13 november 2011

Vinifference proeverij

Altijd leuk om eens een proeverij te bezoeken van iemand die nèt met zijn eigen zaak is begonnen. Niet dat Martin de Smet van Vinifference een groentje is; al 35 jaar is hij intensief met wijnen bezig. "Vinifference" is een samenvoeging van de woorden "vin" (wijn) en "différence" (verschil): andere wijnen dus. Dit zijn wijnen die je niet in de supermarkt zult vinden, eigenwijze wijnen waarin het karakter van het terroir tot uitdrukking komt. Dat zoiets niet automatisch "duur" betekent, bewijzen de prijzen variërend van €4,95 tot €13,95. Het merendeel blijft ruim onder een tientje, zich daarmee absoluut niet uit de markt prijzend. Maar liefst 33 wijnen stonden er open om geproefd te worden en voor het eerst heb ik vandaag dan ook eens het complete assortiment doorgenomen.

Noem het zelfstudie want met het merendeel van deze wijnen heb ik in professioneel opzicht zelf ook te maken. Bij binnenkomst een redelijk complexe Cava, mede door de vinificatie van maar liefst 36 maanden "sur lie". Het laten rusten op het eigen bezinksel van afgestorven gistcellen. Het maakt de wijn wat zachter, vriendelijker en voller van smaak. Deze Cava "Nature Millessima" had ook nog steeds hoge zuren en de smaak van groene appel, kenmerken van een sprankelwijn van dit type. Van het assortiment wit vielen me voornamelijk de Veracruz Rueda 2010 (100% verdejo) op, alsmede de riesling van Weingut Jozef Rosch, een eigen import van Martin, maar ook de Hain Piesporter Goldtröpchen Spätlese Riesling 2008. De verdejo zoals ik ze inmiddels ken: stuivend aromatisch exotisch fruit in de neus om vervolgens volkomen gortdroog je complete mondholte te vullen. Echt verrassend en in mijn beleving een prachtig voorbeeld van tegenstrijdigheid die toch harmonieus is. Normaal gesproken moet de smaak van de wijn voldoen aan de verwachting die deze schept in de neus, maar in het geval van goede verdejo, komt deze weg met die tegenstelling. De beide rieslings zoals ik ze ken en verwacht: honing en ananas, zowel in geur als in smaak, met het laat trekkende hele hoge zuur. Bij de spätlese kwam daar in de afdronk nog een hintje caramel bij kijken. Hierna volgde de serie rood met nog meer positieve uitschieters! Van de in totaal 19 rode wijnen kregen maar liefst zeven stuks van mij één ster en drie wijnen zelfs twee sterren! De zoetekauw die ik ben gingen er twee sterren naar twee wijnen die in mijn beleving de schakel tussen droog rood en dessertwijnen zijn. Allereerst de Valori Montepulciano d'Abruzzo 2009 waarbij de smaakomschrijving van "krenten en tutti-frutti" zo bij een Maury of rode Rivesaltes zouden kunnen behoren. Datzelfde gold voor de Rocca dei Mori Copertino 2006. Ook hier had ik weer genoteerd: krenten, tutti-frutti en overrijpe kers, terwijl er ook nog eens voldoende zuren aanwezig waren dus deze wijn zal echt niet snel vervelen.

Een prachtige wijn met een lange afdronk. Zo'n fles zou ik in m'n eentje nog wel kunnen ledigen op één avond. Prachtig! De andere wijn die twee sterren van me kreeg zit in een hele andere windrichting: het was de Juris Pinot Noir 2008. Eigenlijk spreken we dan natuurlijk van spätburgunder, want dat is de Duitstalige benaming van pinot noir, en de wijn zelf komt uit Oostenrijk. Zet deze in een blindproeverij tussen enkele rode Bourgognes, en je zult moeite hebben deze te kunnen onderscheiden. Typische stallucht van de pinot noir, eveneens de kenmerkende geur en smaak van aardbei zit erin, hij is vol met een prachtig bittertje in de finale. Heerlijk! Van het rood met één ster noem ik even de Azul y Garanza bio Navarra Alegria 2010 en de Palizzi IGT Rosso 2008. Twee wijnen met onmiskenbaar de geur van laurier en heel kruidig in de smaak. Ook de Castillo Enguera 2010 kreeg van mij één ster. Met hoofdletters schreef ik op KERS! inclusief uitroepteken. Beetje vanilletoon van de houtlagering, ook wat zondoorstoofd fruit in de vorm van pruim en een minibittertje in de finale. Echt mooie wijn voor alledag voor slechts €4,95! Het was behoorlijk druk op de proeverij die plaatsvond in de Hooimijt van de Kloosterhoeve in Harmelen. Een opkomst van plusminus 120 man zorgde voor een gezellige huiselijke sfeer. Alles was goed verzorgd en de complete familie hielp mee met het aanvullen van water, stokbrood, kaas, spuugbakken legen en ongebruikte glazen weghalen. Martin, dank voor de invitatie!