05 mei 2018

Veuve Clicquot Ponsardin AOC Champagne Brut

De meeste Champagnes zijn blends. Niet alleen van verschillende druivenrassen maar ook van verschillende oogstjaren. Er worden bij de "grote jongens" flink wat reserves aangelegd om een eventueel minder jaar te kunnen blenden met een beter jaar uit de kelder. Vooral bij de grote merken is er alles aan gelegen om de smaak en kwaliteit elk jaar te waarborgen. Dat is de zogenaamde signature van het wijnhuis. Als jij een bepaalde Champagne koopt moet je ervan uit kunnen gaan dat hij altijd smaakt zoals jij dat gewend bent. Vanuit commercieel oogpunt natuurlijk heel verstandig. Dat een Champagne niet overeenkomt met jouw persoonlijke voorkeur kan dus gebeuren. Wanneer je er een aanzienlijk aantal hebt mogen proeven en kunnen vergelijken verkeer je wellicht in de gelukkige positie dat je inmiddels weet welke Champagne bij jouw smaak past. Vandaag plop ik een exemplaar van Veuve Clicquot open, dat is dus zo'n "grote jongen". Haastige mousse, veel koolzuur, middelgrote bubbels. Een redelijk intens aroma van vers gebakken bruin brood, gisttonen, bruine appel, toast. Een zacht en romig mondgevoel, strakke zuren, droog, iets drogend ook, bij het opwarmen ontwaar ik nog een klein zoetje. Subtiele smaken van gisttonen, bruin brood, gele appel. Ik mag deze signature wel. Hij heeft iets meer body dan de grote merken Champagnes die ik tot nu toe heb geproefd. Alcohol is 12%, de blend bestaat uit circa 50-55% pinot noir, 15-20% pinot meunier en 28-33% chardonnay.