22 maart 2016
Cusumano IGT Terre Siciliane Insolia 2014
Een voor mij nieuwe mono-cépage: de inzolia, op Sicilië zelf hebben ze er meerdere synoniemen voor, eentje daarvan is insolia. De fles wordt afgesloten met een "Vinolok", een glazen stop. Alcohol is 13%, fermentatie en opvoeding van vier maanden sur lie in roestvrij staal. Bij het inschenken microscopisch kleine bubbeltjes in m'n glas, de wijn is strogeel van kleur, intensiteit 2 uit 5. In de neus fris, licht vegetaal, floraal, peer, meloen, rijp steenfruit, mango. Niet heel intens aromatisch. In de mond een minizoetje, mooie zuren, fris, een bittertje, kruidig, licht vegetaal, rond, vol, filmend. Het mondgevoel is bij deze wijn belangrijker dan de smaak. Aangename toegankelijke wijn, goed doordrinkbaar. Verkrijgbaar bij Grand Cru Wijnen.
Labels:
druif: inzolia,
land: italië,
wit