28 augustus 2016

Château voor Buren 2016


Het vierde jaar inmiddels van dit wijnfestijn in de Betuwe, volgend jaar het eerste lustrum. Het weer was vandaag ideaal. De tropische temperaturen van de dagen ervoor hadden plaatsgemaakt voor een wat gematigder klimaat, zon met af en toe wat wolkjes. Het maakte het proeven makkelijk. Veel plaatjes geschoten, zie het album op m'n Facebookpagina. Veel bekende gezichten, enkele nieuwkomers tussen de standhouders. De verkoop is elk jaar weer beter geregeld, sommigen hadden zelfs mobiele pinautomaten bij zich. Alle aangeboden wijnen waren alleen tijdens dit evenement met korting te verkrijgen. Bij enkele stands liep de verkoop als een tierelier. Wat hielp waren de kleine hapjes die erbij werden geserveerd, tip voor de standhouders die het de volgende keer nog wat beter willen doen. Voorafgaand aan Château voor Buren was de uitreiking van de medailles van de Wijnkeuring van de lage landen. Oenoloog en wijnmaker Stan Beurskens nam namens Wijngaard St. Martinus te Vijlen de meeste mee naar huis. Hou voor volgend jaar maar alvast een gaatje in je agenda, de laatste zondag van de maand Augustus.

23 augustus 2016

Boas Quintas Opta Wines DOC Dão Opta Tinto Reserva 2013

Dezelfde druivenrassen, hetzelfde alcoholpercentage, dito jaargang. Het enige verschil met de wijn van Opta die ik de vorige keer beschreef is het woordje 'Reserva' op het etiket. In Spanje is vastgelegd dat dit woord gelijk staat aan houtrijping en afhankelijk van welke DO of DOCa ook nog hoelang. In Portugal zijn daar echter geen regels voor. Reserva kan daar, alsmede in andere delen van de wereld, simpelweg betekenen dat de druiven die voor deze wijn zijn gebruikt net iets 'beter' zijn dan voor de 'gewone' tinto. In het geval van dit exemplaar betekent het wel degelijk houtopvoeding, negen maanden in zowel nieuw als gebruikt hout. Ik open de fles op een biodynamisch 'onbestemde' dag, ik bewaar hem bewust een dag langer, de volgende dag is een 'fruitdag'. Een intense magenta tot paarse kleur. In de neus iets van een stalletje, het hout lichtjes merkbaar, rood fruit, bessen, zure kers, zwart fruit, pruim. In de mond fris, hoge zuren, knisperend vers rood fruit, zure kers, tikje drogend en schraal. Op dag twee, de 'fruitdag', is hij behalve veel opener ook ronder en fruitiger. Als je daar van houdt zou ik persoonlijk voor de voordeligere tinto kiezen. Daar was de balans beter. Deze reserva moet gewoon nog wat langer rusten voordat je hem opent. En met 'wat langer' bedoel ik twee tot vijf jaar.

19 augustus 2016

Domaine du Tariquet IGP Côtes de Gascogne Chardonnay 2015

Licht pétillant bij het inschenken. In de neus zowel frisse als rijpe tonen, citroen, mango, zwart-witjes. Zacht in de mond, hoge zuren, meer strak dan rond, vol van smaak, behoorlijk ziltig, citroen, limoen, minizoetje, klein bittertje, kruidig. Mooi exemplaar. Alcohol is 12%, korte houtrijping in grote foeders voor 30% van de wijn. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.

18 augustus 2016

Maison Castel Chardonnay 2015

In eerste instantie een beetje groen in de neus, bleekselderij, munt. Vrij snel daarna komt het fruit opzetten, een likje citrusfruit, een flinke dot tropisch fruit, fris. Een zacht mondgevoel, mooie zuren, een vetje, tropisch fruit, citroen, rond, iets licht ziltigs, fris, minibittertje in de afdronk. Heel zuiver exemplaar, smakelijk en goed doordrinkbaar. Een Vin de France dus de chardonnaydruiven mogen uit heel Frankrijk komen. Alcohol is 12%, geen hout. Verkrijgbaar bij de AH.

17 augustus 2016

Zuydpunt WO Western Cape Chenin Blanc-Viognier 2015

Interessante blend van een mooie maar minder aromatische druif met een die zeer aromatisch is, chenin blanc met viognier. Zo te ruiken heeft de chenin blanc de overhand. Weinig aromatisch, wat muf, stoffig, katoen. In de mond is er meer expressie. Flinke ziltigheid, droog, mooie zuren, klein bitter, speekselopwekkend, citrusfruit. Mooi gerechtje bij prepareren met witvis, schaal- of schelpdieren, oude Hollandse harde kaas. Alcohol is 13%, geen hout. Op de schappen bij verschillende supers, onder meer de PLUS en COOP.

16 augustus 2016

Domaine La Tour Vieille Vin de France 'Cap de Creus' Ranci Sec

Zoals beloofd, ik ging weer terug naar dit domein om nog een doosje van deze wijn te halen. Weinig toe te voegen aan het verhaal van de vorige keer behalve dat de flesprijs iets omhoog is gegaan. 25 Euro kost-ie nu maar dat is in mijn ogen nog steeds een schijntje gezien de bewerkelijkheid van deze wijn. Uiteraard heb ik de cijfers niet en ik betwijfel of zij die zelf wel exact hebben maar wiskundig gezien zou er nog steeds een klein percentage van de "oerwijn" uit 1968 in het vat vandaag de dag moeten zitten. In 1968 is men begonnen met de oogst van dat jaar te vinificeren en in een enorm vat over te gooien. Wanneer iemand een fles wijn bestelt wordt die afgetapt. Dat wat er jaarlijks verdwijnt wordt weer bijgevuld met het nieuwe oogstjaar. Zo zitten er op dit moment dus 48(!) verschillende oogstjaren in het vat, 1968 tot en met 2015. Alle grenache's; noir, gris en blanc plus nog wat carignan noir worden hiervoor gebruikt. Wit wordt in de loop der tijd donkerder van kleur, rood wordt in de loop der tijd lichter van kleur. Vandaar de wat oranje/bruin-achtige kleur in het glas. Ik moet zeggen: hij is dit jaar wat donkerder dan die van een aantal jaar geleden.


Het ziet er uit als een Tawny Port, het ruikt zelfs als een Tawny Port! Vijgen, mokka, rumrozijnen, melkchocolade, praliné, abrikozencompôte, sinaasappelschil. Dan een slok. Volledig in lijn met wat ik ruik met dien verstande dat de wijn beendroog is. Geen spoortje restzoet, geen toegevoegd alcohol, volledige vergisting. Iets Sherry-achtigs of droge Madeira, daar lijkt het nog het meest op. Hoog in de alcohol, 17% maar absoluut niet branderig, mooie zuren, lange afdronk. Is dit lekker? Volgens smaakprofessor Peter Klosse zou de "mate van lekkerheid" meetbaar moeten kunnen zijn. Zodra hij dat onderzoek heeft afgerond weet ik vrijwel zeker dat deze wijn niet hoog op de graadmeter zal scoren. Het is een rariteit. Dit is voor de fijnproever die van 'anders' houdt. De liefhebber van Jura-wijnen, de Sherry-fan. Zoals ik vorige keer al schreef: "Dit is een wijn voor bij de open haard, een wijn voor filosofen, een meditatiewijn. Deze wijn moet je niet drinken, deze wijn moet je begrijpen". Voor alle duidelijkheid: ik hou d'r van.

15 augustus 2016

Villa Trendi DOC Soave 2015

Heel licht goudgeel gekleurd in het glas. De geur van Granny Smith, hintje amandel. In de mond weinig expressief, droog, tongtintelend, hoge zuren, bittertje, appel, amandel, iets alcoholisch, ziltig, lage zuren. Moeilijk om dit lekker te vinden, beetje een niemendalletje, ik heb het vaker met Soave. Een blend van de druivenrassen garganega 80%, trebbiano di Soave (verdicchio bianco) 15% en chardonnay 5%, geen hout, alcohol is 12%. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.

14 augustus 2016

Giordano DOC Montepulciano d'Abruzzo Collection 2014

Alcohol is 12,5%, geen hout. Twee flessen had ik van deze wijn, de eerste had kurk. Overduidelijk, bij de eerste snuif al. De tweede fles geopend en ingeschonken. Diep, intens donkerrood gekleurd in het glas. Heel gesloten nog in de neus, geroosterde tonen, teer, rubber. Anders dan die eerste fles. Ik neem een slok... ook kurk. Minder evident dan bij de eerste fles, zeker in het aroma maar in de mond is het duidelijk. Muf, nat karton, onsmakelijk, niets aan te doen helaas.

09 augustus 2016

Château Thivin AOC Brouilly 'Reverdon' 2015

"Sjees, sjees, sjees!", om met de woorden van de gebroeders Gé en Arie Temmes te spreken. Wat een fantastische wijn is dit! Ik wist dat ze een goeie Côte-de-Brouilly konden "produceren" dus en route naar ons vakantieadres stopten we bij het Château om daarvan een paar flessen te 'scoren'. Ze bleken vijf verschillende Côte-de-Brouilly's in het gamma te hebben. Ik wilde ze alle vijf! Een wijndoosje heeft echter ruimte voor zes flessen dus er moest nog iets bij. Nou ja, vooruit dan maar, doe dan ook die ene eenzame Brouilly er maar bij. Op het vakantieadres aangekomen had ik alleen maar zin in rosé. Het was simpelweg te warm voor rood. Tot op het moment dat ik een prachtig gegrild kippetje voor het avondeten had geprepareerd, daar moest Beaujolais bij. Ik trok de Brouilly open. Pardon my French maar tering, wat een geweldige wijn! Ik zeg zelf regelmatig gekscherend wanneer iets niet lukt bij bepaalde personen dat ze één moeten worden met het apparaat, de machine of welk ander gebruiksvoorwerp dan ook dat ze op dat moment proberen te gebruiken maar de wijn van vandaag werd gewoon één met mij! Zijdezacht en zalvend. Wat Lourdes zou doen met ongeneeslijk zieken deed deze wijn met mij. Ik zag het licht. Het besef dat er een God op Aarde is die wijn maakt. Zijn naam is Claude Geoffray. Hij heeft mij doen inzien dat er daadwerkelijk nog wonderen bestaan. Wonderen in de zin van wijnen die met hart en ziel worden gemaakt. En dat wij sterfelijken daar voor een schamele elf euro van mogen genieten. Ik voel me nietig en nederig. Ik neem nog een slok. Vooruit, nog heel eventjes technisch dan. Alcohol is 13%, inox om in te rijpen. Donkerpaars in het glas. Zuiver in de neus, licht aards, walnoot, rood fruit, kers. In de mond zijdezacht, minizoetje, zachte en afgeronde tannines. Vers rood fruit, fruit, fruit! Kers, kirsch, walnoot, krenten. Zo blij dat ik weer hernieuwd geloof in wijn heb gevonden, hier doe ik het nou allemaal voor, zalig!

08 augustus 2016

Domaine Lafage IGP Côtes Catalanes Coté Rosé 2015

Op vakantie, drink lokaal, geen straf. Genoeg keuze voor wat betreft roséwijn hier in de Languedoc-Roussillon. Toch komt Domaine Lafage nu al voor de derde keer langs in twee weken. Deze producent mag dan op jaarbasis veel flessen 'wegzetten', gelukkig heeft de kwaliteit er niet onder te lijden. Beter dan de gemiddelde dertien-in-een-dozijn-wijn die ik helaas maar al te vaak proef. Alcohol is 12,5%, druivenrassen grenache noir en cabernet sauvignon, geen hout. Licht oranje tot zalmroze gekleurd. Heel fris in de neus, groene appel, peer, licht kruidig, floraal. In de mond een klein zoetje, beetje peperig, sappig, licht drogend, smaken van peer, subtiel rood fruit, elegant, hooguit een tikje alcoholisch in de afdronk.

07 augustus 2016

Mas Amiel AOC Côtes du Roussillon 'Le Plaisir' rosé 2015

Nou, dan gelijk ook maar even een rosé van "de buren" er achteraan, Mas Amiel. Een domein dat vooral bekend staat vanwege de zoete Maury en de enorme bonbonnes die daarvoor buiten in de snikhete zon staan te bakken. Het gamma aan droge wijnen groeit echter gestaag en die zijn helemaal niet verkeerd. De rosé van vandaag bestaat uit de druivenrassen grenache noir 50%, carignan 25%, syrah 20% en mourvèdre 5%, alcohol is 13,5%, geen hout. Heel licht pétillant bij het inschenken, oranje-rood gekleurd in het glas. Op de stille spiegel vrij vlak maar na het walsen komt er een redelijk intense geur los van rijp rood fruit en kruidigheid. De smaak is weer helemaal conform de geur, dik rood fruit en veel kruidigheid met een best hoge smaakintensiteit voor rosé. Met recht 'een plezier' om te drinken.

06 augustus 2016

Mas de Lavail IGP Côtes Catalanes Vieilles Vignes Terre d'Ardoise Carignan Rosé 2015

Een domein dat ik regelmatig bezoek wanneer ik hier op vakantie ben, Mas de Lavail, de buren van Mas Amiel, ook al een vast adresje aan het worden. Hun rosé had ik nog nooit geprobeerd dus dat doen we bij deze dan maar even. Oude druivenstokken carignan betekent in dit geval minimaal vijftig jaar oud. Geen hout, alcohol is niet vermeld op het etiket, schande! Licht pétillant bij het inschenken, bleek zalmroze van kleur. Weinig expressie in de neus, een beetje waterig, hintje meloen. Ook in de mond geen hoogvlieger, droog, mooie zuren, licht kruidig, klein pepertje, kleine hint meloen en rood fruit en daar heb je het dan ook wel mee gehad. Tegenvallend.

05 augustus 2016

Domaine Antugnac IGP Pays d'Oc 'Turitelles' 2015


Marché gourmand. Iets typisch Frans. In Nederland kennen we het niet. Burendag is wellicht iets dat er het meest bij in de buurt komt maar dat moet dan nog behoorlijk groeien. De hoofdstraat in het dorp wordt afgesloten voor verkeer en gevuld met lange tafels, zitbanken en food-trucks. Op tijd erbij zijn is het devies anders is een staanplaats jouw deel. De meesten nemen hun eigen borden, bestek en glazen mee. 'BYOB', Bring Your Own Bottle is ook heel normaal.


Wanneer die dan leeg is kun je ze daar ook gewoon kopen. Dat deed ik. Ik kocht een rosé. Niets heb ik genoteerd, wel nog even wat fotootjes gemaakt, just in case maar ik dronk in plaats van te proeven. Soms moet je dat ook even doen. Niet altijd analytisch bezig zijn maar gewoon genieten, in het gezelschap van lieve vrienden. Daarom geen proefnotitie maar alleen bijgaande foto's. Santé!

04 augustus 2016

Roche Mazet IGP Pays d'Oc Syrah Rosé Brut

Ik had al eens een Australische sprankelwijn van syrah geproefd, die was rood. Het exemplaar van vandaag is een rosé sprankelwijn van deze druif. Alcohol is 12%, geen hout, de bubbels zijn verkregen door ingespoten koolzuurgas dus geen tweede gisting op fles. Kan ook niet wanneer je naar de prijs kijkt. Voor nog geen vijf euro staat deze op de schappen bij de E.Leclerc in Frankrijk. Voor die prijs wil ik hem wel even proberen. Bij het inschenken een agressieve mousse met grote bubbels die weer snel verdwijnt, licht oranje-rood gekleurd in het glas. In de neus rood fruit, limoen, rode grapefruit. In de mond merk je maar weinig van de bubbels, ze zijn snel platgeslagen. Alleen door heftig spoelen komen ze weer naar voren. Een zoetje, voldoende zuren, licht drogend, een bittertje, rode grapefruit, limoen, citroen, rood fruit. Een plezierige, makkelijke bubbel, niet meer dan dat. Alle waar naar z'n geld.

03 augustus 2016

Domaine Lafage IGP Côtes Catalanes 'Côté Est' 2015

Zo. Moeilijk om de laatste rosé nog met een andere te overtreffen dus stap ik over op iets anders. Grenache blanc, chardonnay en roussanne zijn de ingrediënten wanneer het op druiven aankomt, alcohol is 12,5%, geen hout. Mooie goud-gele kleur in het glas, piepklein groen randje. Vol in de neus, botertje, kruidig, citroen, perzik, mango. De neus komt weer eens volledig overeen met de smaak. Zo heb ik ze het liefst. Rond, wat vettig, filmend, botertje, mooie zuren, lichte tongtinteling, droog, kruidig, citroen, perzik, mango, klein bitter in de finale. Helemaal niks mis mee. Om zo te drinken of in combinatie met een mooi stukje witvis, geen overdreven rijke saus erbij.

02 augustus 2016

Caves d'Esclans Sacha Lichine AOC Côtes de Provence 'Whispering Angel' 2015

Hooggespannen verwachting. Op m'n Facebook-tijdlijn kwam hij al een aantal keer voorbij. De prijs doet vermoeden dat het iets bijzonders zou moeten zijn. Rosé in de categorie Domaine Tempier, Domaine Ott en ach, laat ik deze dan ook maar even noemen: Miraval. Ik geloof dat ik nu alle rosé's die ertoe doen in één adem heb genoemd en daar zou dan de 'Whispering Angel' ook bij horen. Eigenlijk van de zotte dat zoiets voor een kleine achttien euro gewoon bij de Carrefour (in Frankrijk) te koop is. En met 'van de zotte' bedoel ik: waarom staat er niet veel meer van zulke kwaliteit in de supermarkt in Nederland? Ik wil de kleine wijnhandelaar niet beroven van zijn inkomsten maar wellicht dat dan eindelijk die gemiddelde aanschafprijs van een fles wijn hier eens boven die vier(!) euro gaat uitkomen. Datzelfde geldt voor 'Grand Cru Classé's' uit Bordeaux, gewoon bij de LIDL in Frankrijk op de schappen. Anyhow, ik ben op voorhand blij met m'n aanschaf en hoop dat de smaak voldoet aan mijn verwachting. Een blend van de druivenrassen grenache noir, vermentino (hier rolle genoemd) en cinsault, geen hout, alcohol is 13,5%. De kleurintensiteit is natuurlijk op z'n Provençaals: 1 uit 5, eerder 0,5 uit 5. Heel licht dus. Zalmroze, what else? Opvallend kruidig in de neus, beetje perzik, iets van lychee. In de mond..... wauw. Gewoon wauw. Intens en subtiel. Bold en elegant. Perfecte balans. Zuren, bitters, alcohol, lengte, afdronk. Hintje tropisch fruit, notig, droppig, heel kruidig. Nergens overdreven, niet 'in your face', zeer gracieus. Miraval mag dan iets 'Angelina Jolie-achtigs' hebben, deze 'Whispering Angel' heeft iets 'Grace Kelly-achtigs'. Alsof er een engeltje over je tong... euh... fluistert.

01 augustus 2016

Jean Marc Speziale Vin de France 'Le Vin de Merde' rosé

Ongetwijfeld heb ik een exemplaar te pakken dat minimaal een jaar verser is dan de vorige die ik proefde maar ik heb geen mogelijkheid om dat te verifiëren. Er mag namelijk geen jaartal op het etiket worden vermeld omdat het een 'simpele' Vin de France betreft. Zelfs geen matrix-stempeltje zit er op de fles waaruit is op te maken wanneer hij geoogst of gebotteld zou zijn. De statistieken zijn nog steeds dezelfde: 12,5% alcohol, geen hout, een blend van verschillende druivenrassen, nog steeds onbekend welke, m'n mailtje naar de wijnmaker bleef onbeantwoord. Licht oranje-zalm van kleur. Peer, meloen en licht kruidig in de neus. Zacht mondgevoel, fruitig zoetje, hoge zuren, bittertje, peperig, licht kruidig, tongtinteling, peer, meloen, beetje rood fruit. Of ik heb nu gewoon hetzelfde oogstjaar in m'n glas als de vorige keer, of ze zijn gewoon erg goed in het leveren van constante kwaliteit.