31 augustus 2013

Château Cesseras AOC Minervois La Livinière 2008

In 2010 proefde ik oogstjaar 2006, nu, twee en een half jaar later, 2008. Een half jaartje extra rust en de karakteristieken van het oogstjaar maken een behoorlijk verschil. De kenmerken van de syrah worden een beetje ondergesneeuwd. Alcoholpercentage wederom 14%, houtrijping gehad, hoelang is niet bekend. In het glas donkerrood tot paars, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus kruidig, veel zondoorstoofd zwart fruit en zoete kers, animaal, leer. In de aanzet een klein zoetje, zuren blijven wat achter, tikje branderig, laag in de tannines. Dropperig, het zondoorstoofde zwarte fruit en die zoete kers komen ook in de smaak terug, krenten, tutti-frutti, subtiel houtgebruik, vrij hoge smaakintensiteit en een redelijk lange afdronk. Iets te lang bewaard echter, kan het beste jong gedronken worden. Op dit moment wel een ideale wijn voor een koude winteravond bij een knapperend haardvuurtje.

30 augustus 2013

Château de l'Horte AOC Corbières Réserve Spéciale 2009

Een blend van de druivenrassen carignan, grenache, syrah en mourvèdre; typerende druiven voor de Languedoc. Alcohol is 14% en hout? Jazeker! In totaal twaalf maanden in een eikenmix van 225, 400 en 600 liter inhoud. Voeg dit na de gisting en rijpingsperiode bij elkaar en een subtiele houttoets is het gevolg. In het glas diep donkerrood tot paars, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus een stalletje, een hele lichte houtfinesse, kruidig, zwart fruit, volrijpe kers. In de mond een klein zoetje, mooie zuren, goed in balans, gemiddelde en ronde tannines, het hout wederom heel subtiel in de wijn verweven. Weer eens een keer een aanrader gevonden. De wijnen van Château de l'Horte zijn in Nederland onder andere verkrijgbaar bij de PLUS. Lekkere, lange afdronk. Een prima jaar; 2009 in de Languedoc. En over de Languedoc gesproken: de komende twee weken ben ik daar en zal ik alleen nog maar wijnen uit die regio proeven en bespreken. Wil je zelf eens op wijnavontuur in de Languedoc dan kun je voor onderdak onder meer terecht bij Wijnvilla's.

27 augustus 2013

Schloss Vaux Pinot Blanc 'Öko' Brut 2010

Ökologisch is het Duitse woord voor biologisch. Duitse bubbel volgens de methode traditionelle, oftewel zoals ze het ín Champagne mét champagne doen. Alcohol is 12,5%. In het glas een intense mousse, fijne bubbels, een licht strogele kleur met een groene zweem. In de neus wat zonnebloemolie, noterig, voornamelijk amandel. In de mond citrusfruit, citroen, limoen, een bittertje, voldoende zuren, niet overdreven, mooi rond, romig, vol. Die amandel komt ook zeker terug, met name in de finale. Erg plezierige en makkelijk doordrinkbare sprankelwijn. Voor de Nederlandse markt exclusief verkrijgbaar bij Eikenvat.

25 augustus 2013

Château voor Buren 2013



's Ochtends regende het nog licht, tegen 12:00 uur was het droog. Dat was het tijdstip dat het Wijnfestijn Château voor Buren begon. Bijna de gehele dag zou er een hardnekkig diffuus wolkendek blijven hangen maar later op de dag, zo rond 16:00 uur brak zelfs het zonnetje nog even door. Aanleiding voor velen om alsnog een bezoekje te brengen aan Buren. Het was er goed druk. Zou het aanwezige aantal standhouders in een gesloten ruimte hebben gestaan dan zou je je kont niet hebben kunnen keren maar nu waren ze mooi verspreid over het gehele centrum van deze Oranjestad. Aan het begin van de route kocht je een proefglas waarmee je kon proeven zoveel je wilde. Had je niet zo'n voorbedrukt glas, dan had je kennelijk niet betaald en kreeg je ook niets te proeven. En wilde je niks proeven, dan kon je uiteraard gewoon gratis 'naar binnen'. Een handig concept. Ik weet nog wel dat bij de Groesbeekse wijnfeesten je het terrein niet eens opkwam zonder entree te betalen, zelfs al kwam je alleen om te kijken of foto's te maken. Dan kunnen ze daar nog iets leren van Château voor Buren.


Naast het proeven van wijn waren meerdere winkeltjes in het centrum ook nog open, kon je een terrasje pakken of in diverse restaurants een hapje eten, ging er geregeld een pendelbus naar Het Betuws Wijndomein voor een excursie door de wijngaard, vertrok er elk half uur een 'fluisterboot' waarop je al genietend van een glas wijn kon luisteren naar het verhaal van een vinoloog, waren er diverse muzikale optredens, stands met wijngerelateerde artikelen maar ook stands die weinig met wijn van doen hadden. Zo was er onder andere iemand aanwezig met drie verschillende soorten uilen. Het mocht dan misschien niet over wijn gaan maar bekijks was er genoeg bij deze stand. Naast het hoge bezoekersaantal werd er volgens mij best nog aardig verkocht ook. Bij de stands waar ik iets wilde proeven moest ik regelmatig met een leeg glas wachten omdat er weer een bestelformulier moest worden ingevuld. Een goede zaak want daar was het tenslotte om te doen en het succes van vandaag zal dan makkelijker leiden tot een vervolg van het evenement Château voor Buren. Wie weet tot volgend jaar!


Een complete foto-impressie is te vinden op mijn Facebook-pagina.

24 augustus 2013

Weingut Anselmann Pinot Meunier trocken 2011

Pinot meunier, mono-cépages van deze druif zijn relatief zeldzaam, hij is een traditionele aanvulling op pinot noir en chardonnay in Champagne. Ik was dus erg blij dat ik een droge 'varietal' hiervan had gevonden. Minder blij werd ik bij de eerste snuif. Alcohol is 14%, geen hout. Weingut Anselmann staat bij mij hoog aangeschreven en ik heb al meerdere wijnen van ze mogen proeven maar over de vinificatie ben ik minder te spreken. We hebben hier namelijk weer eens een gevalletje macération carbonique of semi-carbonique. Een manier om wijn te maken die jong en snel gedronken moet worden, ideaal voor Beaujolais Nouveau maar laat het alsjeblieft verboden worden voor elke andere wijn die geen 'primeur-wijn' mag heten. De karakteristieken van de druif zelf worden namelijk compleet ondergesneeuwd door deze vinificatie. In het glas een heldere, diep kersenrode kleur. In de neus het bekende riedeltje: perendrups, kruidkoek, banaan. Zacht in de mond, geen tannines, een zoetje in de aanzet, mooie zuren, een klein bittertje. Smaken van zoete kers, framboos, perendrups, heel typerend voor deze manier van wijn maken. Of het nou cabernet dorsa, regent of pinot meunier betreft, het smaakt allemaal hetzelfde. Erg jammer, ik hou me aanbevolen voor een wijn van deze druif die een traditionelere bereiding heeft ondergaan.

27.08.2013 Update: Contact via email met de producent gehad. De methode macération carbonique is niet verantwoordelijk voor de wat 'Beaujolais Nouveau-achtige' smaak maar de gistsoort VR5. Deze is ook gebruikt bij de vervaardiging van de Regent en de Cabernet Dorsa van hetzelfde huis.

21 augustus 2013

Verzoekje: Labouré-Roi AOC Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2012

De wijn is zo licht van kleur dat ik zelfs door de hele fles heen kan kijken, toch is het een rode wijn. Oké, het is Bourgogne pinot noir, dan is er weer niets vreemds aan. Alcohol is 12% en over houtopvoeding heb ik niets kunnen vinden, in de kolom 'hout' in het Excel-sheet van m'n wijnvoorraad staat een vraagteken. In het glas een heldere, hele lichte felrode kleur met een magenta zweem, kleurintensiteit 1 uit 5. Het lijkt eerder op een rosado. In de neus een stinkertje, iets aards, voor minder doe ik het niet. Het is zelfs dominant, fruit komt er niet doorheen. In de mond een lichte tongtinteling, hoge zuren, lage tannines, 2 uit 5. Het fruit dat ik in het aroma miste knettert hier wel echter: aardbei, kers, rode bessen, een waar fruitbommetje. Nog steeds kan ik het hout niet vinden. Of het zit er gewoon niet in, of het is goed verstopt. Het vraagteken blijft staan. De wijn is lekker, typisch Bourgogne pinot noir, alhoewel ik de truffel wel mis. Geen complexiteit, puur fruit. Ik krijg spontaan zin in iets hartigs...

18 augustus 2013

Schloss Vaux Rosé Brut 2009

Deutscher Sekt, Klassische Flaschengärung... dat zit dus wel goed. Duitse bubbelwijn van origineel Duitse druiven en vinificatie volgens de méthode Champenoise. Het is een rosé Sekt dit keer. Zou dat ook een mengsel van witte en rode wijn mogen zijn net als in Champagne? Nog even goed dat hoofdstuk doornemen voordat ik aan het examen begin. Voor deze wijn is echter maar één druivenras gebruikt en wel de Spätburgunder oftewel de pinot noir, alcohol is 12%. Bij het inschenken een heftige mousse en grote bubbels. In het glas een heldere licht oranje-zalm-achtige kleur. In de neus vers rood fruit, aardbei, kers, bessen, munt, een kleine hint van de gistcellen. Fris en fruitig in de mond maar ook vol en rijk. Mooie hoge zuren, lekker bittertje. Munt, aardbei, rode bessen, limoen, grapefruit. Erg lekker, leuk om voor je gasten als aperitief te presenteren. Voor de Nederlandse markt exclusief verkrijgbaar via Eikenvat.

15 augustus 2013

Quady Winery 'Elysium' California Black Muscat Dessert Wine 2011

Black muscat, officieel heet hij muscat of Hamburg op z'n Engels. Ik hou het op black muscat, dat bekt lekker. Het is een kruising tussen de schiava grossa en de muscat d'Alexandrië. Alcohol is 15%, geen hout. In het glas helder fel magenta, kleurintensiteit 2 uit 5. In de neus onmiskenbaar muscat maar ook kers, cassis, zelfs abrikozen-compôte ruik ik. Als geheel lijkt het iets weg te hebben van een pak rode druivensap, qua geur dan. In de mond mierzoet maar niet stroperig dik, lekker hoge zuren. Smaken van, daar ist-ie weer: het pak rode druivensap. Ook weer die abrikozen-compôte, kers, cassis en zelfs een beetje chocola. In combinatie met chocolade desserts zal het best goed passen, maar meerdere combinaties lijken me mogelijk. Verwacht geen diepgang en complexiteit, dit is gewoon erg makkelijk en zeer smakelijk.

14 augustus 2013

Schloss Vaux 'Cuvée Vaux' Brut 2010

Vandaag een Duitse Sekt van Schloss Vaux. Er wordt onder de verzamelnaam Sekt veel rotzooi gemaakt van voornamelijk geïmporteerde druiven maar wanneer er 'Deutscher Sekt' op het etiket staat dan weet je dat in ieder geval de druiven zelf uit Duitsland komen. Staat daar dan ook nog 'Klassische Flaschengärung' te lezen dan is hij bereid volgens de méthode Champenoise, op dezelfde manier dus als Champagne. De cuvée bestaat uit de druivenrassen pinot blanc, pinot noir en riesling, alcohol is 12%. Tijdens het inschenken een sprankelende mousse van grote bubbels. Helder, intens strogeel met een groene zweem. In de neus gisttonen, barstensvol citrusfruit, citroen, limoen, grapefruit. Ook floraal, grassig, mineralig, een hintje zonnebloemolie. Vol en rond in de mond, hoge zuren, speekselopwekkend. De typische smaak van de riesling sijpelt er duidelijk tussendoor, munt, citrusfruit, gistcellen, klein beetje vettigheid. Erg zuiver, erg strak. Voor de Nederlandse markt exclusief verkrijgbaar via Eikenvat.

12 augustus 2013

François Xavier Barc AOC Saumur-Champigny Cuvée Les Roches Célestes 2009

Alcohol is 13%, geen houtopvoeding, 100% cabernet franc, lokaal 'breton' genoemd. In het glas helder, diep magenta tot paars, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus een klein stinkertje, een stalletje, iets groens, fruitig, framboos, braam, pruim, geen potloodslijpsel dit keer. In de mond wat schraal, hele hoge zuren, dunnetjes, groen ook nog, tannines 4 uit 5, stroef. Heel fruitig, dat wel, framboos, braam, rode bessen, klein beetje kers, gek genoeg ook wat peer en appel maar niet rijp. Mag naar mijn smaak nog aardig wat jaartjes blijven liggen om zijn volledig potentieel te kunnen laten zien.

10 augustus 2013

Tenuta Pule Valpolicella DOC Classico Superiore Ripasso 2010

Ten oosten van het Garda-meer en net ten noorden van de Italiaanse stad Verona ligt de DOC Valpolicella in de algemene wijnregio Veneto. Valpolicella Classico is het klassieke gebied van Valpolicella, de naam zegt het al. Superiore wil zeggen dat de wijn minimaal één jaar houtlagering moet hebben gehad en het alcoholgehalte tenminste 12% moet bedragen. Bij dit exemplaar is het 13,5%, de gebruikte druivenrassen zijn corvina, corvinone en rondinella. Ripasso is een methode waarbij pulp, in dit geval het restant van het maken van Amarone-wijn, in de lente wordt toegevoegd aan de most waardoor een nieuwe gisting start. Het zorgt voor een wat rondere en vollere wijn. In het glas helder, diep donkerrood tot magenta, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus wat floraal, bloemig, een beetje jammy, de geur van de malolactische gisting en een vanille-zoetje van het hout. In de aanzet een heel klein zoetje, hoge zuren, een bittertje. Smaken van zwart fruit, pruim, bessen en in de gemiddeld lange afdronk komt de vanille van het hout weer terug. Inderdaad, een ronde wijn, een allemansvriend.

07 augustus 2013

Caves Velhas 'Bucellas' DOC Bucelas 2010

Arinto, om compleet te zijn: arinto de Bucelas, maar ik hou het op arinto. Een van oorsprong Portugees druivenras uit de streek Bucelas, net ten noorden van Lissabon. Late vruchtzetting, laat-rijpend (bron: Wine Grapes). Alcohol is 12,5%, geen houtopvoeding. In het glas helder licht strogeel, intensiteit 2 uit 5. In de neus dezelfde ingedroogde honing-geur die ik ook bij de Solaris 2008 tegenkwam, iets zoeter lijkt het wel. Verder komt er weinig fruit door. Alhoewel wijnen van de arinto mooi kunnen ouderen ben ik bang dat ik een exemplaar heb die jong gedronken had moeten worden. Maar misschien ben ik te haastig met dat oordeel afgaand op slechts de geur, laat ik een slok nemen. In de mond mooie zuren, licht oxidatief, een bittertje, kruidig, het lijkt wel of er tannines inzitten, m'n tanden worden er stroef van. De honing komt ook in de smaak terug, verder nauwelijks nog fris- en fruitigheid maar toch spreekt hij me op deze manier best aan. Als er 'Riesling' op het etiket zou hebben gestaan had ik er niet van opgekeken en gelijk aangenomen dat het zo zou horen. Oké, toegegeven... hij is iets oxidatief maar verre van 'over de top'. Misschien hou ik stiekem wel een beetje van 'oude' witte wijnen. Ik denk trouwens dat harde oude kaas hier uitstekend bij past. Jammer dat ik dát dan net niet in huis heb om het uit te proberen.

05 augustus 2013

Les Hauts de Mélaine AOC Tavel 2011

Deze rosé kocht ik bij de Super-U op vakantie 2012 in Frankrijk in Le Barcarès voor het bedrag van €6,55. Best veel voor een supermarktwijn, te weinig voor een kwaliteitswijn... zou je denken. De reden dat ik hem kocht zat hem in de blend. Voor de AOC Tavel zijn maar liefst negen verschillende druivenrassen toegestaan voor het vervaardigen van rosé. Deze wijn had ze op één na allemaal in zich. Het druivenras calitor moest het als enige ontgelden. Hij is gevuld met grenache 67%, cinsault 20%, carignan 5%, clairette 4%, mourvèdre 2%, syrah 1%, picpoul 0,5% en bourboulenc 0,5%. Je kunt je afvragen in hoeverre 0,5% van een bepaald druivenras nog invloed heeft op de smaak van de wijn maar dit terzijde. Alcohol is 13,5%, geen hout. Bij het verwijderen van de capsule komt een kunststof 'kurk' tevoorschijn. Mijn enthousiasme taant. Ik schenk in, een heldere diep kersenrode kleur, intensiteit 4 uit 5 voor een rosé. In de neus barstensvol rood fruit, aardbei, kers, framboos maar ook banaan, winegums, ontzettend jammy. Ik stel me in op een zoetje. Niets daarvan, droog! Een bittertje, heerlijke zuurtjes, een explosie van rood fruit, ook bloedsinaasappel en rode grapefruit, drop en zoethout in de lange afdronk. Immens krachtig en vol. Wat een heerlijkheid! Ik had weer eens zo'n zeldzaam wijn-kreunmomentje. Je weet wel: ogen dicht, diep ademhalen, een zucht slaken en intens genieten. Degenen die het kennen hebben nu een 'oh-ja-dat-ken-ik-momentje'. Een zeldzaam mooi pareltje voor een schijntje. Een prachtige terrasrosé maar zeker ook inzetbaar als eetrosé. Denk aan pittige Oosterse gerechten. Ik ben even off-line... deze fles gaat leeg.

04 augustus 2013

Achterhoekse Oorsprong Solaris 2008

Solaris, minder romantisch klinkend synoniem is 'Freiburg 240-75'. Een zogenaamde 'hybride' druif, het product van een kruising tussen merzling en geisenheim 6493, zelf één van de ouders van onder andere de cabernet cortis. Vroegrijpend, ziektebestendig, met name tegen meeldauw. Kan al vroeg in het groeiseizoen hoge suikerwaarden bereiken waardoor hij een lekker hapje vormt voor wespen (bron: Wine Grapes). Ik heb weer eens ruimtegebrek in de wijnkast. Oud wit moet er dan het eerste aan geloven. Ik had eigenlijk al geen goede hoop meer voor oogstjaar 2008. Alcohol is 13%, geen houtopvoeding. Op de kurk wijnsteenkristallen. In het glas nog vrij licht strogeel van kleur voor zo'n 'oude' witte wijn, kleurintensiteit 2 uit 5. In de neus nauwelijks oxidatief, het lijkt allemaal wel mee te vallen, fris nog zelfs, gistcellen, amandel, grassig, ook nog barstensvol citrusfruit, citroen, limoen, grapefruit alsmede wat ingedroogde honing. In de mond een lichte tinteling, geen zoetje, hoge zuren, nog net niet wangsamentrekkend, heel fris, een smaakintensiteit van 3 uit 5, lange afdronk. Smaken van voornamelijk citroen en ananas. Als ik hem blind zou proeven en iemand vertelt me dat het riesling is, dan zou ik hem op z'n woord geloven. Wat is dit mooi geworden. Een zeer aangename verrassing.

03 augustus 2013

Casa Lo Matta DO Valle del Maule Cabernet Sauvignon 2004

Geselecteerde druiven, ontsteeld, geperst en twee weken gefermenteerd in roestvrij staal, zes maanden rust op fles voordat de wijn op de markt kwam, geen hout, alcohol is slechts 12,5%. In het glas helder, felrood, licht oranje in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus een tikkie belegen, verder heel fruitig, vers rood fruit. Een zacht mondgevoel, een beetje dunnetjes zelfs, mooie zuren, ronde tannines, 3 uit 5, veel rood fruit met een klein beetje zwart fruit. Ondanks het lage alcoholpercentage komt hij toch wat alcoholisch over. Misschien doordat de smaakintensiteit wat achterblijft.

02 augustus 2013

Casa Silva DO Colchagua Valley 'Cool Coast' Pinot Noir 2011

Al eerder een hele goede ervaring met de 'Cool Coast range' van Casa Silva, eens kijken wat ze met pinot noir kunnen. Alcohol is 14%, houtopvoeding: ja, details daarover heb ik echter niet kunnen vinden. In het glas helder felrood, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus alvast een stallucht, dat begint zoals het zou moeten. Verder nog wat aardse tonen en heel subtiel de houtopvoeding. In de mond zet die aardsheid door, hoge zuren, het houtgebruik is nu wat evidenter, aardbei, tannines 2 uit 5. Vergelijking met Bourgogne, moet je eigenlijk niet doen maar geeft mij een beetje houvast, iets alcoholischer, wat enkelvoudig, niet complex genoeg en ik mis het voor mij zo karakteristieke truffeltje. Let wel, die kom ik bij de betere Bourgognes tegen, niet bij de overkoepelende AOC. Wat dat betreft staat deze 'Cool Coast' daar nog mijlenver boven. Hij is van uitstekende kwaliteit en typisch Pinot Noir zonder gelijk zijn afkomst prijs te geven, wat dat betreft zijn deze Cool Coast Specials een schot in de roos. Klik HIER voor een verkooppunt bij u in de buurt.

01 augustus 2013

Casella Wines Yellow Tail Shiraz 2011

Op het etiket staat het niet vermeld maar op de site kun je vinden dat deze wijn 'oak-contact' tijdens de vergisting heeft gehad. Oftewel balken of chips dus. Tussen de regels door lezen heet dat. Het is in ieder geval niet overdadig geweest want het is mooi in de wijn geïntegreerd, zo mooi zelfs dat ik geen vermoeden had van houtgebruik. Alcohol is 13,5%. In het glas diep donkerrood tot paars, kleurintensiteit 4 uit 5. Kruidig in de neus, een stalletje, fruitig, jammy, milky, rijp zwart fruit aangevuld met rood fruit, zoete kers. In de mond manifesteert dat zoetje zichzelf meteen... nou ja... zeg maar gewoon zoet. Wat zal het zijn, zes gram per liter? Net niet teveel om in ieder geval nog tot de droge wijnen te behoren. Hij bleef in ieder geval overeind bij het bitterkoekje dat ik tot me nam. Waarom heet zoiets zoets eigenlijk een bitterkoekje? Terug naar de wijn: voldoende zuren, jammy, sappig, kers, bramen. Heel toegankelijk voor iemand die van bier naar wijn overstapt.