28 juli 2019
Michel Decotte Mailly-Champagne Blanc de Noirs Brut 2008
Ik had me voorgenomen om een mooie fles wijn te openen elke keer nadat Max Verstappen een Grand Prix wint. Vandaag valt de Formule 1 race van Duitsland op de Hockenheimring toevallig samen met mijn verjaardag. Pas om 15:00 uur vangt de race aan maar dankzij gigantische sociale druk zie ik mijzelf genoodzaakt de Champagne, want daar gaat het vandaag om, al eerder te ontkurken. Ik ben tenslotte jarig! Ik zwicht. We schrijven het jaar 2008. Het jaar waarin ik, dankzij vinoloog Rob Coldenhoff, de transitie doormaak van bierdrinker naar wijndrinker, later wijnliefhebber, nog wat later wijngek uitmondend in Register Vinoloog. Uit datzelfde jaar stamt ook deze Champagne. Slechts één keer eerder proefde ik een vintage-Champagne, toen ook uit 2008 maar dat is alweer vijf jaar geleden. Eens kijken wat die vijf extra jaar rust oplevert. Bij het inschenken een fijne mousse die redelijk lang aanhoudt en zelfs, uiteraard dankzij een daarvoor bestemde stop, op dag drie vanuit de koeling er nog vrolijk op los "bubbelt". Een complexe neus van toast, gistcellen, bruin brood, notig. Zacht mondgevoel, mild koolzuur, vieve en verfijnde hoge zuren, droog, iets drogend, lange afdronk. Smaken van citroen, limoen, gistcellen, bruin brood, toast, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pinda's ook. Zeer complex. Alcohol is 12%, pinot noir 100%, een blanc de noir dus, maar liefst vijfenveertig(!) maanden sur lattes en nog eens zevenentwintig maanden sur point alvorens over te gaan tot het dégorgement. Even kort samengevat voor de leek die nu neigt weg te zappen: zeven jaar flesrijping. De tweede keus-Champagne blijkt gewoon een winnaar in de dop te zijn. Eigenlijk een beetje als een Max Verstappen die vanaf de tweede startplek naar de overwinning rijdt. Misschien moet ik het voortaan omdraaien en vóór elke race iets fraais opentrekken. Dan wint Max vanaf nu elke keer!
Labels:
blanc de noir,
champagne,
druif: pinot noir,
land: frankrijk,
sprankel,
wit
24 juli 2019
Berberana Gran Tradición DO Cava Rosé Brut
De geur komt in eerste instantie een beetje snoepig en "jammig" over, frambozen, aardbei, roosvicee maar ook rode grapefruit. Vooral die laatste komt dan weer in de smaak heel sterk naar voren, inclusief het bijbehorende bittertje. Verder nog limoen en citroen, kortom de Familie Citrus is van de partij. Het mondgevoel is vrij zacht te noemen, het koolzuur is niet "agressief", strakke zuren. Droog is-ie zeker, brut staat er op het etiket maar het lijkt wel brut nature, nagenoeg geen restzoet dus. Toch komt er al opwarmend in het glas nog een spoortje aarbeienjam in de smaak bij. Ik vroeg me al af waar het rode fruit zou blijven. Het is tenslotte een blend van monastrell of mourvèdre (70%) en pinot noir (30%), twee blauwe druivenrassen. Geen hout, minimale flesrijping negen maanden, alcohol is slechts 11,5%. Verkrijgbaar bij de Albert Heijn.
Labels:
blend,
cava,
land: spanje,
rosé,
sprankel
23 juli 2019
Weingut Peter Kriechel Ahr Blanc de Noir Spätburgunder trocken 2017
In een "blinde" proeverij een blanc de noir zomaar kunnen benoemen... dat lijkt me een ultiem knappe prestatie. Een witte wijn van "blauwe" druiven. De typerende eigenschappen van de druif zelf zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Enkele uitzonderingen daargelaten is het sap van een blauwe druif namelijk kleurloos, doorzichtig, wit. Wanneer je de druiven snel perst zonder schilinweking vooraf, dan vloeit er dus kleurloos druivensap uit. Dit wordt dan verder gevinifieerd als ware het een witte wijn. De kleur van de wijn zit hem dus in de schilletjes van de druiven. Hoe langer je die bij het sap laat, des te meer kleur wordt er "afgegeven". Eigenlijk hetzelfde als het trekken van thee. Vandaag heb ik pinot noir in het glas die op deze wijze is vervaardigd. Zelfs geen licht oranje gloed is er te bespeuren. Licht goudgeel is-ie. Geurend naar tropisch fruit, mango, lychee, perzik. Een klein fruitig zoetje, lekker strakke zuren, iets drogend. Gemiddeld intense smaak, citroen, grapefruit, mango, lychee, ananas. Enorm verfrissend en dorstlessend, geen spijs benodigd. Ik vul m'n glas nog een keer. Alcohol is 12,5%, geen hout, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist.
Labels:
blanc de noir,
druif: pinot noir,
land: duitsland,
wit
17 juli 2019
Weingut Korrell Johanneshof Nahe Schloß-Böckelheimer In den Felsen Riesling trocken 2014
Aaah... heerlijk. Riesling zoals riesling naar mijn bescheiden mening zou moeten zijn. Trefzekere, precieze, delicate en laat trekkende hoge zuren. Heel anders dan bijvoorbeeld (Loire) sauvignon blanc-zuren. Het verschil tussen een bokswedstrijd en een knap potje schaken. Elite-zuren. Zuren voor de fijnproever en liefhebber. Restzoetje mag maar is niet altijd nodig, het exemplaar van vandaag is beendroog, iets drogend ook op het tandvlees en tanden. Citroen, amandel, ziltig, mineralig, ananas. Vrij intense smaken. Een schoolvoorbeeld van droge riesling. Heerlijk. Alcohol is 13%, geen hout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: riesling,
land: duitsland,
wit
16 juli 2019
Frey-Sohler AOC Alsace Gewurztraminer Reserve 2012
Met gewurztraminer uit de Elzas kun je meestal wel een zoetje verwachten, de vraag is hoeveel. In het glas fel en intens citroengeel. Gemiddeld aromatisch, ananas, honing, floraal, licht kruidig. Het zoetje zit er wel degelijk in maar verfijnd, lekker strakke zuren erbij, een klein kruidig bittertje. Redelijk intens van smaak. Ananas, bloemenhoning, mango, lychee. Geen complexe materie maar goed doordrinkbaar. Voor mensen die van zoete witte wijn houden of in combinatie met een pittige Aziatische maaltijd bijvoorbeeld. Alcohol is 13%, geen hout, verkrijgbaar bij de (online) wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: gewurztraminer,
land: frankrijk,
wit
12 juli 2019
Casa Silva DO Colchagua Valley 'Cool Coast' Pinot Noir 2015
Lange tijd geen "trek" gehad in rode wijn. Te warm buiten denk ik. Vandaag is het qua temperatuur iets minder en heb ik er weer eens zin in. Het wordt een Chileense pinot noir van het uitstekende wijnhuis Casa Silva. In het glas helder, dieprood gekleurd, intensiteit 2,5 uit 5. De eerste snuif doet me aan Ahr-Spätburgunder denken; fris, rozenbottel, aardbeitjes, bloedsinaasappel, rode grapefruit, heel licht aards, walnoot. Iets gekoeld, fris in de mond, een klein zoetje, verfijnde hoge zuren, speekselopwekkend, tikje alcoholisch in de afdronk, heel erg sappig, aangenaam bittertje. Een vrij hoge smaakintensiteit, aardbeien, rozenbottel, rode grapefruit, heel fruitig, niets aards te bespeuren. Typisch pinot noir, inderdaad ietwat "Duits" van stijl. Niet log of vermoeiend, goed doordrinkbaar. Alcohol is 14%, twaalf maanden opvoeding in Frans eikenhout van twee jaar oud. Klik HIER voor de verkooppunten.
Labels:
druif: pinot noir,
land: chili,
rood
05 juli 2019
Berberana Vino de la Tierra de Castilla Dragon Tempranillo Rosé 2018
Snoepjes-rosé. Ik probeer ze te mijden. Met wat ik nu in m'n glas heb is me dat niet gelukt. De eerste keer dat ik een Berberana rosé proefde was in november 2011, met dezelfde bevindingen overigens. Intens gekleurd, heel donker oranje tot fel Ferrari-rood, helder, minuscule bubbeltjes. Perendrups, framboos, banaan, zuurstok. Een snoepig aroma. Toch is-ie droog, klein tinteltje rond de tong, frisse zuren, venijnig bittertje op het eind, afdronk korter dan gemiddeld. Smaakintensiteit 2 uit 5, frambozen, perendrups, zuurstok, rode grapefruit, limoen, klein pepertje in de finale. Mooi-weer-rosé, terras, barbecue. Alcohol is 12%, geen hout, verkrijgbaar bij de AH.
Labels:
druif: tempranillo,
land: spanje,
rosé
Abonneren op:
Posts (Atom)