25 april 2016

Domaine du Tariquet IGP Côtes de Gascogne Classic 2015

De druivenrassen ugni blanc 45%, colombard 35%, sauvignon blanc 10% en gros manseng 10% zijn gebruikt voor deze wijn uit de 'Sud-Ouest', geen houtgebruik en slechts 10,5% alcohol. Fris in de neus, 'zwart-witjes', hintje tropisch fruit. Een klein zoetje in de aanzet, wel droog, mooie hoge zuren, licht kruidig, tropisch fruit, citrusfruit, lichte tinteling rond de tong, wat ziltigheid. Strak, zuiver, heel correct. Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels.

24 april 2016

Three Oaks Australia Chardonnay 2015

Nieuwe jaargang, nieuwe kansen. Oogstjaar 2013 had ik al eens besproken, nu een wat verser exemplaar. In de overige statistieken is niets veranderd, nog steeds 12,5% alcohol en geen hout gezien. Redelijk expressieve neus, tropisch fruit, grassig, fris. In de mond een zoetje in de aanzet, rond, vol van smaak, beetje laat trekkende hoge zuren, grassig, citrusfruit, goed in balans. Zeer prettige doordrinker en de inflatie heeft geen vat op 'm gehad want hij staat nog steeds voor de ongelooflijk lage prijs van €3,29 op de schappen van de Dirk van den Broek en Dekamarkt.

23 april 2016

Château Lafon-Rochet AOC Saint-Estephe 2002 'Grand Cru Classé en 1855'

Volgens de boekjes zit deze 2002 nu toch bijna aan zijn plafond. Afhankelijk van uiteraard flesvariatie en ook van de omstandigheden waarin je de fles bewaart ligt dat window soms wat ruimer, soms wat krapper. Ik ben in ieder geval al blij dat ik geen fouten constateer bij de eerste snuif. Niets is erger dan kurk in een wijn die je jarenlang hebt gekoesterd. Een blend van de druivenrassen cabernet sauvignon 56,5%, merlot 40%, cabernet franc 3,5%, jawel, cijfers achter de komma. Alcohol is 13% en houtopvoeding vond plaats in medium getoast Frans eiken, waarvan 70% nieuwe vaten, gedurende 16 tot 18 maanden. Helder in het glas, felrood, licht oranje in de rand, intensiteit 2 uit 5. Een frisse neus, stophoest, vers rood fruit, licht kruidig, een klein stalletje, iets langer open en er komt wat zwart fruit bij. Vanuit de wijnklimaatkast schenk ik hem iets te koud in, zo'n 14 graden Celsius maar het kan eigenlijk best. Bij de eerste slok nog wat rauwe tannines (3 uit 5), mooie zuren, het hout prachtig op de achtergrond, zeer elegant, ingetogen, voornamelijk smaken van rood fruit, een beetje aards nog laat in de lange afdronk. Perfect op dronk. Geen Parker blockbuster, verre van. Het komt niet vaak voor maar deze fles ging op één dag leeg in m'n eentje. Bordeaux zoals Bordeaux hoort te zijn. Hoe een klassiek jaar als 2002 toch groots kan zijn.

22 april 2016

Château de la Botinière AOC Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie 2014

Een gouden medaille op het concours 'World Wine Awards' van Decanter in 2015. Daar staar ik me echter nooit blind op, ik ga af op mijn eigen oordeel. Het is voor mij zeker geen reden om een bepaalde wijn aan te schaffen. Let wel: 'goud' betekent niet dat je eerste bent geworden, het betekent dat je een bepaalde minimale puntenscore hebt behaald. Er kunnen dus best 80 wijnen een gouden medaille hebben ontvangen op datzelfde concours. Terug naar deze Muscadet. Dit is niet de naam van de gebruikte druif, die heet namelijk de melon de Bourgogne, het is de naam van het gebied waar deze wijn vandaan komt. Geheel westelijk in de Loire-streek, bij de stad Nantes. Alcohol is 12%, geen hout. Licht aromatisch, grassig, citrusfruit. In de aanzet een zoetje, even later gevolgd door hoge, hele hoge zuren, de smaak van vooral citroen, licht grassig, heel strak. Bij een licht gerijpt Frans geitenkaasje wordt de wijn wat aangenamer in de mond. Verkrijgbaar bij de Dirck III.

18 april 2016

Fleur de Fonplégade Saint-Émilion Grand Cru 2006

De tweede wijn van Château Fonplégade. Interessant om te constateren hoe de prijs van een wijn kan oplopen in de loop der jaren. Vijf jaar geleden kocht ik deze voor wat in mijn ogen toen een redelijk stevige prijs was en nu moet-ie al het dubbele kosten. Maar ja, ik kocht hem om te consumeren en niet om mee te speculeren. Eraf dus die kurk! Niet eens bewaard in m'n klimaatkast maar gewoon bij de rest van de voorraad in de trapkast. Een blend van merlot 85%, cabernet sauvignon 10% en cabernet franc 5%, vijftien tot achttien maanden rust in nieuwe Frans eiken barriques, alcohol is 14%. Helder in het glas. In de neus zwoel, jammy, zwart fruit, salmiak, zoethout, walnoot. In de mond een klein zoetje, hoge zuren, iets drogende tannines, mooi op temperatuur, tikje alcoholisch, hout fraai gedoseerd, rijp zwart fruit, koffie, tabak, leer, veel tertiaire tonen. Dikke wijn, loopt niet over van elegantie, meer een 'in your face' wijn. De adviseur was niemand minder (en meer) dan Michel Rolland. Waarom verbaast me dat niet? Verveelt niet echter, goed in balans, smakelijk, een eetwijn.

17 april 2016

Perswijn Proeverij: Amsterdam meets Languedoc


Grote proeverijen bezoek ik niet meer zo frequent als een paar jaar geleden. Tijdens de studie boden ze me de perfecte mogelijkheid om zoveel mogelijk wijnen te proeven. Wijnen die ik op dat moment allemaal nog wilde en moest ontdekken. Het hielp ook dat ik in die periode in between jobs was, een fraaie manier om te zeggen dat je werkloos bent. Proeverijen worden meest op maandag georganiseerd, geen probleem toen. Momenteel heb ik weer een fulltime baan en ben ik tevens een beetje wars van het speeddaten met wijn. Wijn komt beter tot zijn recht wanneer je er de tijd voor neemt en ook zelf in de juiste gemoedstoestand verkeert. Ik trek nu thuis een fles open wanneer ik er zin in heb. Neemt niet weg dat ik het jammer vind dat ik vaak "nee" moet zeggen tegen uitnodigingen voor proeverijen omdat ze op de maandag vallen. De Perswijn proeverij "Amsterdam meets Languedoc" was echter ook op de zondag te bezoeken. De wijnen uit Languedoc hebben bovendien mijn ruime interesse dus hiervoor toog ik graag naar Amsterdam.

Vijfentwintig wijnhuizen waren vertegenwoordigd. Bijna uitsluitend AOC wijnen, enkele IGP's, de grote 'plas' Pays d'Oc wijnen was niet welkom hier. Voor wat betreft de sprankelwijnen stond er slechts een tafel gereserveerd. Wel meteen van een hoog niveau. De absolute top was de Cuvée des Sacres, een Crémant de Limoux van Domaine Delmas. Werkelijk SUBLIEM! Met hoofdletters en een uitroepteken. Menig groot Champagnehuis staat wat mij betreft in de schaduw van deze topper. Nog op zoek naar een importeur voor Nederland overigens. Vervolgens deed ik een rondje wit en rosé. Die viel wat tegen, dat wil zeggen: ik vond er niets speciaals tussen zitten. Op één na. Le Carignan Blanc van Sainte Lucie d'Aussou verkrijgbaar bij Zekvinos. "Exceptioneel", schreef ik op. Vol, kruidig, gastronomisch. Van de schaarse carignan blanc druif.

Het rondje rood begon meteen goed. Wauw! Wat een kwaliteit, balans, smaakintensiteit. Bij de volgende tafel hetzelfde. En het hield niet op. Bij vrijwel elke tafel proefnotities van gelijke strekking. Tot op het punt dat ik het alweer bijna gewoon begon te vinden. Maar dat is het niet. Als dit het niveau is van de top van de Languedoc dan hoef ik niets anders meer. Na een wijn of twintig was ik echter verzadigd. M'n tong was verdoofd van al dat moois en kleine nuanceverschillen kon ik niet meer waarnemen. Ik zou er dan ook geen een met name willen noemen omdat ik lang niet alles heb kunnen proeven maar ik doe het toch. De Cuvée Antique van Domaine La Tour Penedesses verkrijgbaar bij la Vie le Vin. Een wijn bestaande uit maar liefst negen verschillende druivenrassen! Grenache noir, syrah, mourvèdre, aubun, cinsault, carignan noir, tempranillo, terret gris en terret noir. Fantastische wijn. Mooie proeverij en dat maar veel van deze wijnen naar Nederland mogen komen.

11 april 2016

Boas Quintas Opta Wines DOC Dão Opta Branco 2015

Na de rosé nu de witte van Opta. Een aparte blend van de origineel Portugese druivenrassen encruzado, malvasia fina en cerceal branco, alcohol is 13%, geen hout. Sterk aromatisch, fris, floraal, druivensuiker, muscat. Als ik de ingrediënten niet van tevoren had opgezocht zou ik bijna denken met de muscatdruif van doen te hebben. Ik ben benieuwd welke van de drie verantwoordelijk is voor dit sterke aroma. Geen van drieën heb ik nog als afzonderlijke mono-cépage mogen proeven. In de mond ook al zo'n intense smaak. Absoluut droog maar met een fruitig zoetje, strak, heel fris, floraal, muscat. Mooi aperitief, wellicht in combinatie met sardientjes van de barbecue. Zelf proeven? Dat kan aanstaand weekend in Geertruidenberg op De Wijnmarkt.

10 april 2016

Goriška Brda Quercus Selection Rebula-Sauvignonasse-Chardonnay 2014

M'n negende wijn alweer uit Slovenië, je zou bijna denken dat er ontzettend veel wijn vandaan komt. Een blend van rebula, sauvignonasse en chardonnay, alcohol is 13,5%, geen hout. Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels. Strak in de neus, voornamelijk citrusfruit, klein beetje grassig. Ook in de mond strak, hoge zuren, citrusfruit, licht vegetaal. Zonder afsluiting in de koelkast bewaard en op dag drie vind ik hem naar mijn smaak het lekkerst. Hij wordt wat ronder, licht kruidig, toegankelijker. Weinig uitgesproken wijn, correct maar kleurloos.

09 april 2016

Boas Quintas Opta Wines DOC Dão Opta Rosé 2015

Het weer werkt voor de verandering een keer mee dit weekend, het is zelfs 'zeg maar', 'een soort van'... zonnig. Ik doe eens gek, ik trek m'n eerste rosé van 2016 open! Een Portugese blend van touriga nacional, alfrocheiro en tinta roriz (tempranillo), alcohol is 13%, geen houtgebruik. Na het inschenken plakken de bubbeltjes aan het glas, de rosé vrij intens rood getint. Een 'droge' neus, citrusfruit, grapefruit, limoen, rood fruit, aardbeitjes, licht kruidig. Ook droog in de mond, klein bittertje, kruidig, hoge zuren, lichte tongtinteling, knisperend vers rood fruit, aardbei, citrusfruit, citroen, limoen, grapefruit, speekselopwekkend. Heel verfrissend, mooi aperitief, gewoon lekker voor op het terras, het strand of bij de barbecue. Volgens mij zoeken ze nog een importeur in Nederland. In het weekend van 16 en 17 april kun je de wijnen van Opta Wines proeven in Geertruidenberg op De Wijnmarkt.

08 april 2016

Bodegas Faustino DOCa Rioja 'Faustino I' Gran Reserva 2001

Slechts twee jaar verschil tussen 'klassiek' 1999 en topjaar 2001 in Rioja. Daar waar die van 1999 toen ik hem beschreef in 2015 al op z'n retour was, zo zit de Faustino I van 2001 nog lang niet aan z'n top. Het is nu al een genot om te drinken maar de complexiteit zal toenemen met zo'n tien jaar opleg. Gelukkig heb ik een tweede exemplaar om dat te controleren. Druivenrassen tempranillo 86%, graciano 9% en mazuelo (carignan) 5%, houtopvoeding in 80% Amerikaans en 20% Frans eiken voor een periode van 26 maanden, alcohol is 13,5%. Een 'droge' neus, nog wat gesloten, fruitig en floraal. Fris in de mond, vers rood fruit, mooie zuren, het hout zeer fraai geïntegreerd. Erg jong en levendig voor een wijn van vijftien jaar oud en dan heeft-ie nog niet eens het achterste van zijn tong laten zien. Ben heel benieuwd hoe deze zich gaat ontwikkelen.

31.05.2020 Update: De tweede en laatste fles hiervan gaat open. Op het menu stond paella en ik wilde deze fles graag openen in gezelschap en kon niet langer wachten. De ontwikkeling was langzaam gegaan, gelukkig. Er was nog steeds ruim voldoende fruit aanwezig, rood en zwart, ondanks dat het aandeel hout wat meer op de voorgrond was getreden. Beetje peperig. Subtiel en elegant, niet meer gesloten, hele lichte ouderdomsverschijnselen maar verre van het stempel "oude wijn". Bij een blindproeverij zou je je nog wel eens lelijk in het oogstjaar kunnen vergissen. Ik had hem makkelijk jonger ingeschaald.

01 april 2016

Tenuta dell'Ornellaia IGT Toscana Le Volte 2009

Zin in iets Italiaans. Pasta op het menu, een wijn in het glas van hetzelfde huis als de Super Tuscan 'Ornellaia'. De blend van oogstjaar 2009 bestaat uit de druivenrassen merlot 50%, sangiovese 30% en cabernet sauvignon 20%, tien maanden rust in Franse barriques van twee tot vier jaar oud, alcohol is 13,5%. Een licht belegen neus, rijp zwart fruit, zwoel, pruim, vijg, ingekookt fruit, heel jammy. In de mond meteen al een intense smaak, hoge zuren, rood fruit, zwart fruit, licht drogende tannines (3 uit 5), vurig in de keel, pruim, bitters, mooi gerijpt, kersen, niet log, verveelt nergens, uitstekende balans, licht aardse afdronk. Later komt er nog iets droppigs bij. Voor bij een simpele pastamaaltijd een redelijk complexe wijn maar mij hoor je daarover niet klagen.