13 maart 2011

I.P. Mendoza Sottano Chardonnay 2010

Pas m'n tweede wijn uit Argentinië die ik proef. Van wijngaarden op 1250 meter hoogte, hebben de broers Diego, Pablo en Mauricio Sottano, samen met oenoloog Adrian Toledo, deze wijn gemaakt. De grootvader van de drie broers, Don Fioravante Sottano, afkomstig van Veneto, Italië, emigreerde naar Argentinië in 1890, om daar zijn sporen in het wijnmaken te verdienen. Overgedragen aan zijn zoon Ricardo, is dit nu al drie generaties een echt familiebedrijf.

Deze chardonnay heeft 6 maanden houtrijping gehad in vaten die voor 30% uit Frans eiken bestaat. In geur komt de houttoon slechts mondjesmaat omhoog, in smaak is deze subtiel aanwezig in wat rokerigheid en geeft een geringe vanillesmaak af. De wijn is licht aromatisch, een hint van groene appel is aanwezig. Wanneer je een slok neemt, proef je gelijk dat dit geen vette chardonnay is voor bij een hoofdmaaltijd, maar snap je dat deze als aperitief en smaakmaker is bedoeld.
Gelijk begint je mond te wateren, hij smaakt fris, scherp en blijft na het doorslikken, nog lang in je mond prikkelen. Dit is de eerste wijn van het jaar 2010 die ik proef en heb bewust gekozen om deze niet te lang te laten liggen, maar vroeg te drinken. Het is een wijn die geen overdreven smaken of aroma's prijsgeeft, en zeker toegankelijk is voor een breed publiek. Ik heb er zelf gegrilde kippenvleugels met witlof bij gegeten en dat was nog niet eens zo'n gekke combinatie. Het bitter van de witlof sloot goed aan bij de wijn. Lekker gekruid wit vlees, tapas van vis of gamba's, zal deze wijn goed kunnen begeleiden. Alcoholpercentage 13,5%. Verkrijgbaar bij Lekkerkerker Tasty Wines Studio te IJsselstein.