28 november 2013
Sneak Proefview C1000
Op het hoofdkantoor van de C1000 werd ik in de gelegenheid gesteld om een selectie wijnen te komen doorproeven. Een tiental daarvan is al een vaste waarde op het schap, een stuk of twintig komen éénmalig het assortiment versterken en wel in het immer feestelijk drukke, en wijnmaand bij uitstek, december. Van alle verkochte wijn in de wereld wordt maar liefst 95% aan de kassa van een supermarkt afgerekend. Het grote probleem van de inkoper is dat hij wijnen moet selecteren die veel mensen aanspreken. En met een gemiddelde aanschafprijs in Nederland van om en nabij de €2,80 per fles, mag het ook nog eens niks kosten. Best jammer. Afgezien dat veel kleine wijnboeren moeten ploeteren om het hoofd boven water te kunnen houden, is er in een iets hoger prijssegment zoveel moois te ontdekken voor de welwillenden. Neemt niet weg dat er af en toe verschrikkelijk mooie pareltjes in de super kunnen staan. En daarvan zaten er vandaag meerdere bij. Jammer dat die alleen actiematig zullen verschijnen maar gezien de marges is dat maar beter ook, anders zou er verlies gedraaid gaan worden. De gehele selectie was nergens vervelend, allemaal even toegankelijk, 'zelfs' de Bordeaux. De pareltjes hou ik eigenlijk het liefst nog even stil tot aan januari. De meeste zijn beperkt beschikbaar en ik wil zelf niet misgrijpen in de winkel. Maar vooruit, laat ik niet flauw zijn. Ik heb er vier geproefd waarvan je gerust een doosje kunt inslaan. En dan elk jaar een fles openen om de ontwikkeling te volgen. Mijn tips: Villa Barbi Umbria Rosso 2011, Lamatum Ribera del Duero Crianza 2009, Gran Oristan Bodegas Lozano Gran Reserva 2007 en Le Haut-Médoc de Haut-Bages Liberal 2008.
26 november 2013
Schloss Vaux Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Brut 2008
Alcohol is 12,5%. Een hele intense mousse in het glas, grote bubbels, strogeel van kleur. Geuren van ananas, citroen en een hintje van de gistcellen. In de mond hele hoge zuren, ik ben niet anders gewend van riesling, snaarstrak, een bittertje ook nog erbij. Smaken van citroen, groene appel, grapefruit, vooral grapefruit en een klein beetje champignon. Klassebubbel. In Nederland exclusief verkrijgbaar via Eikenvat.
Labels:
druif: riesling,
land: duitsland,
sprankel,
wit
23 november 2013
Weltevrede Estate WO Robertson 'Ouma se Wyn' 2010
Op de eigen site staat de muscat de Frontignan vermeld als gebruikt druivenras, dit is echter dezelfde als de muscat blanc à petits grains. Alcohol is 17%, geen houtopvoeding. In het glas intens donkergeel tot oranje-amber-koper gekleurd, intensiteit 4 uit 5 voor wit. In de neus abrikoos, perzik, mandarijn, sinaasappelschil, ananas. In de mond volzoet, mooie zuren, een klein bittertje, tikje alcoholisch. Smaken van vooral abrikoos, perzik, sinaasappelschil. Doet me een beetje aan Lara Kruskovac perenlikeur denken. Goed in balans, erg lekker. Zie de site van Weltevrede-Estate voor de verkoopadressen.
22 november 2013
Bodegas Aragonesas DO Campo de Borja 'Duque de Sevilla' Tinto Joven 2009
Alcohol is 13%, vermoedelijk een beetje hout gezien maar zeer kort, een maand of drie schat ik. In het glas donkerrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. Een neus van zwart fruit, leer, cacao, koffie. In de mond hele hoge zuren, drogende tannines (3 uit 5). In de smaak komt er een hint van dat hout naar voren, verder nog bosbessen, bramen, pruimen, stophoest, koffie en helaas pas in de afdronk bemerk ik iets mufs. Zo subtiel maar eenmaal benoemd kan ik er niet meer omheen: kurk. Niet in de neus, niet tijdens het proeven, puur en alleen in de afdronk. Ik zei het al eens eerder: niets is vervelender dan 'een beetje' kurk.
Labels:
druif: grenache,
kurk,
land: spanje,
rood
21 november 2013
Domaine du Bois Dieu Pasquier Desvignes AOC Beaujolais Primeur 2013
Het is de derde donderdag in november, tijd voor.... Beaujolais Nouveau! Ondanks mijn voornemen vorig jaar om dit keer eens over te slaan ben ik weer gezwicht, heb toch weer een flesje gekocht. Het liefst had ik even wat verder omgereden om er eentje van Jean-Paul Brun te bemachtigen, eentje die naar verluidt niet het karakteristieke smaakprofiel van banaan, kruidkoek en perendrups bevat. Maar ja, benzine is duur tegenwoordig dus heb ik er maar een uit de lokale supermarkt vandaan gehaald. Alcohol is 12%. De kleur: helder, fel magenta, intensiteit 2 uit 5. De neus: jawel hoor, ik had toch even moeten omrijden. De macération carbonique spat het glas uit, banaan, kruidkoek, speculaas, perendrups... het zit er allemaal weer in. In de mond hoge zuren, lage tannines (1 uit 5), wel drogend, beetje dunnetjes, heel klein zoetje. Smaken van zoete kers, framboos, perendrups, kruidkoek. Ooit, toen ik nog sterk anti-hout was, kon ik deze stijl wel waarderen maar ik verlang nu eigenlijk toch wel weer naar iets meer diepgang uit een Frans of Amerikaans vaatje. Mocht je die van Jean-Paul Brun willen proeven dan adviseer ik een sessie bij De Wijntherapeut.
Labels:
druif: gamay,
land: frankrijk,
primeurwijn,
rood
16 november 2013
Cono Sur DO Valle del Bio-Bio Single Vineyard Block n° 23 Rulos del Alto Riesling 2012
Alcohol is 13,5%, geen hout. De kleur is lichtgeel, intensiteit 2 uit 5. In de neus floraal, tonen van honing, citroen en ananas. In de mond een lichte tongtinteling, heel klein zoetje, hoge zuren. Smaken van ingedroogde honing, Velpon, munt. Een enorm droge wijnbeschrijving voor een wijn die ik eigenlijk meesterlijk mooi vind. Chileense riesling op z'n Duits. Knisperend fris, strak, mineralig, precies de juiste balans. Een enorm spannende wijn die te makkelijk doordrinkt terwijl je er eigenlijk zo lang mogelijk van dient te genieten. Wat is dit prachtig gemaakt. Terroirwijn uit Chili en gewoon in Nederland verkrijgbaar bij de Mitra voor €14,99. Hollen naar de winkel!
Labels:
biowijn,
druif: riesling,
land: chili,
wit
15 november 2013
Marqués de la Concordia Hacienda Zorita Unamuno Vineyard Arribes del Duero Natural Reserve Syrah 2009
De eerste prijs voor langste naam heeft hij alvast binnen. Alcohol is 14%, 24 maanden hout in Amerikaans en Frans eiken. Ik moest een wijn meebrengen voor bij een kruidig curry-gerecht. Een gepeperd wijntje dus. Mijn eerste gedachte gaat bij wit dan uit naar gewurztraminer maar er werd om rood verzocht. Dan lijkt mij syrah de enige overgebleven optie. Toch nog even Googelen voor de zekerheid en de bevestiging krijg ik op www.wijn.nl, hoe simpel kan het soms zijn. In het glas helder, felrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus, milky, jammy, een mix van rood en zwart fruit, flink walsen en even geduld levert me ook nog cacao, tabak, iets rokerigs en leer op. In de mond hoge zuren, alcoholisch, beetje branderig op de tong, tannines 2 uit 5. Smaken van zoete kers, een pepertje, vanille, hout maar mooi geïntegreerd, milky, een hoge smaakintensiteit. Erg lekker, nu al en ik heb er geen spijt van hem geopend te hebben maar een jaar of tien kan hij zeker nog hebben. De wijn-spijs combinatie pakte goed uit, zowel gerecht als wijn bleven overeind.
Labels:
druif: syrah,
land: spanje,
rood
14 november 2013
Pairing Collection AOC Bordeaux 'Chops & Burgers' 2012
Wanneer ik 'chops' door de vertaalmachine haal komt er 'karbonades' uit. Ik naar de super voor karbonades, geen zin in 'burgers', die had ik de dag ervoor al gehad. Karbonades, karbonades... ik zoek me een ongeluk bij het rundvleesschap. Alleen bij het varkensvlees zie ik ze liggen terwijl er toch echt een koe op het etiket staat afgebeeld. Dan maar varkenskarbonades. Weer thuis toch nog even Googelen; karbonade van rund noemt men kotelet... weer wat geleerd. Deze Bordeaux is geblend met 60% merlot en 40% cabernet sauvignon, alcohol is 13%, geen hout. In het glas dieprood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus milky, jammy, framboos, zoete kers, perendrups, kruidkoek... gevalletje thermovinificatie of wellicht gistsoort VR5 weer eens van stal gehaald? In de aanzet een zoetje, hoge zuren, een heel licht bittertje, nauwelijks tannines. Smaken van zoete kers, perendrups. Ontzettend jammy en milky, bijna alsof je een 'Wicky' aan het drinken bent. De combinatie met de flink gekruide en gegrilde karbonades pakte niet zo goed uit, de wijn was er wat te frivool voor, niet krachtig genoeg. Ik denk dat de combinatie met jonge kazen beter werkt.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
13 november 2013
Duquesa de Valladolid DO Rueda Verdejo 2011
Iets te lang laten liggen deze verdejo, alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. In het glas citroensapgeel met een groene zweem. Op de stille spiegel, iets te koud geserveerd echter, nauwelijks aromatisch. Na het walsen geuren van zonnebloemolie, mango, perzik. In de mond begint hij droog, toch zit er iets van ingedroogde honing en Venco zwart-witjes in. Gelukkig nog voldoende hoge zuren, wat vettig, die zonnebloemolie, kruidig en aangenaam ziltig. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat hij een jaartje of anderhalf terug veel frisser en fruitiger zou zijn geweest. Ik heb nog behoorlijk wat wit uit 2011 in m'n voorraad, laat ik maar weer eens gaan doordrinken.
Labels:
druif: verdejo,
land: spanje,
wit
12 november 2013
Thierry Rodriguez 'In Optimis' AOP Minervois 2012
Gebruikte druivenrassen: carignan van 'volwassen' stokken, grenache van oude stokken en syrah, alcohol is 13%, geen houtopvoeding. Fel magenta tot purper in het glas, kleurintensiteit 3 uit 5. Licht kruidig in de neus, zoete kers, perendrups. Hetzelfde verhaal in m'n mond aangevuld met framboos, hoge zuren, een bittertje, erg sappig. Volgens mij is hier thermovinificatie toegepast. Op dag twee smaakt hij een tikkeltje boerser en daarmee ook wat spannender, maar het houdt niet over.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
11 november 2013
Cono Sur DO Valle de San Antonio Single Vineyard Block n° 25 La Palma Syrah 2011
Ze zeggen wel eens: "Een grootse wijn drink je uit een groot glas". Nu wil ik niet op de zaken vooruit lopen, de wijn moet immers nog geproefd worden maar ik heb zo het idee dat de keuze voor een groter glas dan gebruikelijk een juiste is. Alcohol is 14,1%, houtopvoeding? Zo op de eerste snuif op de stille spiegel te beoordelen wel, er staat op het etiket echter niets hierover vermeld. Internet biedt uitkomst: maar liefst 14 maanden in Frans eiken lees ik in de fiche technique. Diep donkerpaars in het glas, kleurintensiteit 5 uit 5. In de neus dus eerst hout, na het walsen heel kruidig, volrijp rood fruit en zwart fruit, tabak, een stinkertje, animaal, leer. In de mond een heel klein zoetje in de aanzet, toch is hij droog, mooie zuren, lage tannines (2 uit 5). Smaken van zoete kers, pruim, cacao, een leertoon. Een enorme smaakintensiteit, sappig, een ellenlange afdronk. Verre van log, hij is heel elegant en erg goed in balans. Prachtwijn. Verkrijgbaar bij de Mitra.
Labels:
biowijn,
druif: syrah,
land: chili,
rood
10 november 2013
Vinifference Najaarsproeverij 2013
Vandaag kon je kennis maken met andere wijnen, geen dertien in een dozijn maar wijnen met karakter. Liefst 32 wijnen werden hiervoor geselecteerd door Martin de Smet van Vinifference. Voor de verandering was het een keer droog toen ik naar de Kloosterhoeve te Harmelen toog. Voor de derde keer alweer vond de proeverij plaats in 'De Hooimijt'. Een ruimte groot genoeg om het toch behoorlijk grote aantal geïnteresseerden in te kunnen ontvangen. Serieus geproefd werd er, overlegd, notities gemaakt. In mijn geval over geur, smaak en balans, in de meeste overige gevallen over hoeveel dozen men van een bepaalde wijn wilde inslaan. November en december zijn de wijnmaanden bij uitstek. Vooral het kerstdiner in huiselijke sfeer is niet meer weg te denken zonder wijn of zelfs een wijnarrangement. Net even dat beetje extra uitsloven in de keuken, lekker lang tafelen in leuk gezelschap, uitbuiken na het dessert met een mooie Port of een andere hemels zoete wijn. Zo'n najaarsproeverij is dan uitermate geschikt om eens eventjes wat moois uit te zoeken. Bij Vinifference hoef je dan niet zo heel ver te zoeken. Geen enkele obscure wijn, niks hoekigs of logs. Wel rond en vol, of desgewenst strak en mineralig. Hooguit dat er ergens nog iets groens tussenzit. Zo eentje die eigenlijk pas over een paar jaar geopend moet worden. Die kun je natuurlijk ook alvast inslaan, goed voor de langetermijnplanning zal ik maar zeggen. Mijn persoonlijke favorieten kun je vinden op m'n FaceBook-pagina.
06 november 2013
Verzoekje: Mas du Petit Azegat VdP Bouches du Rhône 2011
Bouches du Rhône... je zou verwachten dat dit een wijn is uit de wijnregio Rhône maar dat is het niet. Hij komt uit de Provence. Een biologische wijn, druivenrassen niet vermeld maar dankzij een oplettende lezer (vriendelijk dank Guill) leer ik dat het een wat aparte blend is van 50% merlot, 25% cabernet sauvignon en 25% caladoc, geen houtrijping, alcohol is 14%. Donkerpaars van kleur, magenta in de rand, intensiteit 4 uit 5. Sterk aromatisch, heel fruitig, zoete kers, kruidig, cassis. In de mond hele hoge zuren, ronde tannines (3 uit 5), tikje alcoholisch, klein bittertje in de finale. Fruitige smaak, voornamelijk van zoete kers, met een hoge smaakintensiteit.
Labels:
biowijn,
blend,
land: frankrijk,
rood,
verzoekjes
04 november 2013
Sprankelend, wit, maar vooral oud
Wanneer iemand in mijn vriendenkring of van de familie van zijn oude wijnvoorraad af moet, denkt hij aan mij. Af en toe zit er nog wat drinkbaars tussen, voornamelijk wanneer het rood is. Gisteren kreeg ik een verzameling witte en sprankelwijnen mee. Ik ben altijd wel in voor een experimentje. Ik begin met de sprankelwijnen waarvan eerst eentje zonder alcohol, sap van witte druiven met ingespoten koolzuur. Bij het openen begin ik al gelijk te lachen: er zit geen druk meer in de fles. Bij het inschenken geen enkel bubbeltje en de kleur is donker amber tot koper. De geur is oxidatief en muf. Ik waag een slok: mierzoet! En kurk. Door de gootsteen ermee. Ik vervolg met een Clairette de Die Brut, 12% alcohol. Hij plopt, da's al een goed teken. Donkergeel in het glas, bubbels en een mousselaagje. Een beetje weeïge geur, ook muf. En ook hier weer: kurk. Nummer twee voor onze gelukkige gootsteen. Het volgende slachtoffer is een Rosé Pétillant, oftewel rosé met bubbels. Lingot Martin 2003 demi-sec, 8% alcohol, méthode ancestrale, geïmporteerd door de Heeren van Heusden. "Pffft" in plaats van "Plop"! Bubbels en een intense mousse, donker oranje tot licht kersenrood gekleurd. Het aroma van gistcellen, brioche maar helaas ook weer wat muffigs. Behoorlijk zoet en een klein beetje kurk, er is niets ergers dan 'een klein beetje kurk'. Net te weinig dat je zegt "Bah!", genoeg om het storend te vinden. Maar voor bubbels uit 2003 valt het me eigenlijk nog mee, er zaten nog voldoende zuren in en de mousse bleef intens. Vervolgens een Vin Mousseux de Qualité Chardonnay Brut, alcohol is 12%. Een bescheiden plop, een wat matte mousse, donkergeel van kleur. Oxidatief in de neus en ook hier weer kurk. Reageert koolzuur met kurk ofzo? Statistisch heeft 1 op de 10 flessen stille wijn kurk en dan heb ik het over de bacterie, niet het afsluitmiddel, maar ik heb nu al een score van 4 uit 4. Hebben sprankelwijnen misschien een andere wijze van ouderen waardoor ze altijd muf smaken/ruiken na een bepaalde leeftijd? Hoe dan ook, ik ga verder met een Cava Brut van Castell de Vilarnau, alcohol is 11,5%. Plop en een redelijk intense mousse, donkergeel in het glas. In de neus: kurk. En niet zo'n klein beetje ook. Die ga ik niet eens in de mond nemen, die gaat gelijk door het putje. De fles waarvan ik denk dat het misschien nog iets zou kunnen zijn heb ik voor het laatst bewaard. Hierop is de stoflaag het minst. Een Prosecco Spumante van Collalbrigo, alcohol is 11%. Het begint al met de plop, meer een explosie, de kurk springt gelijk in de champignon-stand terug, dit lijkt inderdaad wel vers te zijn. Hoorbare bubbels, aanhoudende slierten en een hele intense mousse, heel lichtgeel van kleur met een groene zweem. Fris in de neus, jawel; munt, honing, hoestdrank... op zich vrij vreemde geuren voor een Prosecco. Groene appel zou ik eerder verwachten. In de mond in ieder geval geen kurk, wel een heel klein zoetje, mooie zuren, drogend, munt. Ik slik voor het eerst door. Deze zou ik m'n gasten in ieder geval nog wel durven voorzetten.
Ik ga verder met de stille wijnen. Eerlijk gezegd heb ik daar helemaal geen vertrouwen in; 1990, 1992, 1997 en 1998. Geen rieslings, geen Vin Jaune, geen andere wijnen die goed kunnen ouderen of bedoeld oxidatief horen te zijn. Ik vrees dat deze wijnen dat echter toch zijn maar dan vanwege de ouderdom. Op volgorde van leeftijd begin ik met de Castillo de Liria DO Valencia, droge witte wijn, geen vermelding van gebruikte druivenrassen, alcohol is 12%. De kurk is doorweekt en komt er veel te gemakkelijk uit. Intens amber van kleur, een Sherry-achtige geur. Ik hou van Sherry maar hiervan neem ik echt geen slok. De tweede wijn is een Saumur, het druivenras is chenin blanc, alcohol is 12%. Omgekeerde wereld voor wat betreft de kurk: die is droog, inderdaad, kurkdroog en hij breekt. De kleur wederom donker amber, de geur idemdito: oxidatie. Ik neem geen slok. De derde is een Dunavár Pinot Blanc uit Hongarije, alcohol is 11,5% en het advies op het etiket is om hem vooral jong te drinken... hij is uit 1997. Gevalletje copy/paste met dit verschil dat ik toch maar eens een slokje probeer. Hele, hele hoge zuren! Die ging richting azijn. De vierde en, gelukkig, de laatste wijn alweer. Oxford Landing Yalumba Chardonnay uit Australië, alcohol is 13,5%, houtrijping in Amerikaans eiken. Qua kleur is het weer hetzelfde verhaal, donker amber. De neus is eigenlijk heel erg mooi, hij doet me aan die van een hele oude witte Port denken. Oxidatief maar met diepte. Noten, vijgen. In de mond mis ik alcohol en zoetigheid, anders zou de vergelijking met witte Port helemaal kunnen opgaan. Nu is het gewoon een geoxideerde witte wijn. Tien wijnen door de gootsteen, tien flessen voor de glasbak, tien kurken voor Limmen Ludiek.
03 november 2013
Weingut Anselmann Edesheimer Rosengarten Siegerrebe Spätlese 2012
Het druivenras siegerrebe (kampioensdruif) is een kruising tussen de madeleine angevine en savagnin rose en stamt uit 1929. Hij is vroegrijp, hoog in de suikers, laag in de zuren, een smakelijk hapje voor wespen (bron: Wine Grapes). Alcohol is slechts 9,5%, geen hout, spätlese dus laat geplukt. In het glas donkergeel, intensiteit 3 uit 5 voor wit. Heel geurig, honing, perzik, abrikozenjam. Hij is zoet, hij is vol, een beetje dik, een hele lichte tongtinteling, lage zuren. Smaken van vooral abrikozenjam maar ook gele appel en peer. Ondanks het gemis van wat zuren toch heel erg lekker, vooral voor een zoetekauw als ik.
Labels:
druif: siegerrebe,
land: duitsland,
wit,
zoet
02 november 2013
Pairing Collection AOC Beaujolais-Villages 'Cheese & Crackers' 2011
November is de maand van de Beaujolais Nouveau, op de derde donderdag mag hij verkocht worden. Alhoewel er in Nederland alweer mondjesmaat party's georganiseerd worden rond deze primeurwijn is de populariteit ervan flink gedaald. In de jaren zeventig lag men er bij wijze van spreken nog met een slaapzak voor op de stoep van de winkel waar om stipt twaalf uur 's nachts met de verkoop werd begonnen. Met de kwaliteit ging het echter bergafwaarts en derhalve ook met de belangstelling. Momenteel zit het wijngebied weer in de lift mede dankzij de constante en goede kwaliteit van de tien cru's. Vandaag heb ik echter een Beaujolais-Villages in m'n glas. Eentje van het wijnhuis Barton & Guestier dat met de introductie van hun zogenaamde 'Pairing Collection' een marketingtechnisch schot in de roos maakt. Aansprekende etiketten met spijs-suggesties in woord en beeld. Voor deze wijn zou dat kaas en crackers moeten zijn. Zoveel wijnen, zoveel kazen en de juiste wijn-kaas-combinatie is nog best lastig. Ik doe er niet moeilijk over en pak een milde Rochebaron schimmelkaas en TUC 'salt & pepper' crackers. Gek genoeg pakt de combinatie nog best goed uit. Alcohol is 12%, geen hout. Helder, kersenrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 2 uit 5 voor rood. In de neus onmiskenbaar macération carbonique, alhoewel je met die gehaaste conclusie moet oppassen omdat er ook gistsoorten zijn die voor dezelfde geur- en smaakindrukken kunnen zorgen zoals de VR5 van DSM. Banaan, kruidkoek, perendrups, framboos, zoete kers. Zacht in de mond, lage tannines (2 uit 5), hoge zuren, een bittertje. Smaken van zoete kers en framboos. De afdronk is eigenlijk in contrast met de eerste indruk van de wijn. Hij is nog best stevig, lang, sappig, en ook nog een beetje dropperig. Het maakt een hoop goed. Even beluchten kan helemaal geen kwaad, het bittertje wordt hierdoor iets minder dominant. In 'no time' is er ongemerkt al een halve fles leeg. Echte borrelwijn.
Labels:
druif: gamay,
land: frankrijk,
rood
01 november 2013
Marqués de Montañana Old Vines Garnacha 2010
Soms kan het lonen om ook een supermarktwijn eens wat langer te laten liggen, alhoewel de meeste wijnen daar meteen op dronk zijn. Twee jaar geleden kocht ik dit exemplaar. Alcohol is 14,5%, hout: ik zeg "nee" maar uitsluitsel daarover heb ik niet kunnen vinden. Bij het proeven kon ik niets bespeuren dat zou duiden op houtopvoeding. In het glas diep donkerrood, magenta in de rand. In de neus een leertoon, kers, kruidig, rabarber. Een zacht mondgevoel, hoge zuren, lage tannines (2 uit 5), ietwat alcoholisch, een bittertje. Een zoetje in de aanzet, jammy, kers, een intense smaak. Op dag twee wordt hij zelfs nog iets ronder, iets toegankelijker, iets droppiger. Als borrelwijn zeer geschikt, ik nam er een paar plakjes pittige salami bij en het paste perfect. Te koop bij de Jumbo. Bij m'n aanraders.
Labels:
aanrader,
druif: grenache,
land: spanje,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)