31 juli 2013

Sud de France IGP Pays d'Oc Terrasse du Moulinas 'Blanc Élégance' 2012

Ik ben visueel ingesteld. Meestal is één blik op het assortiment etiketten van door mij frequent bezochte wijnschappen voldoende om te constateren dat er iets nieuws tussen staat. Als het etiket zelf er dan ook nog eens 'anders' uitziet dan springt hij helemaal in het oog. Zo ook bij dit exemplaar. Helemaal in de stijl van de reclameaffiches uit de jaren twintig. Ik check daarna als eerste het achteretiket om te zien welke druif of druiven er gebruikt zijn, hopende op een monocépage van een voor mij nog onbekend ras. Een blend, maar wel weer een bijzondere: grenache blanc, chenin blanc, mauzac, chasan, vermentino en sauvignon blanc, verhouding niet vermeld. Alcohol is 12,5%, geen houtopvoeding, de naam van de wijnmaker is Jean-Claude Mas. In het glas licht strogeel met een groene schijn, kleurintensiteit 2 uit 5. In de neus grassig, buxus, ananas, citroen. Fris in de mond, een tongtinteling, zuren in balans, een klein bittertje. Kruidig, buxus, citroen, limoen, groene appel, witte druiven en nog wat amandel in de lange afdronk. Fris, zomers, drinkt makkelijk weg.

29 juli 2013

Garcia Carrion DO La Mancha 'Don Luciano' Tempranillo 2005

Ik kreeg een aantal wijnrestanten van een schuuropruiming. De schuur: enkelsteens, geen isolatie en al zeker vijf zomers en vijf winters stonden enkele flessen in de nabijheid van de frituur getuige de plakkerige vetlaag op de schouders. Drie flessen opende ik nog voordat ik er een foto van had gemaakt. Die konden niets meer zijn en ik kreeg gelijk. Oranje-bruin van kleur en een geur die niet onaangenaam was, hij leek op een beetje op die van tawny Port. Ik heb me er toch maar niet aan gewaagd om er een slok van te nemen. Van het flesje van vandaag, het is een halve fles, had ik ook geen hoge verwachting, maar dat bleek achteraf gelukkig mee te vallen. Alcohol is 13%, houtopvoeding is niet vermeld. In het glas helder felrood met een terra-cotta randje, intensiteit 3 uit 5. In de neus ontwaar ik toch wel degelijk hout, verder wat zondoorstoofd zwart fruit, frisheid ook nog, hoe is het mogelijk. In de mond een lichte tongtinteling, mooie zuren, fris, een mix van rood en zwart fruit, tannines 4 uit 5, tikje drogend. Pruimen, krenten, dropperig, een klein beetje noterig, hij is best mooi geouderd.

28 juli 2013

Casa Silva DO Colchagua Valley Reserva Viognier 2012

Gisteren al een prachtige wijn van Casa Silva geproefd, zou ik nu eindelijk weer een lekkere Viognier in m'n glas krijgen zoals de eerste die ik ooit proefde? Alcohol is 14,5% maar liefst, alhoewel er 'reserva' op het etiket staat betekent dat niet automatisch dat hij houtopvoeding heeft genoten. In Chili betekent het meestal dat het een betere wijn van de wijnboer betreft. Klik HIER voor een verkooppunt van Casa Silva bij u in de buurt. In het glas heel licht goud-geel. In de neus tropisch fruit, perzik, lychee, peer, meloen en ook behoorlijk floraal. In de aanzet een klein zoetje, zuren blijven wat achter, hij is een beetje mollig, een bittertje in de finale. Kruidig van smaak, aanwezig fruit perzik en lychee. Ondanks het hoge alcoholpercentage komt hij niet bijzonder alcoholisch over. Toch niet wat ik ervan verwacht had, vooral het bitter in de afdronk is iets te overheersend. Misschien moet ik mijn benchmark eens bijstellen, een keer wat Condrieu's gaan proeven ofzo. Of misschien tijdens de volgende vakantie weer op zoek naar die ene...

27 juli 2013

Casa Silva DO Colchagua Valley 'Cool Coast' Sauvignon Blanc 2012

De vierde Sauvignon Blanc op rij, de derde Chileen. Deze laat alle vorige voor wat betreft kwaliteit echter ver achter zich. Wijnen van het druivenras sauvignon blanc mogen dan misschien niet mijn favoriet zijn, vergelijkend proeven lukt me goed en kwaliteiten onderscheiden lukt me ook nog wel. En net zoals je een kwaliteitswijn 'niet lekker' hoeft te vinden is het ook mogelijk dat je een slobberwijntje wel 'lekker' vindt. Je stemming, het weer, de psychologie van het wijnproeven gaat ver. Daar is overigens een boek over verschenen dat ik ongetwijfeld nog eens de revu zal laten passeren hier op Wijn-Blog. Terug naar de wijn van vandaag, alcohol is 13%, geen houtopvoeding. In het glas heel, heel licht geel met een groene zweem, kleurintensiteit nog niet eens 1 uit 5, laten we zeggen... 1 uit 10. Contradictio in terminis: ingetogen stuivend in de neus. Hij stuift wel maar is verre van 'bedwelmend'. Grassig, buxus, ik wil bijna zeggen 'mineralig' maar dan krijg ik een stel azijnpissers over me heen. In de mond hoge zuren, een lichte tongtinteling, een heel klein zoetje van 'zwart-witjes', buxus, citroen. Vervolgens wat omschrijvingen die schijnbaar niets met wijn van doen hebben: slank, strak, elegant. Een kennis van me zou zeggen: "lekker strak dingetje!", maar die heeft het dan ook niet over wijn. Maar het dekt wel de lading. Het is een erg mooi gemaakte wijn die bol staat van de subtiliteiten. Zou dat dan de beste omschrijving van complex zijn? 'I stand corrected'... als elke Sauvignon Blanc zo zou zijn, dan lust ik er wel een paar glaasjes van! Klik HIER voor een verkooppunt bij u in de buurt.

26 juli 2013

Villa Maria Cellar Selection Marlborough Organic Sauvignon Blanc 2012

Wederom een wijn die geschonken wordt in de KLM Business Class. Het schijnt dat om daarvoor geselecteerd te worden, wijnen met een hoge smaakintensiteit gewenst zijn omdat je smaakzin zo hoog in de drukcabine onderdrukt wordt. Ik proef hem echter met beide voeten op de grond. Alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. In het glas een hele lichte strogele kleur met een groene zweem. In de neus heel stuivend, hier ook weer die maïs, enorm veel maïs. Ik associeer dit altijd met Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, en terecht blijkt nu maar weer. Zou het een speciale gistsoort zijn die men daarvoor gebruikt? Ook in de mond maïs, ander fruit komt er nauwelijks doorheen. De hoge zuren vallen wel mee, hij is kruidig, opvallend rond en vol met inderdaad een hele hoge smaakintensiteit en een lange afdronk. Weinig subtiel of ingetogen maar dat schijnt dus hoog in de lucht beter te zijn. Niet verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Meer over de KLM-wijnen op de site van Passion For Wine.

25 juli 2013

Cono Sur DO Valle de San Antonio Los Gansos Orgánico Sauvignon Blanc 2012

M'n tweede Sauvignon Blanc op rij, weer een Chileen, ditmaal oogstjaar 2012, alcohol is 13%, geen houtopvoeding. In het glas heel licht geel-groen, kleurintensiteit 1 uit 5. In de neus kenmerkend: stuivend, buxus, citroen. In de mond idem dito: hoge zuren, kruidig, buxus en citroen... geen kruisbes. Ik kan er kort over zijn, geen verrassingen. Dit is Sauvignon Blanc zoals ik hem ken en zoals ik hem verwacht. Tevens een bevestiging dat het mijn smaak niet is, maar dat is puur persoonlijk. Verkrijgbaar bij de Jumbo.

24 juli 2013

Domaines Barons de Rothschild [Lafite] Los Vascos Sauvignon Blanc 2011

Sauvignon Blanc. Ik vind er doorgaans niet veel aan. Ik zal hem op een feestje of een terras nooit zomaar bestellen, laat staan voor mezelf inschenken wanneer ik zin heb in 'een lekker wijntje'. Misschien moet ik er eens een paar proberen die op eiken zijn opgevoed maar voor de houtloze droge versie loop ik niet warm. Te hoge zuren, groenig en kattenpis. En om dat laatste woord te vermijden in een wijnbeschrijving wordt daar 'buxus' voor gebruikt. Vraag me niet waarom maar buxus ruikt nu eenmaal ook naar kattenpis. Een andere omschrijving die ik vaak voorbij zie komen is kruisbes. Nu heb ik die nog nooit geroken of geproefd maar vandaag zag ik in de bonus een doosje kruisbessen staan. Gelijk eentje van meegenomen om te kijken in hoeverre het klopt. Nu waren het wel rode kruisbessen en er zijn ook witte dus wellicht dat ik nu juist weer de verkeerde heb gekocht maar dan heb ik in ieder geval weer wat vitamine C binnen en ben weer een proefervaring rijker. Ik ga vier Sauvignon Blancs op rij proeven, gewoon om met elkaar te vergelijken. Geen Menetou-Salon, Touraine, Pouilly-Fumé of Sancerre maar drie Chilenen en een Nieuw-Zeelander. Eerst de kruisbessen, ze lijken op een soort van mini-watermeloen met haartjes van de kiwi en je kunt de 'aderen' door de schil heen zien. Vrij geurloos aan de buitenkant. Ik snij de steeltjes eraf en dan ruik ik een grasweide na een onweersbui. In m'n mond een zoetje in de aanzet, een zacht mondgevoel, daarna hoge zuren, voornamelijk van de schil afkomstig. Het lijkt qua structuur wel een beetje op rijpe kiwi, qua smaak nog het meest op citroen. Okee, dus zo smaakt de kruisbes. Nu de wijnen. Ik begin met de oudste, oogstjaar 2011 uit Chili, alcohol is 13,5%. Heel licht strogeel in het glas. In de neus maïs, veel maïs, maar niet echt heel stuivend. Het lijkt op de Nieuw-Zeelanders zoals ik ze ken. In de aanzet een mini-zoetje, hij is redelijk vol en rijk van smaak, de verwachte hoge zuren vallen bij deze nog wel mee. Zou deze dan misschien hout hebben gezien? Hij is wat drogend in de mond, kruidig, een bittertje in de finale. Hij is voor mij wat moeilijk te identificeren als zijnde typisch Sauvignon Blanc, het is eigenlijk wel een stijl die me aanspreekt. En de kruisbes? Ja... tja... hmm... met een beetje fantasie kan ik die er ook nog wel in plaatsen.

23 juli 2013

Sektkellerei Schloss Zell Goldish Noir Medium Dry Aerated Sparkling Wine

Ietwat sceptisch was men naar aanleiding van een aanbieding in de Volkskrant van Wijnvoordeel. Een schreeuwerige advertentie waarin dé nieuwe wijnsensatie in Europa werd aangekondigd. "In Duitsland is dit al jaren de populairste bubbel, Oostenrijk en Zwitserland volgden en nu moet Nederland er aan gaan geloven". Ach ja, reclameslogans dien je met een korreltje zout te nemen, toch? Bij de wijnomschrijving op de site schermt men met nog meer superlatieven, ook daar moet je maar even doorheen prikken. Het is een met ingespoten bubbeltjes Duitse Sekt gemaakt van louter blauwe druiven. Dat zijn de feiten. De aanbieding zat 'm in de prijs. Maar liefst 50% korting werd er gegeven en daarmee kwam de flesprijs op €4,99. "Dat kan niks zijn" was de algemene mening en zelden is dat ook wat. Maar aangezien ik pas kan beoordelen nadat ik hem heb geproefd, ga ik er met een 'open mind' in. Momenteel zweet ik peentjes dankzij de zeldzaam tropische temperaturen in Nederland en het advies om deze wijn licht te koelen zet ik om naar zwaar koelen. In de koelkast ermee, opwarmen doet-ie alsnog wel in m'n glas. Alcohol is slechts 8,5% dus wanneer hij bevalt zou er nog weleens een hele fles doorheen kunnen gaan ook. Bij het inschenken doet-ie me gelijk aan cassis denken met precies dezelfde roze gekleurde mousse die snel weer verdwijnt. Enkele sliertjes bubbels blijven achter in het glas waar het nu helder felrood kleurt, intensiteit 3 uit 5. In de neus een verse rood-fruit-cocktail, een beetje ingekookte jamgeur. In de mond hele zachte bescheiden bubbeltjes, een fris zoet-zure eerste indruk, een grapefruit bittertje in de finale die niet lang, zelfs kort is. Geen tannines, het zoet maakt hem vol en wekt speeksel op. Smaken van winegums, aardbeienjam, kersenjam, cassis. Dit is gewoon een ongecompliceerde rode wegklok-bubbel, iets voller en romiger van smaak dan een rosé-bubbel. Eigenlijk is dit nu juist zo'n wijn waar Duitsland 20 jaar geleden om bekend stond: zoet, licht, fris, fruitig. Als je d'r van houdt is-ie heerlijk, zeker niet meer waard ook dan die €4,99 en daarmee krijgen de sceptici dus gelijk: dit is geen topwijn, ook al wordt hij wel zo gepresenteerd. Dat er toch een grote markt voor is lijkt mij echter evident. Hij drinkt heel makkelijk weg en ongemerkt zit ik al aan m'n derde glas. Ik ben nu eenmaal een zoetekauw dus op deze zwoele zomeravond is hij aan mij wel besteed.

22 juli 2013

Domaine du Tariquet IGP Côtes de Gascogne Gros Manseng-Chardonnay 2012

Uit het zuid-westen van Frankrijk, de wijnregio heet zeer toepasselijk 'Sud-Ouest', komt deze witte blend van de Familie Grassa. Al eerder beschreef ik de Chardonnay 'varietal' van ze. Het druivenras gros manseng mag misschien niet heel erg bekend zijn, in deze regio wordt er veel mee gewerkt. Soms als monocépage, vaker in de mix. Alcohol is 13,5%, geen hout. In het glas redelijk intens strogeel met een groene zweem. In de neus vrij aromatisch, fris, munt, grassig. Hij komt vol je mond binnen, rijk, mooie balans in de zuren, kruidig, een vetje, blijft lang in de mond hangen en is prachtig in balans. Smaken van citroen, munt, groene appel, ananas. Feestje in je mond, vooral met deze tropische temperaturen. En ja, ook deze schenken ze hoog in de lucht in de KLM business class. Hij is helaas (nog) niet in Nederland verkrijgbaar. Meer over deze wijn op Passion For Wine.

21 juli 2013

Domaine de la Clapière IGP Pays d'Oc 'Jardin de Jules' 2012

Dat het een blend is van meerdere druivenrassen staat vast, ik vind echter tegenstrijdige informatie omtrent de samenstelling. Op het etiket staat merlot, cabernet sauvignon en syrah, op de site staat merlot, syrah en carignan. Ik laat het even in het midden. Alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. In het glas helder, donker magenta tot paars gekleurd, intensiteit 3 uit 5. In de neus macération (semi)carbonique: perendrups, kruidkoek, speculaas, banaan en ook kers. In de aanzet een zoetje, hoge zuren, een bittertje, tannines 2 uit 5, redelijk alcoholisch, een kleine tongtinteling. Smaken van perendrups, framboos en zoete kers. Hou je van jong? Nu drinken. Verkrijgbaar bij de betere vakhandel. Ook deze wordt hoog en droog geschonken in de KLM business class, meer over deze wijnen op de site van Passion For Wine.

20 juli 2013

Castel AOC Bordeaux Cru de la Maqueline 2011

Een Bordeaux uit de algemene AOC, druivenrassen 93% merlot, 4% petit verdot en 3% cabernet sauvignon, alcohol is 13%, geen vermelding van houtgebruik maar ik vermoed van niet, proeven deed ik het in ieder geval niet. In het glas helder, diep donkerrood, kleurintensiteit 4 uit 5. Vrij aromatisch in de neus, een stalletje, kruidig, animaal, leer, rijp rood fruit gemengd met zwart fruit, kers, pruim, jammy, jodium. In de mond is hij vrij zacht, voldoende zuren, een bittertje, tannines 4 uit 5, iets groenig nog, pruim. Verkrijgbaar bij de Jumbo.

19 juli 2013

Bodegas Santo Domingo Tunupa Dios de los Andes DO Valle de Colchagua Sauvignon Blanc-Chardonnay 2012

Alcohol is 13,5%, geen hout. In het glas licht strogeel, kleurintensiteit 2 uit 5. Licht aromatisch, buxus, tropisch fruit, mango, mooie balans in de neus. In de mond ruim voldoende zuren, kruidig, buxus, citroen, limoen, grapefruit, maar ook een bitter die iets teveel overheerst in de nasmaak. Verkrijgbaar bij de Vomar en Hoogvliet.

18 juli 2013

Cono Sur DO Valle de Colchagua Los Gansos Orgánico Cabernet Sauvignon-Carmenère 2011

Geen vermelding van houtopvoeding, alcohol is 13,5%. Mixverhouding van de gebruikte druivenrassen cabernet sauvignon 65% en carmenère 35%. In het glas helder, diep donkerpaars, kleurintensiteit 4 uit 5. Een stuivend aroma, kruidig, alcoholisch in de neus, volrijp donker fruit, zoete kers, pruim, ook een klein stalletje. In de mond heel fris, een klein zoetje, hoge zuren, klein bittertje, tannines 3 uit 5, ietwat alcoholisch. Voornamelijk kers en pruim proef ik met een hoge smaakintensiteit en een lange afdronk. Verkrijgbaar bij de Jumbo.

17 juli 2013

Bodega Hiriart DO Cigales Rosado Fermentado en Barrica Sobre Lias 2010

Laat daar geen misverstand over bestaan... 'fermentado en barrica' staat er op het etiket. Vergist op eikenhouten vaten dus. Waarschijnlijk daarna ook nog wel even uitgerust in datzelfde hout, hoelang kan ik echter nergens vinden. 'Sobre lias' wil zoveel zeggen als het Franse 'sur lie'. Op de dode gistcellen dus met dagelijkse bâtonnage. Een behoorlijk bewerkelijke rosé als je het mij vraagt. Ik proefde hem al eens toen hij nog vers op de fles zat en toen was het hout overduidelijk waarneembaar. Oogstjaar 2010 heeft nu al eventjes gelegen, ik ben benieuwd hoe hij zich heeft ontwikkeld. Alcohol is 13,5%, gebruikte druivenrassen zijn tempranillo, verdejo en garnacha. Twee blauwe druivenrassen en één witte (verdejo). Bij elkaar vergist want het mengen van witte en rode wijn om op die wijze rosé te verkrijgen is verboden. Zie ook mijn eerdere blog hierover. In het glas helder, fel Ferrari-rood, kleurintensiteit 2 uit 5 voor rood, 4 uit 5 voor rosé... donker dus. Een ietwat oxidatieve neus à la Sherry, het hout is nauwelijks meer tot niet te ruiken. Hij komt over als een wat oudere witte wijn gemengd met de geuren van rood fruit, aardbeienjam, vanillesuiker, verdroogde honing en een beetje noterig. Onlangs bij Eeterie 03402 vond een gezelschap hem ook wat 'Sherry-achtig' aandoen en gingen er maar liefst drie flessen van doorheen aan die tafel. In de mond is hij droog... 'kurkdroog', meer dan een grammetje restzoet zal er niet in zitten. Hoge zuren, champignon, rijp, de gistcellen proef ik. Hij is niet complex want er zit verder geen ontwikkeling in maar makkelijk is hij zeker niet. Hij zal ook zeker niet iedereen aanspreken. Zij die van 'anders' houden wel. Hou je van droge Sherry, Schiava Grossa uit Alto Adige of Poulsard uit de Jura, dan raad ik je deze rosé ook eens aan te proberen. Misschien een aantal flesjes wegleggen om de ontwikkeling te volgen. Ik ben in ieder geval fan! Te verkrijgen bij Los Sueños de Lo Capitán.

15 juli 2013

Pampas del Sur Vineyards Expression DO Mendoza Chardonnay 2012

Dit is echt bizar! Ik was helemaal in de veronderstelling dat ik een Viognier in m'n glas had, was druk aan het proeven, notities aan het maken en kwam tot de volgende eindconclusie: "Als er 'Unoaked Chardonnay' op het etiket had gestaan, dan had ik dat zo geloofd". Nog steeds niets in de gaten speur ik op Wijn-Blog wat ik allemaal aan Viogniers al heb beschreven en zie daar diezelfde Pampas del Sur tussen staan, maar dan oogstjaar 2011. Ik dubbelcheck m'n Excel-sheet nog even... Chardonnay... het is gewoon een Chardonnay! En dat is het ook wanneer ik m'n proefnotities teruglees, niets wijst op Viognier. Blij dat er met m'n proefvermogen in ieder geval niets mis is. Alcohol is 13,5%, geen hout. In het glas heel licht strogeel. In de neus citroen, lychee, gele appel, peer, meloen, zonnebloemolie... hij komt wat mollig over. In de mond vallen echter meteen de hoge zuren op alsmede een lichte tongtinteling. Hij is kruidig, een klein bittertje, vettig. Citroen en limoen is het belangrijkste fruit. Verkrijgbaar bij Dirk Van Den Broek en Dirck III.

12 juli 2013

Cono Sur DO Valle de San Antonio Single Vineyard Block n° 21 Viento Mar Pinot Noir 2011

Het maken van een Pinot Noir wijn wordt door wijnmakers gezien als hun paradepaardje. Als je dat goed kunt en de wijn wordt gewaardeerd dan kun je naam maken voor jezelf. De 'benchmark' voor Pinot Noir is toch wel Bourgogne. Onlangs tijdens een Pinot Noir Masterclass werd me weer op het hart gedrukt: vergelijken mag niet! Maar reken maar dat deze wijnproducenten dat zelf ook doen en zoveel mogelijk de Bourgogne-stijl zullen proberen na te bootsen. Vandaag trek ik een dikke Chileen open, de fles is in ieder geval dik. Alcohol is 13,9% en hij heeft een houtopvoeding van elf maanden in nieuw Frans eiken genoten. De druiven komen van een 'single vineyard', één enkele wijngaard dus, en zijn handgeplukt. Voor deze wijn alleen is zelfs een aparte kelder aangelegd. De wijngaard ligt op zo'n vijftien kilometer van de kust en geniet op die manier van een 'cool climate', 's ochtends is het er nevelig en overdag wordt het niet heter dan een aangename 26°C. Voor de gelegenheid proef ik nu niet uit m'n reguliere proefglas maar vanuit een Bourgogne-bel. In het glas een heldere licht bloedrode kleur. Op de stille spiegel ligt het hout er iets te dik bovenop, na het walsen integreert dit in de wijn en komt er een stuivend aroma van vers rood fruit en wat zwart fruit opzetten. En meen ik daar nu zelfs een hintje truffel te bespeuren of wil ik het te graag? Ook in de mond kan ik het niet laten om de vergelijking met Bourgogne te maken. Het redelijk hoge alcoholpercentage stoort niet maar hij is wel minder subtiel dan een Bourgogne. De truffel komt ook in de smaak terug maar voornamelijk zit hij dik in het hout en dik in het fruit. De smaakintensiteit is enorm en gelukkig is alles goed in balans. Vergelijken mag dan misschien niet maar het kan best. Deze wijn is verkrijgbaar bij de Mitra maar wordt ook geschonken in de World Business Class bij KLM. Ik zou er bijna m'n reeds geboekte tickets voor gaan upgraden.

11 juli 2013

Château de l'Horte Vieilles Vignes Rosé de l'Horte VdP 2012

Alcohol is 12,5%, geen houtopvoeding. Dat laatste is bijna als vanzelfsprekend bij rosé wijnen maar ik ga er binnenkort eentje bespreken die wel degelijk in het hout heeft gelegen. Gebruikte druivenrassen zijn syrah en grenache gris, mix-verhouding niet vermeld. De wijnen van Château de l'Horte zijn in Nederland onder andere verkrijgbaar bij de PLUS. In het glas donker oranje tot licht rood gekleurd. In de neus iets snoeperigs, niet stuivend. In de mond lekker fris, hoge zuren, klein bittertje. Lichte tinteling rond de tong. Het snoeperige in de neus komt in de smaak niet terug, behoorlijk droge rosé. Vooral citrusfruit proef ik, limoen, citroen, grapefruit. Heerlijk dorstlessend en verfrissend. Château de l'Horte staat in de Languedoc in Frankrijk en wordt gerund door een Franse wijnboer met zijn Nederlandse vrouw in samenwerking met de familie Den Toom. Wil je zelf eens op wijnavontuur in de Languedoc dan kun je voor onderdak onder meer terecht bij Wijnvilla's.

10 juli 2013

Bodegas Santo Domingo Tunupa Dios de los Andes DO Valle de Colchagua Cabernet Sauvignon-Carmenère 2012

Alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. Cabernet sauvignon en carmenère, mix-verhouding niet vermeld. In het glas helder magenta gekleurd, intensiteit 3 uit 5. In de neus kruidig, een heerlijk stalletje en veel zwart fruit. In de mond droog, niet het verwachte Nieuwe Wereld-zoetje, hoge zuren, een klein bittertje. Hij is wat branderig, een pepertje. Hij is redelijk elegant, niet zo'n zware typische Chileen zoals ik ze vaak heb geproefd. Wel een hoge smaakintensiteit, doorspekt met diep donkerzwart fruit en een gemiddeld lange afdronk. Hij doet zelfs een beetje Europees aan, en dat is een compliment. Verkrijgbaar bij de Vomar en Hoogvliet.

09 juli 2013

Kopke Miniaturas 10 and 20 Years Old Tawny

Op een mooie zomeravond bij een knapperend vuur een lekker Portje drinken. Met recht gebruik ik het verkleinwoord, het zijn namelijk mini-flesjes van 50ml elk. Genoeg voor drie slokken per flesje. Ze zaten samen in één geschenkdoosje en ik scoorde ze op de kelderrestanten-opruiming bij Wijnhandel Van Ouwerkerk te Arkel. Gelijk maar een aantal setjes van ingeslagen. Alcohol is 20%, het is Tawny dus houtopvoeding vond plaats op kleine vaten. Leuk en leerzaam dat je ze nu gelijk ook met elkaar kunt vergelijken. De tien jaar oude is getaand van kleur, helder intens amber tot lichtbruin, eigenlijk precies dezelfde kleur als Cola. Een geoxideerde neus, vijgen, noten. In de mond scherp op de tong, zoet maar met hoge zuren, goed in balans. Een rijpe smaak van vijgen, rumrozijnen, ouderwetse hoestsiroop. De twintig jaar oude is veel lichter van kleur, donker-oranje tot amber. Een prachtig ontwikkelde neus, ook weer geoxideerd, vijgen, noten. Het mondgevoel is een stuk zachter bij deze, fluweel. Zoet gevolgd door hoge zuren en een scherp randje maar zo mooi in balans allemaal. Dit is echt genieten.

08 juli 2013

Tall Horse WO Weskaap Sauvignon Blanc 2012

Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc mét zegel. Dan weet ik dat het geen bulkwijn is maar dat hij in Zuid-Afrika zelf is gebotteld. Dat garandeert mij dat er niet mee geknoeid kan zijn. Enig nadeel is dat de prijs dan ietsje hoger wordt want het vervoeren van wijn in glazen flessen is nu eenmaal zwaarder, lees duurder, dan het vervoeren van bulkwijn in grote tanks. Maar ik heb een iets hogere prijs er graag voor over. Alcohol is slechts 12,5%, geen houtopvoeding. In het glas een lichte strogele kleur met een groene zweem. In de neus typisch Sauvignon Blanc: stuivend. Buxus, iets grassigs, maïs, mango, limoen. In de mond enorm hoge zuren, ik trek er een zuur gezicht bij. Citroen, buxus, beetje mango, wel droog. Hij is niet dun, bij een vette vis kan hij best, ik had er in ieder geval zalm uit de oven bij. Een paar drupjes limoen eroverheen en de wijn sloot prima aan. Verkrijgbaar bij onder andere de Dekamarkt.

06 juli 2013

Azienda Agricola Vittorio Cottafavi Fero' Lancellotta Emilia IGP

Vandaag was het alweer zo'n zomerse dag, daar past een lichte wijn bij, maar ik wilde wel iets roods. Dus ik spit door m'n voorraadbestand Excel-sheet en maak dan vaak nog de denkfout om te sorteren op alcoholpercentage. Een wijn die hoog in de alcohol zit hoeft nog niet perse een zware wijn te zijn, er spelen veel meer factoren mee, onder andere balans. Zo hoeft een wijn die laag in de alcohol zit ook niet perse een lichte wijn te zijn. De wijn van vandaag zit laag in de alcohol, 12%. Ik nam de moeite niet om het etiket te lezen. Had ik dat wel gedaan dan had in kleine lettertjes het woord 'fermo' toch al een aanwijzing kunnen zijn. Stevig dus. Te laat, ik had hem al ontkurkt. Ik kreeg deze wijn van Jasper van Collexhi. De wijnmaker Vittorio Cottafavi stond hiermee op een streekmarkt in Sant'Agata Bolognese. Na mailcontact leerde ik dat de wijn voor 100% gemaakt is van de ancellotta druif, op het etiket 'lancellotta' genoemd, dat maakt hem monocépage nummer 139 in mijn quest. Bij het inschenken viel gelijk het licht schuimen op en aan de randen van het glas bleven minuscule bubbeltjes plakken. Nu maakt deze wijnboer ook Lambrusco maar dit zou toch een stille wijn moeten zijn. De kleur was helder felrood, intensiteit 3 uit 5. In de neus heel fruitig, framboos, kers, cassis maar ook een stalletje, leer, animaal. In de mond een lichte tongtinteling en ook met het spoelen door de mond voel ik de bubbeltjes. Hij begint fris, licht en fruitig met een hoog kers- en cassisgehalte. Hij heeft nog iets rauws, iets groens, er zit een bitter en de hoge zuren zijn evident. Qua smaak doet hij me wel behoorlijk aan een Lambrusco denken. Misschien is hij te jong geopend, de balans is er nog niet. In m'n mond is er een gevecht gaande tussen het frisse fruit en de stoere stevigheid, en hij is inderdaad toch meer 'fermo' dan ik had verwacht.

05 juli 2013

Candeline AOP Côtes de Provence Rosé 2012

Wijnmaker Thierry Pommet houdt de naam van de Provence hoog met deze heel licht zalmgekleurde rosé. Alcohol is 13,5%, geen hout, druivenrassen staan niet vermeld maar ik vermoed de 'usual suspects' mourvèdre, cinsault, grenache, misschien nog een beetje tibouren en/of syrah. De zalmkleur is o zo typerend voor rosé uit de Provence. In de neus komt hij wat mollig over. Peer, meloen maar gelukkig komt na even walsen toch ook wat citrusfruit opzetten. In de mond heerlijk hoge zuren, een klein bittertje, toch nog een minuscuul zoetje, een lichte tongtinteling. Hij is behoorlijk kruidig en limoen is in mijn optiek het overheersende fruit. Geen wegklok-rosé voor de grote massa, behoorlijk droog en hoog in de zuren maar dat maakt hem voor mij nu juist interessant. Houdt de spanning erin en zeker met hoge omgevingstemperaturen heel verfrissend. Verkrijgbaar bij de SPAR.

04 juli 2013

La Trouvaille du Sud Chenanson 'La Réserve' VdP 2012

Een 'trouvaille uit het zuiden' indeed! Een zeldzame druif, de chenanson. Als monocépage nog zeldzamer, vaker geblend. Hij is het kind van de grenache noir en de jurançon noir en komt nog mondjesmaat voor in de Languedoc en Noordoost-Spanje. Deze 'La Réserve' komt uit dezelfde stal als Château de l'Horte en over stal gesproken... dat aroma zit er ook nog in. Alcohol is 13%, geen hout. Oogstjaar 2012 en een heldere felle magenta kleur in het glas. Even ben ik bang voor macération carbonique maar wanneer ik met m'n neus boven het glas hang ben ik gerustgesteld. Een stalletje, dat stemt heel hoopvol. Ook de geur van de malolactische gisting en verder vooral kruidig. Drie dagen achter elkaar proefde ik hem, op dag twee kwam er meer fruit in de neus, een mix van rood en zwart. In de mond een klein zoetje, hoge zuren, nauwelijks tannines, kruidig, het stalletje, animaal. Vrij intense smaken van voornamelijk zondoorstoofd zwart fruit op dag één, aangevuld met vers rood fruit op dag twee en drie, kersen, framboos. Een volwassen jonge wijn. Wil je zelf eens op wijnavontuur in de Languedoc dan kun je voor onderdak onder meer terecht bij Wijnvilla's. Binnen de EU mag je overigens maar liefst 90 liter wijn invoeren, dat zijn 120 flessen van 0,75 liter. Het is maar dat je 't weet.

02 juli 2013

Cachet IGP Pays d'Oc Grenache-Shiraz Rosé 2012

Tja, dat krijg je hè. Laat je je lovend uit over een bepaalde rosé, krijg je er gelijk nog één toegestuurd. Ditmaal van het oogstjaar 2012 en van de druivenrassen grenache en syrah. Buiten die enorme verschillen zijn er eigenlijk alleen nog maar overeenkomsten te melden. Alcohol eveneens 12,5%, geen hout. In het glas een donkere zalmkleur nijgend naar fel oranje. Een fruitige neus, rood fruit maar ook peer en meloen. Meestal gaat de smaak dan de mollige kant op maar niet in dit geval. Hij is weer lekker droog, mooie zuren, een klein bittertje, een minuscuul zoetje, alles goed in balans. Smaken van framboos, aardbei, grapefruit en limoen. Gevaarlijk hoge doordrinkfactor. Verkrijgbaar bij Vomar, Spar en Coop.