De kaas is in Nederland slechts op één locatie te koop: bij Betty Koster van l'Amuse, door velen beschouwd als beste kaaswinkel van Nederland en staat in de top 10 van beste kaasspeciaalzaken in Europa! Daarvoor reed ik naar IJmuiden. Ze heeft ook een zaak in Amsterdam maar voor deze speciale kaas moet je dan van tevoren bellen om hem over te laten komen, in IJmuiden ligt-ie op voorraad. Ik was wel bezorgd of de combinatie hier, in Nederland, hetzelfde zou overkomen als daar, in Spanje. Psychologische aspecten spelen natuurlijk ook een grote rol, net zoals een bepaalde wijn op je vakantiebestemming altijd veel beter smaakt dan diezelfde wijn maar dan weer thuis. Het oogstjaar van de wijn was anders, in Spanje proefde ik de 2013, nu de 2014. Is de kaas wel onder de juiste omstandigheden bewaard en even vers? Smaakt de kaas misschien wel net zo lekker met iedere andere Verdejo die je hier in Nederland gewoon van de schappen plukt? Kortom, hemel en aarde werden bewogen voor een experiment waarvan ik de uitkomst niet kon voorspellen en dat in één keer moest slagen. Dat lukte. Pfjieuw! (het spreekwoordelijke zweet van m'n voorhoofd vegend). Het 1+1=1 moment was er weer. Experiment geslaagd. Heerlijke kaas, heerlijke wijn, sublieme combinatie.
10 juli 2015
Marqués de la Concordia Hacienda Zorita DO Rueda Vega de la Reina Verdejo 2014
De kaas is in Nederland slechts op één locatie te koop: bij Betty Koster van l'Amuse, door velen beschouwd als beste kaaswinkel van Nederland en staat in de top 10 van beste kaasspeciaalzaken in Europa! Daarvoor reed ik naar IJmuiden. Ze heeft ook een zaak in Amsterdam maar voor deze speciale kaas moet je dan van tevoren bellen om hem over te laten komen, in IJmuiden ligt-ie op voorraad. Ik was wel bezorgd of de combinatie hier, in Nederland, hetzelfde zou overkomen als daar, in Spanje. Psychologische aspecten spelen natuurlijk ook een grote rol, net zoals een bepaalde wijn op je vakantiebestemming altijd veel beter smaakt dan diezelfde wijn maar dan weer thuis. Het oogstjaar van de wijn was anders, in Spanje proefde ik de 2013, nu de 2014. Is de kaas wel onder de juiste omstandigheden bewaard en even vers? Smaakt de kaas misschien wel net zo lekker met iedere andere Verdejo die je hier in Nederland gewoon van de schappen plukt? Kortom, hemel en aarde werden bewogen voor een experiment waarvan ik de uitkomst niet kon voorspellen en dat in één keer moest slagen. Dat lukte. Pfjieuw! (het spreekwoordelijke zweet van m'n voorhoofd vegend). Het 1+1=1 moment was er weer. Experiment geslaagd. Heerlijke kaas, heerlijke wijn, sublieme combinatie.
Labels:
druif: verdejo,
kaas,
land: spanje,
wit