20 oktober 2021
Viña Luis Felipe Edwards DO Valle de Leyda Marea Pinot Noir 2019
Wanneer je vandaag in het Excel-sheet kijkt waar m'n gehele voorraad aan flessen wijn is ingevuld, dan bestaat een groot gedeelte uit wijnen van onbekende druivenrassen en tevens een groot gedeelte uit wijnen gemaakt van het druivenras pinot noir. Uit alle windstreken: Duitsland, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Tsjechië, Servië, Nederland, België, uiteraard Frankrijk en ook één uit Chili. Die laatste trek ik nu open. Een zware, dikke fles met een diepe 'ziel'. Het alcoholpercentage is 14%, tien maanden rijping in Frans eikenhout en hij is verkrijgbaar bij onder meer de Sligro. In het glas vrij licht van kleur, zoals het heurt dus, intensiteit 1 op een schaal van 5, helder. Licht aromatisch, rood fruit, bessen, aardbei, rozenbottel, likje vanille maar ook een beetje kaneel! Zacht mondgevoel, droog, hoge zuren, speekselopwekkend, warm, lange afdronk. Enorm sappig, hoge smaakintensiteit en concentratie, aardbei, rode bessen, kers, aards ook. Schoolvoorbeeld van een Pinot Noir. Blind geproefd zou ik zomaar gegokt hebben dat dit uit de Bourgogne komt. Ook het hoge alcoholpercentage valt niet eens op en het hout is perfect in de wijn verweven. Elegant en strak maar zeer geconcentreerd. Hele hoge doordrinkfactor. Valle de Leyda heeft een koel zeeklimaat, het grenst aan de Stille Oceaan, Grote Oceaan, Pacifische Oceaan, Stille Zuidzee of Pacifico. Kies je favoriete benaming. Het zorgt in ieder geval voor gematigde zomers, alhoewel de temperaturen nog altijd hoger uitvallen dan de zomers bij ons, en dito winters. 's Nachts koelt het flink af en overdag kan het behoorlijk waaien. Ideale omstandigheden om ziektes buiten de wijngaard te houden en optimale smaak in de druif te krijgen. Dat laatste uit zich ook in de wijn. Voor deze kwaliteit zou je in de Bourgogne het dubbele betalen, zoniet het drievoudige. Dit exemplaar komt dan ook bij mijn aanraders.
Labels:
aanrader,
druif: pinot noir,
land: chili,
rood