25 februari 2019

Weingut Salwey Bergkeller Grauburgunder Réserve 2015

Ik proef een aantal Pinot-wijnen op rij. Na de Pinot Blanc nu een Pinot Gris. Pinot Grigio op z'n Italiaans en aangezien ik nu een Duitse wijn in het glas heb spreken we van Grauburgunder. Is allemaal hetzelfde. In het glas een redelijk intense kleur strogeel. Ondanks dat het houtgebruik minimaal is, komt het als eerste m'n neus in, heel subtiel toch. Licht aromatisch, verre van 'stuivend', licht kruidig, vanille, iets anijs, weinig fruit, kleine hint honing. In de mond droog, hoge zuren, meer strak dan filmend, licht drogend op m'n tanden, speekselopwekkend, sappig, de smaak blijft lang in de mond hangen. Geen hoge smaakintensiteit, het hout is goed te proeven maar subtiel, een welkome aanvulling in plaats van een storende factor, blijft ook achter in de keel hangen. Citroen, gedroogde honing, likje vanille, niet veel meer dan dit. Hij lijkt wat simpel over te komen maar is toch nog wel gelaagd. De balans is erg mooi, de doordrinkfactor gemiddeld, de filosofie-factor iets hoger dan gemiddeld. Hûh? Wat is dat nou weer, de filosofie-factor? Tja, ik ga een nieuwe term introduceren op Wijn-Blog. Wat ik ermee bedoel is dat de meningen over deze wijn in een groot gezelschap heel erg divers zouden kunnen zijn. De een houdt ervan, de ander schuift 'm opzij. De een ontdekt er van alles in, de ander vindt 'm enkelvoudig. Kortom, voer voor discussie en daarmee in mijn optiek een hoge filosofie-factor. Een wijn waarover valt te lullen ten opzichte van een wijn waarover niemand iets heeft of hoeft toe te voegen. En wat vind ik er van? Dat wordt eigenlijk al geïmpliceerd wanneer ik zeg dat de wijn een hoge filosofie-factor heeft: ik hou ervan. Wegmijmeren met een wijn die je aan het denken zet. Alcohol is 12,5%, fermentatie en rijping in houten vaten met een inhoud van 1200 tot 1700 liter, verkrijgbaar bij Wine In Black.