De laatste tijd ben ik zo druk met andere wijn-aanverwante zaken op wijn-blog, dat het dagelijks opentrekken van een fles wijn er soms bij inschiet. Mijn streven is slechts één artikel per dag te plaatsen, dus af en toe schuift een wijnrecensie een dag of twee op. Ook nu weer een verslag van de tweede bijeenkomst van onze proefgroep van de Wijnacademie, morgen doe ik weer een wijn-bespreking. Onze groep kwam dit keer bij elkaar in Hilversum, bij wijnbar Vintage, waar Ralph werkt en vanavond gastheer was. Eigenlijk zou de wijnproducent ook aanwezig zijn, maar die kon door omstandigheden niet. Als goedmakertje mocht Ralph tegen een gereduceerde prijs een range van zijn wijnen kopen en die fungeerden vanavond als proefthema. Dat thema was dan ook de wijnen van Alois Lageder. Het gebied waar we hier over spreken is de Alto Adige in Italië, ook wel Süd Tirol genoemd. Hij heeft twee wijn-stijlen: de Tenutæ Lageder en de Alois Lageder. De Tenutæ lijn bevat alleen druiven van eigen wijngaarden, de Alois lijn bevat aangekochte druiven van andere wijnboeren die uiteraard wel aan de kwaliteitseisen van Alois moeten voldoen en hier worden alleen mono-cépage wijnen van gemaakt. Al moet je bij de Cabernet Riserva even door de vingers zien dat het hier een blend betreft van cabernet sauvignon en cabernet franc, op het etiket simpelweg als "cabernet" vermeld. We krijgen twaalf wijnen voorgeschoteld.
Het doel van de avond is toch wel weer te herleiden van welk druivenras (of rassen) de wijn is gemaakt. Ik stel me helemaal in op allerlei inheemse Italiaanse namen als verdicchio, lagrein, catarratto, nebbiolo, sangiovese en wat er allemaal nog meer aan Italiaanse druivenrassen mogelijk is, maar op 2½ wijn na, zijn het bekende namen die ik zeker al eens een keer heb geproefd. Teleurstellend voor mezelf is het dan ook, dat ik de pinot noir totaal niet heb herkend. Daarentegen had ik een pinot gris, moscato, gewurztraminer en chardonnay wel herkend. De moscato in dit geval was de moscato giallo. Werk aan de winkel voor wat betreft het rood dus. Zeven witte en vijf rode wijnen kregen we te proeven. Bij het rood had Harm Peter, ik denk als enige, het druivenras schiava herkend. Een zeer opmerkelijke kleur, je krijgt eerder het idee een donkere rosé te gaan proeven, heel licht en helder voor iets wat rood moet heten. Gelijk denk je aan een pinot noir totdat je hem gaat proeven. Ondanks overeenkomsten als een stinkertje, aardbei en een bittertje, is hij toch echt heel anders. Ervaring speelde hier een rol want Harm Peter had hem al eerder geproefd. Een druif waar maar zelden een mono-cépage wijn van wordt gemaakt, alhoewel technisch gezien dit dan weer een blend was van de schiava piccolo en de schiava grigia. Achtereenvolgens kwam er voorbij:
- Alois Lageder Pinot Bianco 2009
- Alois Lageder Pinot Grigio 2009
- Tenutæ Lageder Porer Pinot Grigio 2010
- Alois Lageder Vogelmaier Moscato Giallo 2009
- Alois Lageder Gewurztraminer 2010
- Tenutæ Lageder Gaun Chardonnay 2010
- Tenutæ Lageder Löwengang Chardonnay 2007
- Tenutæ Lageder Römigberg Kalterersee Classico Schiava 2010
- Tenutæ Lageder Krafuss Pinot Noir 2007
- Tenutæ Lageder Bèta Delta Lagrein/Merlot 2009
- Alois Lageder Cabernet Riserva 2007
- Tenutæ Lageder Cor Römigberg Cabernet Riserva 2006
Een mooie line-up van loepzuivere wijnen zoals Ernst ze op het eind van de avond correct samenvatte, waarbij mijn eigen voorkeur ging naar de gewurztraminer en de Alois Lageder Cabernet Riserva, maar ook de schiava was heel verrassend. De setting van de wijnbar was natuurlijk helemaal top en ook deze avond was weer tot in de puntjes verzorgd door Ralph, met een klein beetje hulp voor wat betreft de heerlijke hapjes. Diverse kazen, tafeldruiven, biologisch stokbrood, geitenkaas in carpaccio-rolletjes en zelfs voor sushi was gezorgd. De tweede bijeenkomst van de proefgroep was wederom zeer geslaagd!