25 augustus 2021
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Funkelwien 2015
De witte druif johanniter wordt veel gebruikt door Nederlandse wijnboeren, hoofdzakelijk omdat hij goed resistent is tegen valse meeldauw. En in dit natte, kouwe kikkerlandje is dat een pré. Twee stille wijnen had ik er al van beschreven op Wijn-Blog, nu dus een sprankelende wijn of zoals ze in Limburg zeggen: funkelwien. In het glas helder, intense mousse bij het inschenken, middelgrote bubbels, koolzuur houdt aan, goudgeel gekleurd. Een heel fris aroma, munt, karwijzaad, gele appel, hintje tropisch fruit. In de aanzet een 'bruut' zoetje maar toch droog, fraaie zuren, speekselopwekkend, mini-bittertje, middellange afdronk. Redelijk intens van smaak, geconcentreerd ook, citroen, munt, gele appel, mango. Vooral niet te koud inschenken, anders lekker in je glas laten opwarmen, dan flink je mond ermee spoelen om alle smaken te beleven. Wijnmaker Stan Beurskens heeft er weer iets moois van gemaakt. Alcohol is 13%, geen hout, tweede gisting op fles, zesendertig maanden sur lies.
Labels:
druif: johanniter,
land: nederland,
sprankel,
wit
24 augustus 2021
Damianitza PGI Trakiiska Nizina Uniqato Ruen 2013
Laat ik maar weer eens een 'nieuwe' druif proberen. De ruen, uit Bulgarije. Bijna uitgestorven maar gered van de ondergang en steeds populairder aan het worden. Het is een kruising tussen de shiroka melnishka en de cabernet sauvignon. Vervaardigd in 1951 en erkend in 1964. Vroeg bloeiend, laat rijpend. Volle trossen van grote druiven met een dikke schil, redelijk resistent tegen grijsrot. Dit exemplaar van Damianitza heeft een alcoholpercentage van 13,5%, acht maanden rijping in barriques van Frans eikenhout. Bloedrood in het glas, iets oranje in de rand. Behoorlijk aromatisch, hout, rood fruit, kers, teer, vanille, framboos, goed fris. In de mond een klein zoetje, hoge zuren, stevige en iets drogende tannines (3 uit 5), speekselopwekkend, heel sappig, klein bittertje, iets alcoholisch, lange en warme afdronk. Intense smaak, rijpe rode kersen, leer, zwarte pruim, zwarte bessen, teer, pure chocolade. Stevige wijn, krachtpatser, mooi op dronk nu. Verkrijgbaar bij de (online) wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: ruen,
land: bulgarije,
rood
22 augustus 2021
Bodegas Barbadillo DO Manzanilla - Sanlúcar de Barrameda Nave Trinidad En Rama
Het eerste woord dat in me opkomt: droog. Correctie: beendroog. Even een paar stapjes terug. Sherry in m'n glas, strogeel tot goudgeel. Die typische manzanilla sherrygeur die moeilijk te omschrijven is. Bruine gele appel, een gele appel die bruin is geworden dus, amandel, ossenstaartsoep, citroen maar niet op een fruitige manier, een stapel oud krantenpapier, een regenjas die twee dagen heeft hangen drogen. Je moet het zelf ervaren om je eigen omschrijving eraan te kunnen geven. Wellicht dat mijn omschrijving van de geur je afschrikt maar zo bedoel ik het niet. Nergens wil ik m'n neus zo snel mogelijk uit het glas halen, ik wil 'm er juist in houden. Het aroma fascineert me mede omdat ik het zo moeilijk vind om hem te beschrijven. In de mond droog, daar is-ie dan, beendroog dus. Geen spoortje restzoet, nakkes, nada. Ja, misschien na analyse in een laboratorium maar niet volgens mijn menselijke perceptie. Verfijnde zuren, mineralig, heel licht ziltig, elegant, verfijnd, zacht mondgevoel, slank, mooie afdronk. De smaak. Wederom zo'n complex dilemma. Amandel, hooi, citroen... verder kom ik niet. "Don't get me wrong"... ik hou hiervan! Alleen al vanwege dit glas Sherry zou ik naar Spanje willen reizen om te ervaren wat ze hierbij aan kleine hapjes serveren. Veel verder dan gefrituurde inktvisringen kom ik niet. Tuurlijk, in Nederland gaat dit perfect met haring maar ik wil meer combinaties proberen. Gedroogde Iberico ham, Serrano ham, ansjovis, gerookte makreel, gazpacho, olijven, oesters... mogelijkheden te over vermoed ik. Sherry is zo'n prachtig product. Het zou op elke wijnkaart van een restaurant moeten staan. Ik vind 'm prachtig! Alcohol is 15%, houtopvoeding volgens het solera-systeem, verkrijgbaar bij Granada Wijnen.
Labels:
druif: palomino fino,
land: spanje,
sherry,
wit
18 augustus 2021
#PinotNoirDay Domaine Paul Thomas AOC Sancerre Chavignol Rosé 2020
Internationale #PinotNoirDay vandaag. Ik trek een Franse rosé open van deze druif, regio Loire, Sancerre. Alcohol is een behoorlijke 13,5%, geen hout. Een voor rosé gemiddelde kleurintensiteit, oranjezalm, helder. Ingetogen, weinig aromatisch, klein hintje rood fruit. In de mond droog, strak, hoge zuren, speekselopwekkend, klein bittertje, middellange afdronk. Qua smaak zit er gelukkig wat meer intensiteit in, citroen, rode grapefruit, limoen, framboos, rode bessen, aardbei. Dit is zeker geen "snoepjesrosé" maar je moet wel tegen een bittertje kunnen. Verre van commercieel en de doorsnee consument zal dit links laten liggen. De naam Sancerre is het USP (Unique Selling Point) van deze wijn maar naar mijn mening is de balans zoek bij dit exemplaar. Deze kwam bij Wine In Black vandaan.
Labels:
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rosé
14 augustus 2021
Ardbeg Ten Years Old The Ultimate Islay Single Malt Scotch Whisky
Whisky. Da's geen wijn... jôh! Heel af en toe bespreek ik ook wel eens andere drank op Wijn-Blog. Daarvoor heb ik de rubriek 'alcohol anders' in het leven geroepen. Ik pretendeer geenszins er ook maar een spoortje verstand van te hebben, daarvoor zou ik de liquoristenopleiding op de Wijnacademie moeten hebben doorlopen. Ik ben niet eens een whiskyliefhebber, ik drink het zelden. Eigenlijk alleen in het gezelschap van anderen die er wel van houden. Bij een restaurantbezoek, als digestief bij de koffie neem ik wel regelmatig Armagnac. Het klinkt wellicht tegenstrijdig maar sterke drank moet voor mij zacht zijn. Echter sterk slaat op het alcoholpercentage en zacht slaat op het mondgevoel. Dat is met deze Ardbeg zeer goed gelukt. Tien jaar rijping in gebruikte houten vaten waar eerst 'bourbon' in mocht vertoeven, alcohol is maar liefst 46%. Vrij licht van kleur, goudgeel, het heeft iets weg van een fino Sherry. Het aroma is intens rokerig. Nou hadden we de barbecue aan maar deze rookgeur kwam daar bovenuit. In de mond begint het heel zacht, een gemaskeerd zoetje, fraaie zuren, een enorm alcoholische en hele lange warme afdronk. Hoe omschrijf ik vervolgens de smaak? Ik ken het jargon voor wijn maar niet voor whisky. Allereerst is uiteraard de rooktoon evident, daar ontkom je niet aan. Granig in plaats van fruitig, notig, koffie maar zonder het bittere element, chocola maar zonder het zoete element. Complex lijkt me hier wel een gepast woord. Dit is weer zo'n "mijmerdrank". Langzaam nippend aan het glas, starend in de vlammen van het knapperend haardvuurtje.
Labels:
alcohol anders,
distillaat,
land: schotland,
whisky
13 augustus 2021
Château de Saint-Cosme AOP Gigondas 'Valbelle' 2013
Cadeautje voor m'n verjaardag dit jaar. Ik ga hem niet kelderen, ik trek hem open. Vooral veel tertiaire tonen in de neus; hout, leer, teer, chocolade, kruidig, zoethout, vanille. Aangenaam klein zoetje in de aanzet, iets drogende tannines, ruim voldoende zuren, sappig, lange afdronk, goede balans. Hoge smaakintensiteit, zondoorstoofd rijp zwart fruit, ingedroogd zwart fruit, chocolade, koffie, leer, teer, tijm, zoethout, rokerig. Opvallend dat op de derde dag na het openen de wijn nog zo fris is en nu zelfs meer tonen van fruit prijsgeeft doordat de tertiaire tonen wat naar de achtergrond gaan. Het is overigens een wijn die nu op dronk is, langer laten liggen gaat mijns inziens niet veel meer brengen tenzij je van echt oude wijnen houdt. Op dit moment is er een mooie balans tussen fruit en tertiaire tonen. Wel ruim van tevoren karafferen, een uur of vier, op achttien graden serveren. Alcohol is 14,5%, de blend van 90% grenache noir en 10% syrah ging twaalf maanden in Frans eikenhouten vaten, 25% nieuw, 40% tweedejaars en 35% derdejaars. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood
12 augustus 2021
Vinicola Mediterranea IGP Salento Rosso da Uve Parzialmente Appassite Passo Appassimento 2021
De druif lambrusco tref je uiteraard aan als monocépage in de licht mousserende gelijknamige wijn, vandaag heb ik 'm in de blend met de druif negroamaro uit Salento, Apulië. Laat geoogste druiven, deels ingedroogd, geen houtopvoeding, alcohol is 14%. In het glas helder, fel magenta gekleurd, intensiteit 2 uit 5. Gemiddeld aromatisch, rood kersenfruit, beetje leer, lichte kruidigheid. In de mond behoorlijk wat restzoet, kennelijk zijn niet alle suikers omgezet naar alcohol, voldoende zuren, tannines niet aanwezig, enorm sappig, warme en iets alcoholische afdronk. Hoge smaakintensiteit, rijpe rode kersen, aardbei, jammy, puur fruit. Verkrijgbaar bij Brederode Wijnkopers.
Labels:
blend,
land: italië,
rood
11 augustus 2021
Berberana Vino de la Tierra de Castilla Dragon Rosé 2020
De etiketten van Berberana veranderen wel eens door de jaren heen maar met jaargang 2020 is ook de vorm van de fles gewijzigd. De traditionele Bordeaux-fles heeft plaatsgemaakt voor de Bourgogne-fles. De grote draak is weer van het etiket verdwenen en de felle kleur rood is pastel roze geworden. Volgens mij is zelfs de kleur van inhoud iets lichter van tint. Nog steeds geen Provence-roze en dat hoeft van mij ook helemaal niet maar het is wel de trend van dit moment. Alcohol is 12%, geen hout. Intens oranje-zalm van kleur. In de neus aardbei, framboos, perendrups. In de mond een fruitig zoetje, hoge zuren, strak, iets drogend, bittertje, korte afdronk. Redelijk hoge smaakintensiteit, aardbei, framboos, perendrups, citroen, rode grapefruit. Aan de inhoud is dus niets veranderd. Typisch Berberana rosé, misschien zelfs typisch Spaanse rosado. Zoals deze heb ik ze in ieder geval vaker geproefd. Deze was, het zal eens niet, in de bonus bij de Albert Heijn.
Labels:
druif: tempranillo,
land: spanje,
rosé
07 augustus 2021
Claude Vialade IGP Pays d'Oc Ciceron Coup de Gueule 2019
Een pact tussen de strakke, aromatische sauvignon blanc en de volle grenache blanc, verhouding niet bekend, alcohol is slechts 12%, geen hout, biologisch geteelde druiven. Heel licht pétillant in het glas, goudgeel met wat groene reflecties. Redelijk aromatisch, de sauvignon blanc komt er bovenuit. Kruisbes, buxus, munt, citroen, ananas, floraal, beetje hooi. In de mond een klein fruitig zoetje, strak, hoge zuren, fris, licht ziltig, speekselopwekkend. Intense smaken. Citroen, ananas, munt, mineraal, iets vlezig zelfs, gerookte ham. Zeer fraaie combi van deze druiven. Zeer verfrissende en dorstlessende witte wijn, als aperitief maar zeker ook in combinatie met delicate gerechten, scheermessen, kokkels, pasta naturel. Verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
wit
04 augustus 2021
Viña del Pedregal Aves del Sur Sparkling Brut
Een zeer voordelige sprankelende wijn uit Chili, net geen zes euro. Ik zag 'm staan bij de ALDI en wilde hem voor dat geld wel eens proberen. Een mix van 20% pinot noir, wit gevinifieerd, en 80% chardonnay, geen hout, alcohol is 12%, méthode charmat voor wat betreft het koolzuur. In het glas een goudgele kleur met wat groene reflecties. Gematigd aromatisch, citroen, munt, hooi, fris. In de mond een heel klein zoetje, hoge zuren, mini-bittertje, korte afdronk. Hoge smaakintensiteit, citroen, limoen, munt, groene appel, gistcellen. Voor zijn prijs valt-ie absoluut niet tegen. Strakke stijl, aangenaam aperitief.
Labels:
blend,
land: chili,
sprankel
02 augustus 2021
Château Pédesclaux AOC Pauillac 2012 'Grand Cru Classé en 1855'
Diep paars gekleurd in het glas. Op de stille spiegel meteen het hout, vijftien maanden in Frans eiken waarvan 70% nieuw, na het walsen rijp zwart fruit, kruidig, leer, teer. In de mond droog, zacht mondgevoel, iets drogend, hoge zuren, rijpe en zachte tannines, bittertje, lange afdronk. Rauw op de maag komt-ie wat alcoholisch over, het percentage is 13,17%. Op de eerste dag zit het fruit wat verscholen achter de tertiaire tonen, teer, leer, hout, een beetje groen, een beetje rauw, rode bessen, zwarte bramen. In de afdronk blijft de smaak van melkchocolade tussen m'n tanden plakken, het lijkt warempel een beetje op kersenbonbons. Gebruikte druivenrassen cabernet sauvignon 63%, merlot 32% en cabernet franc 5%. Wat ik al vermoedde is gebeurd: op dag twee zit er opeens veel meer fruit in dan hout. Rode bessen, frambozen, kersen, beetje vanille. Nog steeds iets groen maar een stuk toegankelijker dan op de eerste dag. Een etmaal van tevoren openen of flink door de aerator halen dus. Deze wijn kun je kopen bij de wijnspeciaalzaak maar ik haalde hem bij de Franse LIDL.
Labels:
blend,
bordeaux,
grand cru classé en 1855,
land: frankrijk,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)