Vandaag, Nota Bene op de achtste verjaardag van ons huwelijk, was de introductiedag van de vinologenopleiding van de Wijnacademie. Al eerder dit jaar had ik daar mijn zomervakantie voor omgegooid en later zou ik zelfs mijn werkgever hiervoor gaan verlaten. Alles moest wijken voor deze opleiding. SWEN2 had ik inmiddels al "in the pocket", het toelatingspapiertje voor de opleiding en ik moet zeggen, ook al best pittig! Maar nu pas gaat het echte werk beginnen. Niet alleen op het gebied van theorie, maar ook op het gebied van het ontwikkelen van je proefkwaliteiten. Tijdens deze introductiedag kregen de studenten, 150 in aantal vanuit alle hoeken van Nederland, de vier theoriemappen uitgereikt. Eén en ander vond plaats in Hotel Restaurant Nol in 't Bosch te Wageningen.
Op een twintigtal minuten lopen ligt de wijngaard, twee hectare in totaal, van Jan Oude Voshaar, die vandaag begon met een stuk theorie over de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland. Die groeit op dit moment alleen maar en niet, zoals velen denken, vanwege de "Global Warming". Nee, voor deze koude en natte gebieden worden speciale druivenrassen gekweekt die beter bestand zijn, soms zelfs resistent, tegen de meeldauw. Een schimmel die je als wijnboer liever niet in je druiven ziet.
Bijkomend voordeel van deze druivenrassen is ook nog eens dat ze eerder rijp zijn, denk aan een week of drie, waardoor je minder afhankelijk bent van de lengte van onze Nederlandse zomers, of wat daarvoor door moet gaan. Enkele van die druiven zijn de regent, merzling, johanniter en solaris. Na dit stuk theorie hadden we een goed verzorgde lunch, waarna we met z'n allen richting de wijngaard van Jan liepen. Daar werd de grote groep verdeeld in vijf kleinere groepen voor een excursie in de wijngaard.
De verschillende druiven konden we bekijken, er werd uitgelegd over snoeimethodes, over de opbindmethode, oogst en alles wat er allemaal bij komt kijken. Jan Oude Voshaar is een biologische wijnboer. In zijn "Wijngaard Wageningse Berg" zelf is dit heel duidelijk te zien door de begroeiing tussen de stokken. Iets wat een leek al snel als onkruid zou bestempelen, blijkt een mix van ongeveer dertig bloemen en kruiden te zijn die ervoor zorgen dat gedurende het hele seizoen allerlei soorten insecten aanwezig zijn.
Die insecten zijn dan weer de natuurlijke vijanden van de schadelijke beestjes die je liever niet in de wijngaard hebt. Op zondag 2 oktober, tijdens de Nationale Wijnweek, is er trouwens een open dag in deze wijngaard. Check de site voor meer data en wijngaarden die meedoen tijdens de Open Wijngaard dagen in dat weekend. Jan is een ietwat verlegen, maar zeer enthousiaste wijnboer, die over een gezonde dosis humor beschikt en eenmaal op dreef daarmee de zaal plat kreeg maar ook op serieuze toon alle nieuwbakken studenten wist te boeien. Zeer geslaagde eerste lesdag!