15 december 2014

Utrecht Wijnstad: Feestdagenwijn Verkiezing 2014


Ik ben in Utrecht geboren, woon er nog steeds vlakbij, beschouw mezelf als een Utrechter ondanks dat ik er niet lang ben gebleven. Ben uiterst tevreden met het huidige aanbod aan wijnwinkels en wijnbars in de stad. Ik volg al een tijdje Utrecht Wijnstad, een wijnsite met de nadruk op, u raadt het al: Utrecht. Via FaceBook zag ik een uitnodiging om te komen meeproeven bij de verkiezing van de Utrechtse Feestdagenwijn. Het concept: wijnwinkels in Utrecht sturen elk één wijn in met een maximale consumentenprijs van 15 euro. De criteria: hij moet lekker zijn, rood en feestelijk.

De volgende winkels deden mee: By The Grape Utrecht, Grapedistrict Utrecht, Maddalena Wines, Martijn de Kleuver Wijnen, Petit Clos Utrecht, Rietveld Wines, Slijterij en Wijnhandel van Berkel, Vleck Wijnen, Wijn & Whiskyhandel Kwestie van Smaak, Wijnboetiek Het Gouden Glas en Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht. De jury bestond uit doorgewinterde wijnliefhebbers, vinologen en sommeliers, het proeven geschiedde uiteraard blind en vond plaats in Wijncafé Lefebvre, onlangs nog tot beste wijnbar van Nederland uitgeroepen.

Elf te proeven wijnen waarvan een groot gedeelte houtopvoeding had genoten. Dat merkte ik zelfs de dag erop nog, het vanillearoma gutste de ganse dag uit m'n poriën. Het ging er, gelukkig, heel serieus aan toe. Iedereen maakte driftig proefnotities en er werd regelmatig teruggeproefd om te zien of de soms nog wat gesloten wijn zich al blootgaf. Uiteindelijk werden er punten toegekend aan ieders persoonlijke top drie waarmee er een winnaar uit de bus kwam. Een terechte winnaar, door mijzelf ook met de meeste punten beloond. Hij viel op dankzij z'n elegantie, subtiliteit en finesse. Geen logge wijn maar zeer evenwichtig, perfect in balans, mooi fruit, goeie zuren. Het was de Giulio de Vescovi Ulzbach DOC Teroldego Rotaliano 2012 uit Trentino, ingezonden door Maddalena Wines. Van harte gefeliciteerd!