17 januari 2015
Château Preuillac AOC Médoc 2005
Tot voor kort was het bezit van dit Château in de Bordeaux nog een Frans/Nederlands onderonsje, onlangs is het verkocht aan 'de Chinezen', zoals dat steeds vaker schijnt te gebeuren. Een aantal moeilijke oogstjaren op rij was de aanleiding tot de verkoop. Dat gold gelukkig niet voor 2005, een topjaar in Bordeaux. Gebruikte druivenrassen merlot 60% en cabernet sauvignon 40%, veertien maanden houtopvoeding in Frans eiken, alcohol is 13%. Helder, diep donkerrood in het glas, intensiteit 4 uit 5. In de neus hout, op dag twee was dit beter geïntegreerd, enorm rijp zwoel zwart fruit, ontzettend jammig, ingekookt fruit, milky, kruidig, stophoest. In de mond hoge zuren, stevige maar rijpe tannines, bittertje, hout goed gedoseerd, zondoorstoofd zwart fruit, tikje belegen, hoge smaakintensiteit. Op dag twee komt er iets meer rood fruit naar voren, ook nog wat chocola en mokka, het mondgevoel is wat fluweliger. Toevallig heb ik wat hete groene Griekse pepers voorhanden. Ik ga er van uit dat dit een hele slechte combinatie zal zijn maar dat valt reuze mee, de wijn blijft fier overeind en krijgt zelfs iets van een zoetje dankzij het contrast aan smaken. Prachtige wijn, bij voorkeur naast de maaltijd, kan zeker nog vijf jaar in de kelder blijven rusten.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood