30 november 2022

Domaine Les 3 Saules Vin de France Ubuntu

domaine-les-3-saules-ubuntu
Ik zeg dat ik niet van Merlot hou maar eigenlijk drink ik daar te weinig Merlot voor om dat statement te kunnen rechtvaardigen. Bovendien waren de Merlot's die ik recentelijk heb gedronken stuk voor stuk zeer goed binnen te houden. Hoog tijd dus om dat vooroordeel maar eens te laten varen. Petrus bestaat tenslotte ook volledig uit merlotdruiven en ondanks dat ik die nog nooit heb mogen proeven ga ik ervan uit dat het een topwijn is. Vandaag trek ik een wijn open die hoofdzakelijk bestaat uit merlot aangevuld met een beetje cabernet sauvignon en ook nog eens een vin naturel is en dan heb je bij mij sowieso al een streepje voor. De wijn bevat geen oogstjaar op het etiket en dat is omdat het een blend is van twee verschillende oogstjaren. Dit jaar waren we op vakantie in de Dordogne en vlakbij, in het prachtige dorpje Monpazier, was de weekmarkt waar oude bekende Tim Bos zijn wijnen aan de man bracht. Onder de naam Trois Mets & Vins werkt Tim al een behoorlijk aantal jaren vanuit Frankrijk met hoofdzakelijk Vin's Naturel. In 2011 ontmoette ik Tim voor het eerst in Nederland tijdens een proeverij van "grootse wijnen, kleine importeurs", toen nog opererend onder de naam Vins Simple, Simply Wines. Sindsdien volg ik hem vooral via de social media maar het blijft toch speciaal om elkaar ook weer eens in levende lijve te kunnen zien. Honderduit kon hij doorgaan over zijn assortiment, ik zou ze allemaal stuk voor stuk wel willen proeven maar ik had mezelf voorgenomen slechts zes verschillende flessen mee terug te nemen. Eén daarvan is deze "Ubuntu", alcohol is 14%, geen hout. Wijnmaker François Laborie is ervoor verantwoordelijk. Ik trek 'm open op een biodynamisch zeer gunstige "bloemdag". Na twee glaasjes neem ik plaats achter m'n toetsenbord om mijn analyse los te laten op Wijn-Blog maar gaandeweg besef ik dat het drinken van deze wijn mij meer plezier verschaft dan het losbreken in stukjes. Bij elke volgende slok wordt dat alleen maar versterkt. Dit is een genietwijn! Hij is vol, hij is warm, hij is complex, hij heeft diepgang en lengte, hij is gebalanceerd en bovendien en vooral: hij is lekker! Daar, ik heb het gezegd. Het woord dat vermeden dient te worden bij wijnopleidingen: lekker. Nou vooruit, een korte analyse dan. Klein zoetje, verfijnde en precieze zuren, mini-bittertje, lange afdronk. Zeer intense smaak, vlezig, zondoorstoofd en gekonfijt zwart fruit, speculaaskruiden, ontbijtkoek, drop, specerijen, kruidig. Deze wijn in combinatie met een wildgerecht (en dan bedoel ik daarmee vlees; hert, everzwijn), een stoofvleespotje, wilde eend met een zoete port/speculaas-saus... sorry, even m'n kin afvegen. Het kwijl loopt me uit de mond. Maar ook zonder spijs is dit een feest. Tim, ik denk dat ik niet veel Franse lezers heb maar voor alle Nederlanders die een keer op de markt in Monpazier komen: bezoek de kraam van Tim even.

26 november 2022

Boutinot Wines Vyf.vyf Sauvignon Blanc 2020

boutinot-wines-vyf-sauvignon-blanc
Een Zuid-Afrikaanse wijn van sauvignon blanc druiven geïmporteerd door en afgevuld bij het Franse huis Boutinot. Het typerende Zuid-Afrikaanse zegel ontbreekt dan ook op de flessenhals. Op het etiket de naam van de wijn die is afgeleid van het alcoholpercentage: 5,5% oftewel Vyf.vyf. Verkrijgbaar bij de ALDI voor net geen drie euro, uiteraard geen hout. Op internet vond ik niet veel over deze wijn. Ik heb dus geen idee of er gedeeltelijk is gede-alcoholiseerd of dat de vergisting heel vroeg al is gestopt. Dat laatste zou betekenen dat ik een zoete wijn mag verwachten. Ik schroef 'm open om dat uit te gaan vinden. In het glas is-ie helder, redelijk intens goud-geel gekleurd, stil. In de neus niet meteen dat typische stuivende karakter van Sauvignon Blanc, iets ingetogen, citroen, mango, peer, gele appel. In de mond zoet maar verre van plakkerig, fris, hoge zuren, strak, korte afdronk en overduidelijk gede-alcoholiseerd. De smaakintensiteit is niet hoog, een beetje dunnetjes zelfs, een lichte honingtoets, mango, citroen, gele appel, peer. Door het gebrek aan (meer) alcohol komt-ie eerder over als frisdrank of wit druivensap dan als wijn. Op het achteretiket staat ook nog een "best before" datum. Die ligt ongeveer acht maanden verder van de aanschafdatum. Maar ja, oogstjaar 2020 had natuurlijk allang uitverkocht moeten zijn. Snel openen dus en doordrinken. Ik heb het na één glas wel gezien en spoel de rest door de gootsteen. Niet mijn ding.

19 november 2022

Vignoble le Rauly AOP Bergerac Rosé

vignoble-le-rauly-bergerac-rosé
Tijdens onze vakantie dit jaar in Frankrijk doe ik voor wat betreft wijn niet moeilijk. Geen analyses, geen dure wijnen, gewoon een bag-in-box met een inhoud van vijf liter waar ik een week of iets langer mee doe. Aangezien het weer meer dan oké is, wordt het rosé, sowieso m'n eerste keus in de zomer. Normaal gesproken zitten we in de Languedoc-Roussillon maar dit jaar was de Sud-Ouest aan de beurt, de Dordogne. Een streek waar doorgaans veel "Hollanders" vertoeven, dit jaar was geen uitzondering en dan waren we al in het na-seizoen. In het zuiden neem ik altijd de "Terreo", in de Sud-Ouest is deze niet te verkrijgen. Ik koos daarom iets lokaals, Bergerac rosé bestaande uit 70% cabernet sauvignon en 30% merlot, uiteraard geen hout, alcohol is slechts 12,5%. Gekocht bij de Carrefour en omgerekend zou de flesprijs op €2,25 komen. Da's niet verkeerd zo op het eerste gezicht. Eens even checken of de kwaliteit acceptabel is. In het glas helder, mooi intens zalm-roze. Heel licht aromatisch, een zomers regenbuitje, kruidig, droppig, peer, aardbei. In de mond beendroog, fraaie zuren, hele lange afdronk. Gemiddeld intense smaak, de vraag is echter: "wat proef ik nu eigenlijk?" Sowieso spat het fruit er niet uit, zeker niet het rode fruit, wel wat citrusfruit, citroen. Hij lijkt iets stoffigs te hebben maar op een positieve manier, katoen, gistcellen. Het heeft iets weg van een pilsje zonder de koolzuur. Ik kan m'n vinger er niet precies op leggen maar ik vind 'm wel bijzonder spannend. Ver in de finale zit er nog iets aards en droppigs. Ten opzichte van mijn benchmark de "Whispering Angel" zit hij er niet ver vanaf. Ingetogen, elegant, smaakvol, gastronomisch.

12 november 2022

Plaimont IGP Côtes de Gascogne Florenbelle Blanc Sec 2021

plaimont-cotes-de-gascogne-florenbelle
Een blend van de druivenrassen colombard, ugni blanc (oftewel trebbiano Toscano) en sauvignon blanc uit de Sud-Ouest van Frankrijk, de Gascogne om precies te zijn. De gebruikte druivenrassen zijn niet alledrie typisch persé voor de Gascogne maar worden hier wel regelmatig gebruikt. Een voorbeeld is de Côtes de Gascogne "Classic" van Domaine Tariquet die ik op Wijn-Blog meerdere malen besproken heb, deze wordt dan ook nog aangevuld met gros manseng die dan weer wel typisch is voor de streek. Een andere overeenkomst is het lage alcoholpercentage, slechts elf procent in dit geval. Je zou dan wellicht kunnen denken dat er restzoet in de wijn zit maar dat is niet zo. Er is geen gebruik gemaakt van hout tijdens de vinificatie en/of rijping. Laat ik maar eens gaan proeven. In het glas helder, fonkelend goud-geel. Behoorlijk aromatisch, het aandeel sauvignon blanc is evident: stuivend en typerend, buxus, citroen. In de mond probeert een klein maar vooral fruitig zoetje in de aanzet door te komen maar die wordt meteen overdonderd door de strakke zuren, iets drogend op de tanden, bijna tannineus zelfs, speekselopwekkend, licht ziltig, lange afdronk. De smaak is intens en geconcentreerd. Buxus en citroen vooral, iets anders komt er nauwelijks doorheen. Een hele strakke en frisse witte wijn, bijzonder geschikt voor op het terras bij hoge temperaturen, de wijn zelf moet vooral flink gekoeld gedronken worden.

05 november 2022

Vignerons de l'Enclave AOC Côtes du Rhône La Résistance 2020

vignerons-enclave-cotes-du-rhone-la-resistance
Een biologische wijn, zonder toegevoegd sulfiet, ook nog vegan maar nergens vermeld of het nou een vin naturel betreft of niet. Toch rubriceer ik 'm zo, in mijn optiek voldoet hij aan alle eisen (die overigens nergens vastgelegd zijn). Op een bladdag geopend komt-ie wat boers over, de volgende dag is een fruitdag. Dat is te merken, het fruit komt nu veel beter tot zijn recht. Een blend van 70% syrah en 30% grenache noir, geen hout, alcohol is 14%. Heel licht nevelig in het glas, diep paars, intensiteit 3 uit 5. Redelijk expressief in de neus, rozenbottel, rijpe rode kersen, heel licht kruidig, kleine hint perendrups. In de mond droog, iets op de tanden drogende tannines (2 uit 5), fijne zuren, heel sappig, warm, lange afdronk. Intense smaak, voornamelijk rijpe rode kersen, toch ook nog een fraai en gedoseerd boers tintje, kruidig, garrigue. Vooral niet opleggen, dit is een wijn voor alledag en dient gedronken te worden wanneer het fruit overheerst. Ik dronk 'm bij boerenkool met rookworst met een toefje scherpe Dijon mosterd van het merk Maille. Mooie combinatie.