22 september 2019
Bodega Casa De Moya DO Valencia Justina 2017
Vandaag is het de verjaardag van mijn lieve vriendin Justyna, op de 22e wordt zij 22 jaar. Slechts een letter verschil met de naam van deze wijn die tevens de naam is van een van de dochters van de wijnmaker. Ik zag het etiket voorbij komen op de social media en ik wist dat ik "haar moest hebben". Enorm zwart-fruitig in de neus. Aards ook, altijd goed. In de aanzet een klein zoetje, licht drogende tannines (3 uit 5), hoge zuren, speekselopwekkend, heel sappig, klein bittertje, lange afdronk. Intense smaak, zwart fruit, aards, iets notig, elegant, hele hoge doordrinkfactor. Vier maanden houtopvoeding, niet te veel, niet te weinig, precies goed. Alcohol is toch nog 14,5% maar de wijn komt verre van log over, zeer goed in balans. Een blend van hoofdzakelijk bobal aangevuld met wat cabernet sauvignon en syrah. Verkrijgbaar bij Barrels To Bottles te Rotterdam, een hele leuke winkel met lieve eigenaars en een verrassend mooi assortiment! Nog meer beschrijvingen van wijnen uit deze winkel zullen volgen op Wijn-Blog. Fijne verjaardag Justyna!
Labels:
blend,
land: spanje,
rood
20 september 2019
#GrenacheDay Les Vignerons Réunis IGP Saint Guilhem le Désert 'Les Bertholets' Réserve Grenache Rosé 2018
De derde vrijdag in september is gereserveerd voor de druif grenache middels #GrenacheDay. Grenache noir, cannonau in Italië, garnacha tinta officieel want het is van origine een Spaanse druif. Er is ook nog een "grijze" variant, veelal gebruikt voor rosé of wit en uiteraard de grenache blanc. De garnacha tintorera is dan weer iets heel anders namelijk de Alicante Henri Bouschet. Een kind van garnacha en petit bouschet. Het bijzondere aan deze druif is dan weer dat hij rood vruchtvlees heeft. Maar vandaag staat de garnacha in het spotlicht. Toevallig had ik dit exemplaar mogen ontvangen uit handen van mijn werkgever voor mijn verjaardag. Normaal gesproken wordt er een bos bloemen gegeven maar bij mij deed men de extra moeite om een pakketje wijn samen te stellen. Alcohol is 13%, geen hout. Ondanks dat deze rosé uit de regio Languedoc-Roussillon komt heeft-ie een Provençaals kleurtje: bleek zalmroze. Licht aromatisch, peer, rode appel, tikje kruidig. In de aanzet een klein fruitig zoetje gevolgd door speekselopwekkende heerlijk hoge zuren. Volle smaak, rode appel, meloen, citroen. Verfrissend en dorstlessend. Goeie kwaliteit. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: grenache,
land: frankrijk,
rosé
17 september 2019
Château de Chambert AOC Cahors Grand Vin 2012
De laatste Malbec in een serie van vijf, vandaag alweer een uit de Franse wijnstreek Cahors. Wanneer ik een serie ga proeven maak ik zelf al een selectie in de volgorde van de "te verwachten waardering". Dit exemplaar had ik dus als laatste bewaard omdat ik verwacht (en hoop) dat-ie van de vijf geproefde Malbec's de lekkerste zal zijn. Eens kijken of-ie dat waar kan maken. In het glas diep paars, intensiteit 4 uit 5. In de neus ook nog wat "groen", iets dat alle kwaliteit-Malbec's wel met elkaar gemeen hadden. Groene paprika, zure kersen, rabarber. Iets gekoeld, droog, hoge zuren, wat straffe maar rijpe tannines (2 uit 5), stevige bitters. Gemiddelde smaakintensiteit, groene paprika, zure kersen, zwarte bessen, heel sappig, hout fijntjes geïntegreerd. Elegant. Op dag twee geen verandering. Inderdaad de "beste" als laatste gekozen, of eigenlijk de betere van de vijf. Nog steeds wat "groen" maar met enkele extra jaren opleg verwacht ik wel wat verbetering. Alcohol is 14%, twaalf maanden rijping in barriques van Frans eikenhout waarvan 20% nieuw, verkrijgbaar bij de Sligro.
Labels:
biowijn,
druif: malbec,
land: frankrijk,
rood
14 september 2019
Luis Felipe Edwards DO Colchagua Valley LFE 900 Malbec 2014
Nu dan eindelijk een Chileense Malbec in het glas. Kleurintensiteit 4,5 uit 5, dieprood. In de neus eucalyptus, leer, zwart fruit, zure kersen, rabarber. Het doet me een beetje aan Australische Shiraz denken, wellicht dat hier dezelfde gistsoort voor gebruikt is. Een zacht mondgevoel, een mini-zoetje, hoge zuren, speekselopwekkend, iets op het tandvlees drogende tannines (2 uit 5), klein bittertje, tikje alcoholisch, warme en lange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, groene paprika, zure kersen, rijpe zwarte pruim, tutti-frutti, krenten, eucalyptus, zwarte kersen, chocolade, lichte aardse toon in de finale. Geen logge wijn, elegant, complex. Naarmate de fles langer open staat wordt de wijn iets minder "groen". Op de tweede dag echter was hij al iets te ver geoxideerd. Alcohol is 14,5%, vijftien maanden rust in Frans eikenhout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak en ook bij de Sligro.
Labels:
druif: malbec,
land: chili,
rood
11 september 2019
Vinovalie AOP Cahors Astrolabe Malbec 2014
Geloof het of niet: dit is m'n eerste monocépage van de druif malbec die niet uit Argentinië afkomstig is. Deze Cahors komt uit Frankrijk. Ik heb al eerder Cahors geproefd maar dat waren allemaal blends van malbec met merlot. M'n eerste blogpost ooit op Wijn-Blog was zelfs een Cahors. Nu dan eindelijk eentje van 100% malbec, cot of côt zoals hij in de Sud-Ouest beter bekend is. Mooie diep paarse kleur in het glas, intensiteit 4 uit 5. Gemiddeld aromatisch, animaal, leer, boers, eucalyptus, kruidnagel, rijp zwart fruit. Klein zoetje in de aanzet, fraaie hoge zuren, straffe en iets drogende tannines (3 uit 5), aangenaam bittertje, lange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, leer, grapefruit, zwarte pruimen, rode bessen, hout mooi verweven in de wijn. Pas op dag drie was hij het meest toegankelijk. Iets aan de jonge kant nog, een beetje rauw, groen. Nu was oogstjaar 2014 absoluut geen topper en nog een decennium wachten met openen kan best in mijn optiek. Alcohol is 13%, achttien maanden rijping in fûts van nieuw eikenhout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: malbec,
land: frankrijk,
rood
09 september 2019
Tilia DO Mendoza Malbec 2018
Op het schap stonden twee verschillende oogstjaren, ik nam ze allebei mee. Oogstjaar 2017 van deze wijn viel me iets tegen, eens zien of 2018 beter bevalt. Het etiket is in ieder geval opnieuw gestyled. Het percentage aan alcohol is een procentje gestegen naar 13,5%. Houtopvoeding is hetzelfde gebleven: zes maanden in een mix van Frans en Amerikaans eiken. In het glas diep magenta tot paars gekleurd, intensiteit 3 uit 5, helder. Licht aromatisch, boers, rijpe zwarte kersen, pruimen, vanille. Iets droger in de aanzet, da's alvast een plus, zuren zijn meer aanwezig, hoger en ze trekken lekker laat achter op de tong, speekselopwekkend, klein bittertje, sappig. Tot zover alleen maar verbeteringen ten opzichte van 2017. De smaakintensiteit is gemiddeld, rijpe zwarte kersen, pruimen, vanille. Veel en veel spannender dan het vorige oogstjaar, subtieler, minder log. Deze gaat dus niet door de gootsteen. De opbrengst in 2018 lag met 20 miljoen hectoliter in Argentinië 30% hoger ten opzichte van 2017. Dan kun je iets strenger zijn in de selectie van je druiven. Ik beweer niet dat het alleen aan het oogstjaar ligt, het kan meerdere oorzaken hebben. De opslag bij de supermarkt bijvoorbeeld. Die oudere fles stond waarschijnlijk ook al een jaar langer in het magazijn.
Labels:
biowijn,
druif: malbec,
land: argentinië,
rood
08 september 2019
Tilia DO Mendoza Malbec 2017
Na een reeks pinot noir/Spätburgunder wijnen begin ik nu aan een serie van de druif malbec. Officieel (of is het officieus?) geregistreerd onder de naam "cot". Zo wordt hij genoemd in de streek van origine, Cahors. Er zijn meerdere synoniemen voor deze druif maar de allerbekendste is toch wel de Zuid-Amerikaanse naam "malbec". Vooral in Argentinië omarmd en gezien als USP, unique selling point. De tien exemplaren die ik hiervoor op Wijn-Blog heb beschreven komen ook allemaal uit Argentinië. Met de fles van vandaag blijf ik daar nog even maar Frankrijk en Chili zullen ook aan bod komen. De "Tilia" is te koop bij de Albert Heijn, soms "in de bonus", het alcoholpercentage van oogstjaar 2017 zit op 12,5%, zes maanden rijping in een mix van Frans en Amerikaans eikenhout. In het glas een fel magenta kleur, intensiteit 3 uit 5. Licht aromatisch, iets boers, perendrups, kers, vanille, leer. Zacht mondgevoel, tannines niet tot nauwelijks aanwezig, zoetje, zuren blijven iets achterwege, warm, middellange afdronk. Iets hoger dan gemiddelde smaakintensiteit, donker rijp fruit, kersen, kersenjam, pruimen, vanille. Enkelvoudig, net voldoende zuren, zeer toegankelijk, makkelijk en verveelt helaas iets te snel.
Labels:
biowijn,
druif: malbec,
land: argentinië,
rood
06 september 2019
Domaine Bachey-Legros AOC Santenay 'Les Charmes' Vieilles Vignes 2015
Ik weet dat ik dit exemplaar uit topjaar 2015 heel lang kan bewaren maar ik doe het niet. Ik heb er nu zin in. Wel eerst even flink door de aerator schenken. Intense kleur voor rode Bourgogne, felrood tot magenta, intensiteit 2,5 uit 5. Op de stille spiegel een heerlijk boers en aards aroma, mooi verweven hout, beetje rokerig. Na het walsen komt er eerst een baklading vol rijp kersenfruit op me af. Subtiel gevolgd door rode grapefruit, rode bessen, zure kersen. Zacht in de mond, fraaie zuren, speekselopwekkend, heel sappig, klein bittertje, rijpe en afgeronde tannines, warme en lange afdronk. Vrij hoge smaakintensiteit, kersenfruit voorop, dan het hout en de rokerigheid, grapefruit, rode bessen, de smaak voldoet weer eens geheel aan de verwachting van het aroma. Een heerlijk aardse toon in de finale. Goed herkenbaar als pinot noir. Op dit moment nog niet zo heel complex, daarvoor moet je hem echt veel langer bewaren. Maar waarom zou je? Hij is nu al heerlijk. Lichtjes terugkoelen. Alcohol is 13,5%, rijping van twaalf tot vijftien maanden in Frans eikenhouten barriques waarvan 10% nieuw, verkrijgbaar bij onder meer Wijn Op Dronk.
Labels:
bourgogne,
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
rood
04 september 2019
Weingut Fogt Rheinhessen Spätburgunder Rotwein Trocken 2015
Vandaag begint de "week zonder toegevoegde suikers", een initiatief van de EkoPlaza. Ik ben al wat langer gestopt met het toevoegen van suikers aan wat ik eet of drink. Tevens sla ik taart, koekjes en andere zoetigheden af op feestelijke gelegenheden, hoe groot de verleiding ook moge zijn. Een bijkomend effect ervan is dat wanneer ik dan restzoet proef in een wijn, dit intenser doorkomt dan voorheen. Maar ook de andere basissmaken proef ik intenser, beter, scherper. Zoet echter blijft langer "plakken" in m'n mond, ook lang nadat de wijn is doorgeslikt. Dit heeft overigens helemaal niets te maken met de wijn die ik nu ga beschrijven maar ik wilde het gewoon even kwijt. De derde Spätburgunder op rij en deze valt meteen al op, ten opzichte van de voorgaande twee uit het Ahrtal, door z'n kleur en de intensiteit daarvan. Deze komt dan ook niet uit het Ahrtal maar uit Rheinhessen. De kleur is paars en de intensiteit 3 uit 5. Ook het aroma laat mij "blind" in het ongewisse aangaande de druif in kwestie. Nog geen enkele hint heb ik gekregen dat dit pinot noir is. Een "zwaar" aroma, donker fruit, animaal, kruidig, pruim. Een zijdezacht zalvend mondgevoel, waarom verbaast mij dit niets bij oogstjaar 2015? Een zoetje, fraaie zuren, klein bittertje, iets alcoholisch, ellenlange afdronk. Enorme smaakintensiteit, malo, Wicky, overrijpe zwarte kers, zwarte pruimen, drop, zwarte peper. Nog steeds ben ik verbluft dat dit pinot noir is. Hoe dan? Het lijkt haast wel Amerikaans. Bombastisch, rijp, vol, intens. "On-Duits" zou ik willen zeggen. Aan de ene kant is dat als een compliment op te vatten, aan de andere kant mis ik toch wel de typiciteit van de druif. Het is alsof ik garnacha uit Collioure of Rioja aan het proeven ben. Dat gezegd hebbende staat de wijn als een huis. Het ontbreekt hem gelukkig ook niet aan elegantie en finesse. Ondanks de 14,5% alcohol komt de wijn zeker niet log over. Hij is voldoende complex en verfijnd om ervan te blijven nippen. Meestal koelt men pinot noir ietsje terug maar bij dit wijnhuis hoeft dat mijns inziens niet. Gewoon op een gure herfstdag openen, vuurkorf d'r bij. Tijdens een diner met wild of stoofvlees is ook een optie. Het is een "warme" en krachtige wijn die niemand, maar dan ook niemand "vies" kan vinden. Daar is-ie simpelweg te lekker voor. Houtopvoeding van twintig maanden in Frans eikenhout. Te verkrijgen via Brederode Wijnkopers te Vianen.
Labels:
druif: pinot noir,
land: duitsland,
rood
02 september 2019
Weingut Meyer-Näkel S Spätburgunder Ahr 2014
Ik ga gewoon nog even door met pinot noir, oftewel Spätburgunder uit Duitsland. Wederom uit het Ahrtal, wederom oogstjaar 2014 in het glas. Tien maanden houtopvoeding in Frans eikenhouten barriques waarvan de helft nieuw, alcohol is 13,5%. Verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak, mijn exemplaar kocht ik in Osnabrück. Helder, fel rood, intensiteit 2 uit 5. Gemiddeld aromatisch, rood fruit, aardbei, kers, rode bessen, rozenbottel, rode grapefruit. Zacht mondgevoel, hoge zuren, speekselopwekkend, sappig, lange afdronk, warm in de slokpijp. Best nog een hoge smaakintensiteit, aardbei, kers, grapefruit, hintje hout maar pas ver achter in de keel. Ook een toefje aards en wat droppig in de finale. Heerlijk. Heel erg fris en fruitig, bijna "kindermoord" dit. Kan gerust nog een jaar of tien gekelderd blijven maar "jong" ook al erg lekker. Wederom typisch Spätburgunder, typisch Ahr. Topkwaliteit.
Labels:
druif: pinot noir,
land: duitsland,
rood
01 september 2019
Weingut Adeneuer Ahr Walporzheimer Gärkammer Spätburgunder trocken 2014
Vandaag sinds lange tijd weer 'ns naar een proeverij geweest. Niet zo heel erg groot dus het was goed te overzien en ik heb ook nog eens alles kunnen proeven. Hoofdzakelijk Riesling en Spätburgunder stond er, allemaal Grosses Gewächs oftewel GG. De kwaliteit was top en voor Riesling werd weer iets bevestigd: oude Riesling past mij beter dan piepjonge. Voor wat betreft de Spätburgunder, of Pinot Noir, eindigde ik met een rijtje van Jean Stodden, toch wel mijn persoonlijke favoriet uit het Ahrtal. Weer thuis wilde ik de smaak die ik in m'n mond had nog even vasthouden. Jean Stodden had ik niet in m'n voorraad maar wel deze Adeneuer, ook uit het Ahrtal. In het glas helder, fel rood, intensiteit 2 uit 5. In de neus een beetje boers, licht aards, aardbei, rozenbottel, rabarber. Een zacht mondgevoel, klein zoetje, mooie zuren, klein bittertje, nauwelijks tannines, sappig, speekselopwekkend, gemiddelde afdronk. Een niet al te hoge smaakintensiteit, aardbei, vanille, kers, elegante stijl. Typisch Spätburgunder, typisch Ahr. Op dag twee is hij nog mooier, ronder. Even flink door de aerator halen dus. Houtopvoeding in vaten van 225 liter, de helft nieuw, de helft gebruikt, alcohol is 13%, onder meer verkrijgbaar bij Wijn Op Dronk.
Labels:
druif: pinot noir,
land: duitsland,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)