVS, alcohol is 13%. Frisse en fruitige wijn. Verkrijgbaar bij de Mitra.
Labels:
druif: syrah,
land: chili,
rood
29 september 2017
Sardane AOC Banyuls Grand Cru 2006
Geen houtopvoeding voor deze zoete Banyuls, in plaats daarvan mocht hij dertig maanden lang in een oxidatieve omgeving vertoeven. In dit geval betreft het bonbonnes, enorme bolle buikflessen die simpelweg 'afgesloten' met een conservenblikje op de flesopening, staan te bakken in de felle zon in de buitenlucht. Wanneer ik dat aanschouw kan ik niet anders dan me afvragen of men wel eens dode hagedissen of andere beestjes aantreft op de bodem van zo'n fles. Alcohol is 16%, licht koelen is het devies. In het glas een heldere scharlaken rode tot magenta kleur, intensiteit 2 uit 5. In de neus mokka, melkchocolade, vijgen, rumrozijnen, pruimen. In de mond zoet maar dun, niet stroperig, hoge zuren, fris, zelfs nog wat tannines (2 uit 5), lange afdronk. Intense smaken van rijp rood fruit, zoete kers, tutti-frutti, gedroogde zwarte pruim, krenten, vijgen. Heerlijk.
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rood,
zoet
28 september 2017
Wente Vineyards Morning Fog Chardonnay 2013
Prominent op het etiket staat de naam van de druif: chardonnay. Volgens de letter van de 'wet' moet er dan minimaal 85% chardonnay in zitten. Om een monocépage te kunnen heten moet de inhoud voor de volle 100% bestaan uit chardonnay, althans het gefermenteerde sap ervan. Het exemplaar van vandaag rubriceer ik als een 'blend' omdat er volgens de fiche technique, het document met de technische specificaties, ook nog 2% gewurztraminer in zit. Zo streng ben ik. Je denkt misschien wat zal die 2% nou uitmaken maar zelfs 1% van een andere druif kan een wijn compleet anders laten smaken. Zeker in het geval van gewurztraminer, een uitgesproken aromatisch en smaakvol ras. Alcohol is 13,5% en hij heeft hout gehad. De helft van de wijn is vergist en gerijpt in RVS, de andere helft is niet alleen vergist op hout maar ook nog gerijpt in een mix van Frans, Amerikaans én Oost-Europees eiken. Na een periode van zeven maanden vond de assemblage plaats. Best bewerkelijk allemaal. In de neus vanille, kokos, tropisch fruit. In de mond droog, mooie zuren, speekselopwekkend, klein kruidig bittertje. Smaken van vanille, citroen, limoen, grapefruit, kokos, mango. Niet zo heel volvet, best nog wel strak eigenlijk. Mooi exemplaar, uiteraard gastronomisch inzetbaar bij vette vis bijvoorbeeld. Deze wijn is onder meer verkrijgbaar bij De Wijn Genoten te Maarssen.
Labels:
blend,
land: verenigde staten,
wit
27 september 2017
Boden Nahe Pinot Blanc-Riesling Trocken 2014
Duo's met de druif riesling vind ik uitermate interessant. Solo is riesling fantastisch dus ik vraag me bij deze blends altijd af: voegt het iets toe? Blij verrast was ik met de combinatie riesling met pinot gris, vandaag heb ik een mix van riesling met pinot blanc in m'n glas. Alcohol is 11,5%, geen hout. Vrij intens strogeel van kleur. Aromatisch, opgedroogde honing, zonnebloemolie, floraal. In de mond droog met een miniem fruitig zoetje, hoge zuren, ziltig, middellange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit voor witte wijn, citroen, limoen, grapefruit, gedroogde honing, Granny Smith, zonnebloemolie. Alweer een geslaagde combinatie met superdruif riesling en ook nog gastronomisch inzetbaar. Een mooi stukje witvis, oesters, mosselen, sardientjes van de grill. Vooral niet de fout maken om hem te jong te drinken, mag en kan best wat jaartjes hebben. Verkrijgbaar bij Gastrovino.
Labels:
blend,
land: duitsland,
wit
26 september 2017
Herdade do Esporão Monte Velho Vinho Regional Alentejano Vinho Tinto 2012
Gebruikte druivenrassen aragonez (=tempranillo), trincadeira, touriga nacional en syrah, alcohol is 14%, zes maanden houtlagering in Amerikaans eiken. In het glas helder, fel magenta tot paars, intensiteit 2 uit 5. Fris en fruitig in de neus, framboos, kers, nog geen splintertje hout te bespeuren. In de mond een klein zoetje in de aanzet, mooie hoge zuren, fris en strak, klein bittertje in de finale, iets alcoholisch. Smaakintensiteit 2 uit 5, lengte van de afdronk ook 2 uit 5, qua smaak voornamelijk kers, klein beetje rode grapefruit, het hout wederom niet te vinden. Elegant, correct en vooral zuiver. Mag best een jaar of vijf langer in de kelder blijven, wellicht dat er dan iets van het hout doorkomt.
Labels:
blend,
land: portugal,
rood
25 september 2017
Gérard Bertrand Sud de France AOP Languedoc 'Cote des Roses' 2011
Een zogenaamde 'GSM' blend, een mix van de druivenrassen grenache (noir), syrah en mourvèdre, blendverhouding onbekend, alcohol is 14%, geen hout. De wijn zit in een mooie fles waarvan de onderkant is gevormd tot een roos. Dat ziet er hartstikke leuk uit maar het gaat me natuurlijk om de inhoud. Diep donkerrood gekleurd, intensiteit 4 uit 5. Op de 'stille spiegel' een klein stalletje, altijd goed, na het walsen rood en zwart fruit, bessen, bramen, pruimen. In de aanzet een zoetje, voldoende zuren, laag in de tannines, rond, zacht, lekker bittertje in de afdronk, iets alcoholisch. Gemiddelde smaakintensiteit, vooral zwart fruit, bessen, kersen, bramen, pruimen, licht animaal, leer, tonen van koffie, lengte van de afdronk net iets onder gemiddeld (2 uit 5). Best lekker maar niet bijzonder. En doorrrr...
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
24 september 2017
Rive di Colbertaldo DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore Val d'Oca Extra Dry 2016
Alcohol is 11%, geen hout, tweede vergisting volgens de méthode charmat in grote tanks van RVS of INOX. Bij het inschenken een haastige mousse, snel weer verdwenen, veel blijvende parelende bubbelkettingen, heel lichtjes strogeel gekleurd met groene reflecties. In de neus iets weeïg, groene appel, citroen, limoen, grapefruit. In de mond meteen een aanwezig zoetje, niet zo Extra Dry dus in mijn optiek, zacht, net voldoende zuren, meer rond dan strak, lichtjes drogend op de tanden. Lage smaakintensiteit, Granny Smith, gisttonen, witbrood, citroen, limoen, grapefruit, kokos. Veel te makkelijke 'bubbel', terras-Prosecco, niets meer dan dat.
Labels:
druif: glera,
land: italië,
prosecco,
sprankel,
wit
23 september 2017
Cave du Marmandais AOP Côtes du Marmandais Rendez-Vous Abouriou 2014
Nog steeds zit ik in de regio Sud-Ouest van Frankrijk, figuurlijk gesproken dan met de wijnen die ik opentrek. De vrij onbekende AOP Côtes du Marmandais heeft de eveneens onbekende druif abouriou nieuw leven ingeblazen. Helaas geen monocépage dit keer, er zit ook nog 30% merlot in. Alcohol is 13%, geen houtgebruik. In het glas een intens diepe magenta tot paarse kleur. In de neus heel fruitig, rood en zwart fruit, braam, kers, framboos, een klein stalletje. In de mond droog met een fruitig mini-zoetje, tikje drogend, tannines 3 uit 5, mooie zuren, lekker bittertje, goed in balans, gemiddelde smaakintensiteit, gemiddelde lengte van de afdronk. Smaken van kersen, bramen, sappig, speekselopwekkend. Zet hier tegenover een gerecht met behoorlijk wat zuren en de wijn wordt er wat zachter door. Rustig aan met het zout want dat maakt hem juist weer meer astringent. Iets met rode biet in het gerecht lijkt me wel te kloppen. De wijn is verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
22 september 2017
Vinovalie Cave de Fronton AOC Fronton Astrolabe Négrette 2010
In 2013 gingen we bij wijze van uitzondering met het vliegtuig op vakantie naar Frankrijk. Wijn inslaan en meenemen in de kofferbak van de auto was dus helaas niet aan de orde. Toch heb ik een fles gekocht, Nota Bene op het vliegveld van Toulouse-Blagnac, en mee terug genomen naar Nederland. Net als de wijn van gisteren van de druif négrette. Overige overeenkomsten zijn het alcoholpercentage van 13,5%, de houtopvoeding van een jaar in nieuw Frans eiken en ze komen beide van dezelfde coöperatie. In de neus rijp zwart fruit, zwoel, hout maar meer op de achtergrond dan bij de wijn van gisteren. Ik zit nog lekker buiten vanavond met een warm vuurtje d'r bij, de wijn licht gekoeld. In de aanzet een klein zoetje, mooie zuren, rijp zwart fruit, hout, dik, zwoel. Oogstjaar 2010 overduidelijk beter dan 2011 wanneer ik de twee wijnen op rij vergelijk. Het exemplaar van vandaag beter in balans, eleganter, meer zuren, hout beter geïntegreerd, hoger bewaarpotentieel. De overeenkomst dat ze beide erg lijken op een dikke Napa Valley Cabernet Sauvignon blijft.
Labels:
druif: négrette,
land: frankrijk,
rood
21 september 2017
Vinovalie Les Virtuoses AOP Fronton Comte de Négret 2011
Ik blijf nog even in de Sud-Ouest van Frankrijk en alweer mag ik mezelf een nieuwe monocépage inschenken. De druif négrette moet minimaal voor 70% aanwezig zijn in de wijnen van de AOC Fronton, in dit exemplaar zit hij er voor de volle 100% in. Alcohol is 13,5%, houtopvoeding van een jaar in nieuw Frans eiken. Op de stille spiegel een heerlijk stalletje, lekker boers, hout, kruidig, rijp zwart fruit, viooltjes. Zacht in de mond, klein zoetje in de aanzet, voldoende zuren, hout, kruidig, rijp zwart fruit, sappig, droppig, tannines 3 uit 5, hoge smaakintensiteit, lange afdronk. De AOC Fronton wordt ook wel eens de "Beaujolais van Toulouse" genoemd; die vergelijking zie ik voor dit exemplaar niet helemaal. Zonder houtopvoeding en in z'n jonge jaren wellicht maar als ik deze wijn al ergens mee zou moeten vergelijken dan toch eerder met een Cabernet Sauvignon uit Napa Valley. Hij heeft datzelfde rijpe, zwoele karakter. Ik heb er geen spijt van dat ik deze wijn heb gekocht of met de Franse (kwink)slag: "Non, je négrette rien".
Labels:
druif: négrette,
land: frankrijk,
rood
20 september 2017
Domaine du Cros AOP Marcillac 'Lo Sang del Païs' 2012
Eergisteren proefde ik nog m'n eerste monocépage van de druif fer servadou, vandaag ben ik alweer aan m'n derde exemplaar op rij bezig. Toch weer eentje uit oogstjaar 2012, nu echter niet van een coöperatie, alcoholpercentage eveneens 12,5%, geen hout en een ander groot verschil is dat deze wijn biologisch is geproduceerd. De neus is prachtig, kruidig, kerrie, witte peper, rijp rood fruit. In de aanzet een klein zoetje, mooie zuren, licht drogend op de tanden, tannines 3 uit 5, rond, sappig, lange afdronk, hele goede balans. De smaakintensiteit is gemiddeld, rijp rood fruit, rode appel, licht aards, beetje droppig. Kennelijk kon je ook in 2012 een goede wijn in de AOC Marcillac maken. Is het verschil de wijnmaker, het biologische aspect? Eén ding weet ik wel zeker: dit exemplaar komt bij de wijnspeciaalzaak vandaan en wel bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
druif: fer servadou,
land: frankrijk,
rood
19 september 2017
Les Vignerons du Vallon AOC Marcillac Cuvée Tradition 2015
Vandaag een vergelijkbaar exemplaar als de Marcillac van gisteren. Ook deze komt van de coöperatie Les Vignerons du Vallon, het alcoholpercentage is eveneens 12,5%, tevens geen houtopvoeding. Het grote verschil is het oogstjaar, 2015. Zoals al meerdere malen gebleken is dat een topjaar. Ik heb uiteraard nog geen gegevens voor de lange termijn maar in z'n jeugd gedronken komt 2015 toch wel heel goed uit de verf. En dat geldt gelukkig voor meerdere wijnregio's in Frankrijk. In de neus is hij een tikje boers, een stalletje gevolgd door rood fruit, bessen, kersen, aardbei. In de mond zijdezacht zoals verwacht, klein zoetje in de aanzet, hoge zuren, nauwelijks tannines, sappig. De smaken zijn intenser dan van de wijn uit 2012, hij is ronder, minder schraal, rijper, volfruitig, een langere afdronk. M'n bevindingen staven m'n vermoedens; niet opleggen, jong drinken dit oogstjaar uit deze AOC.
Labels:
druif: fer servadou,
land: frankrijk,
rood
18 september 2017
Les Vignerons du Vallon AOC Marcillac Les Burons 2012
Na lange tijd eindelijk weer eens een nieuwe monocépage voor mij. De fer servadou, afgekort fer in Wine Grapes, lokale benaming binnen de AOC Marcillac is mansois. De AOC Marcillac ligt in de wijnregio Sud-Ouest van Frankrijk. Deze fles kocht ik reeds in 2014, ik hoop dat ik 'm niet te lang bewaard heb. Alcoholpercentage is 12,5%, geen houtopvoeding. Positief verrast ben ik wanneer ik m'n neus in het glas steek. Fris, vers rood fruit ruik ik. Bessen, bramen, kersen. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. In de mond best wel hoge en aanwezige zuren, iets groenig, nauwelijks tannines. Lage smaakintensiteit, rood fruit, bessen, bramen, kersen. Een wat schrale wijn, dunnetjes, uit balans. Te laat geopend, slecht oogstjaar? Ik heb nog twee verschillende wijnen van dezelfde druif van dezelfde AOC op voorraad liggen. Ik voel een vergelijkend warenonderzoekje opkomen.
Labels:
druif: fer servadou,
land: frankrijk,
rood
17 september 2017
Riebeek Cellars Collection WO Swartland Sauvignon Blanc 2016
Twee cijfers achter de komma voor wat betreft het alcoholpercentage: 12,52%, geen hout, verkrijgbaar voor nog geen vijf euro bij de Coop, Vomar en Makro. In het glas heel licht strogeel met een groene reflectie. In de neus 'groen', grassig, fris, peer, meloen, na opwarming komt er meer opzetten, mango, licht kruidig, een klein wit pepertje, zonnebloemolie. In de mond vrijwel meteen de zo bekende hoge 'sauvignon blanc zuren', een lichte ziltigheid, strak, licht drogend op de tanden, speekselopwekkend. Uitstekend aperitief en 'tastebud-cleanser'. Subtiele smaken, buxus, zonnebloemolie, citroen, mango, grassig. Zo strak en ingetogen had ik 'm uit Zuid-Afrika niet verwacht. Ik zou denken dat ze er een 'Nieuwe Wereld twist' aan zouden hebben gegeven maar hij doet verdomd 'Oude Wereld' aan en dat is eigenlijk een groot compliment voor de maker van deze Riebeek Sauvignon Blanc.
Labels:
druif: sauvignon blanc,
land: zuid-afrika,
wit
16 september 2017
Château du Tariquet AOC Bas-Armagnac VSOP
Bij Zies in Utrecht dronk ik, na een uitstekend verzorgd en heerlijk diner, een Armagnac bij de koffie. Dat doe ik wel vaker en deze keer waren m'n zwager en ik het roerend eens: deze Armagnac was uitzonderlijk lekker. Niet zo heel scherp maar zacht, ondanks het percentage aan alcohol van 40%. Toch even een foto van het etiket maken, blijkt hij van Domaine Tariquet te zijn, geen onbekende op Wijn-Blog. Tijdens m'n vakantie in Frankrijk had ik via email contact met het domein om te vragen of er een verkooppunt in de buurt van m'n vakantieadres zat. Vlakbij, in Mirepoix, zat La Cave d'Amont, een lokale wijnwinkel. Ik kocht z'n voorraad op, drie flessen. De eerste ging dezelfde dag nog open. Armagnac is een distillaat, in dit geval gemengd met een basiswijn van 60% ugni blanc en 40% baco blanc druiven. Het lijkt op Cognac zij het dat Cognac twee keer wordt gedistilleerd en Armagnac slechts één keer. Het recept is 200 jaar ouder dan Cognac en dat maakt Armagnac het oudste wijndistillaat van Frankrijk. Serveer 'm niet koud, rond de 17 graden Celsius en daarna langzaam walsend met je volle hand om de kelk van het glas op laten warmen. Wanneer je hem gaat ruiken niet ineens je grote gok vol in het glas steken, de alcohol prikt in je neus. Iets erboven houden, wapper met je hand de geuren naar je neus toe, zoals je dat deed op de middelbare school wanneer je een chemische stof rook tijdens scheikunde. Probeer het prikkelende van de alcohol eruit te filteren en wat blijft er over? Krenten, rumrozijnen, karamel, Haagse Hopjes, gekonfijte appel, kaneel... heerlijk. Voorzichtig nippen, niet een te grote slok nemen. In de aanzet een zoetje, het alcoholische uiteraard meteen aanwezig, prikkelend op de tong en in de hele mond, warm in de slokdarm, warm in de buik, enorm lange afdronk. Smaken van hout (een opvoeding van in totaal zeven jaar), krenten, rumrozijnen, karamel, gekonfijte appel, kaneel, wat je ruikt proef je. Ondanks de prikkeling van de alcohol is hij zacht, een zacht mondgevoel. Als digestief, met een kopje espresso erbij een uitstekende afsluiter na een lekkere maaltijd.
Labels:
alcohol anders,
armagnac,
blend,
distillaat,
land: frankrijk
15 september 2017
#GrenacheDay Domaine Lafage IGP Côtes Catalanes Cuvée Nicolas Grenache Vieilles Vignes 2014
#GrenacheDay 2017, ik zie dat ik 'm vorig jaar heb overgeslagen, dit keer ben ik er weer bij. Dezelfde wijn trek ik open als in 2013 zij het van een ander oogstjaar; 2014 zit in m'n glas vandaag. Domaine Lafage maakt kwaliteitswijn, geen eenheidsworst die jaar in, jaar uit hetzelfde smaakt. Dat je dan verschil proeft tussen de verschillende oogstjaren is niet alleen logisch, ik zou het niet anders willen. Het verschil tussen 2009 en 2014 is enorm. Dat de wijnmaker er in 2014 nog iets nieuws mee heeft gedaan behoort tot de mogelijkheden. Het houtgebruik is in ieder geval hetzelfde gebleven, 20% van de wijn heeft tien maanden lang in bourguinonnes gerust, vaten met een inhoud van 228 liter van Frans eikenhout. Het alcoholpercentage is ook hetzelfde gebleven, althans, wat op het etiket staat: 15%. Gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 65 jaar. In de neus fris en fruitig, rood fruit, bessen, kersen, bramen, vanille, licht kruidig, beetje boers. In de aanzet een heel klein zoetje, zacht mondgevoel, mooie zuren, klein bittertje, tikje drogend bij de eerste slok, tannines 2 uit 5, sappig, vers rood fruit, kersen en bessen vooral. De smaakintensiteit is gemiddeld, de lengte van de afdronk is gemiddeld, het relatief hoge alcoholpercentage zorgt niet voor onbalans, de wijn is gewoon goed in balans. Prachtige wijn. Hij is verre van log, hij is elegant, vrolijk, lieflijk en toch stoer genoeg. Dat is het grootste verschil met 2009 die wat aan de kant van het overrijpe fruit zat. Maar of dat te maken heeft met het verschil in oogstjaren of dat de wijnmaker bewust inspeelt op de groeiende behoefte van de consument naar 'lichtere' wijnen, is mij niet bekend. Het houdt het wijnproeven gelukkig wel spannend.
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rood
13 september 2017
Dourthe Grands Terroirs AOC Sauternes 2012
Pittig gekruid Aziatisch eten inclusief een zoetje. Daar wil ik eigenlijk standaard een zoete dessertwijn bij, "gek mens ben ik hè?". Ik schenk mezelf een glas Sauternes in uit een half flesje. In het glas redelijk intens citroengeel gekleurd met een licht oranje reflectie. In de neus sterk aromatisch, ananas, abrikoos, perzik, mandarijn, grapefruit. In de mond zoet, lage viscositeit, niet zo dik stroperig, hoge zuren, licht kruidig, klein bittertje. Intense smaken van ananas, perzik, abrikoos, mandarijn, citroenschilschaafsel. Heel goed in balans en elegant. Druivenrassen sémillon, sauvignon blanc en muscadelle, alcohol is 13%, geen houtgebruik, verkrijgbaar bij de AH.
11 september 2017
Jean Claude Mas IGP Pays d'Oc Rural par Passion Rouge 2013
Oogstjaar 2013 was een prima jaar in de Languedoc. Zou ik daar iets van terug kunnen proeven in de wijn die ik nu in m'n glas heb? Ik hoop het. De gebruikte druivenrassen zijn grenache noir, syrah, mourvèdre en merlot, blendverhouding niet bekend, geen hout, alcohol is 13,5%. Donkerrood tot paars van kleur, intensiteit 3 uit 5. In de neus rood fruit, bessen, kersen. In de aanzet een klein zoetje, mooie zuren, sappig, een lekker bittertje in de finale. De smaak van rood fruit, bessen, kersen, iets aards in de afdronk. Smaakintensiteit 3 uit 5, lengte van de afdronk 2 uit 5. Geen fouten, zuiver, correct. Zo eentje in de categorie NMMMNB, "Niks Mis Mee Maar Niks Bijzonders". De Jean Claude Mas IGP Pays d'Oc Rural par Passion Rouge 2013 is verkrijgbaar bij Wijnpakkettenonline.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood
09 september 2017
Maison Vergnes Martinolles Vin de France Rouge Latitude 43 2014
In de neus wat boers, een stalletje, kruidig, zwart fruit, rozenbottel, menthol. In de aanzet een klein zoetje, een zacht mondgevoel, tannines nauwelijks aanwezig, hoge zuren, rood fruit, bessen, kersen, sappig, lekker klein bittertje in de finale. Smaakintensiteit scoort 2 uit 5, lengte van de afdronk 1 uit 5. De wijn heeft geen diepgang en is toegankelijk maar geen allemansvriend. Juist die paar scherpe randjes spreken daarom mij wel aan. Ik hou niet zo van gelikte en gepolijste wijnen en daarvan kun je deze Latitude 43 zeker niet beschuldigen. Alcohol is 13%, geen hout, gebruikte druivenrassen grenache, merlot en syrah, verkrijgbaar bij Gastrovino.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)