01 juni 2011

Quinta das Amoras Lisboa Vinho Tinto 2009

"Quinta" staat voor wijnhuis of wijngaard. "Amoras" betekent bramen. Het Estate waar deze wijn vandaan komt, is omgeven door wilde braamstruiken, vandaar de naam. Ze ligt in het westen van Portugal, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Lissabon, in de provincie Estremadura, subregio Alenquer. Deze wijn is een blend van de rode Portugese druivenrassen castelão (periquita) en tinta miúda, aangevuld met de touriga nacional en camarate. De precieze verhoudingen zijn echter niet vermeld. De druivenstokken van tussen de 25 en 30 jaar oud, groeien op een klei- en leisteenachtige ondergrond. Na een vrij lange gisting op lage temperatuur ondergaat de wijn een houtrijping van ca. 4 maanden op Portugees eikenhout. Dit hout is tijdens het ruiken mooi op de achtergrond.

Tijdens het besnuffelen lijkt het al alsof de goede balans in de wijn waarneembaar is. De kleur is magenta. Ook het aroma van het frisse stophoest-snoepje komt weer eens een keer naar voren zetten. Aanvankelijk heb ik de wijn op een iets te hoge temperatuur ingeschonken, dus nog maar eventjes in de koeling. Rond keldertemperatuur, plusminus 15°, komen de smaken beter uit. Opwarmen doet-ie vanzelf wel weer in het glas. Gelijk valt de jonge frisheid van de wijn op. Zachte tannines, een lichte en ronde smaak met een fris zuurtje. Rood fruit als aardbei en kers presenteert zich. Het beetje hout dat de wijn in de opvoeding heeft meegekregen, toont zich pas laat in de afdronk.

Na het doorslikken schraap ik altijd mijn keel even om de smaak vanuit de slokpijp terug te laten komen. Tijdens dat proces proef ik het hout pas. Ik las ergens dat de smaak van deze wijn zich nog ontwikkelt nadat de fles is geopend, dus heb ik twee dagen over deze wijn gedaan. Ik moet inderdaad zeggen dat vooral de lekkere smaak van kers sterker was op dag twee. Het is een wijn die momenteel goed op dronk is en zeer goed in balans. Alcoholpercentage 13%. Verkrijgbaar bij Lekkerkerker Tasty Wines Studio te IJsselstein.